Cazier judiciar

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
juristu

Cazier judiciar

Post by juristu » 19 Sep 2003, 11:13

Un proces penal pentru vatamare corporala cu 2 inculpati. In dosarul de urmarire penala exista cazierele judiciare ale celor doi inculpati.

Va intreb daca stiti din practica : este obligatoriu ca instanta sa solicite din nou cazierele judiciare ale celor doi, inainte de a se pune concluziile?

themis

Post by themis » 20 Sep 2003, 12:38

Da, intrucat in perioada scursa de la urmarirea penala pana la inchierea cercetarii judecatoresti pot sa apara modificari in cazier.

simona

Post by simona » 24 Sep 2003, 18:58

Potrivit art. 13 din Legea 7/1972, instantele judecatoresti pot cere, ori de cite ori este necesar, copie de cazierul judiciar al persoanei aflate in curs de judecata. Nu este "obligata", dar de regula instanta cere fisa de cazier.

electra

Post by electra » 23 Nov 2003, 00:17

Este adevarat ca instanta poate cere cazierul de cate ori este necesar insa ce ar insemna ca dosarul sa fie plin de caziere...unul la inceput unul la sfarsit...pentru ca probabilitatea ca inculpatul sa mai fi savarsit o alta fapta este destul de mare.
Exista totusi alte metode prin care se rectifica o astfel de ...eroare. Cea mai des intalnita este apelul formulat de catre una din parti (Parchet) tocmai pentru acest motiv.
Zic si eu...

juristu

Post by juristu » 24 Nov 2003, 08:47

Da, intre timp dosarul s-a si solutionat, iar instanta nu a mai solicitat cazierele celor doi inculpati. Eu asistant partea vatamata n-am avut nici un interes sa solicit instantei acest lucru deoarece mai pierdeam vreo 2 termene.

Post Reply