recuzare dupa ce cauza a ramas in pronuntare

Discutii privind procedura civila
aho

Post by aho » 19 Aug 2005, 10:16

Art. 153 cpc.

excalibur

Post by excalibur » 19 Aug 2005, 10:23

Eu ma gandeam la situatiile in care partea nu a fost prezenta la nici un termen.

aho

Post by aho » 19 Aug 2005, 10:35

Partea tr. sa fi luat termenul in cun. sau sa fi fost legal citata astfel nu exista procedura si instanta nu poate judeca, art. 85. Daca instanta a dat t. pr. inseamna ca faza dezbaterilor a fost finalizata, partea daca a fost legal citata la judecarea cauzei chiar daca nu s-a prezentat la niciun termen nu va mai fi citata. Obligatia de citare potr. 85 c.pc.exista numai la judecata nu si la pron. care este o et. facultativa si necontradictorie . Ptr. acest moment partile pot cel mult pune concluzii scrise, fara a invoc. aparari noi care de asemenea nu se comunica.

excalibur

Post by excalibur » 19 Aug 2005, 10:42

Citarea se face pentru respectarea principiului contradictorialitatii si a dreptului la aparare si cum la pronuntare nu mai sunt discutii contradictorii am putea spune ca nu este obligatorie citarea, dar totusi...daca s-a amanat pronuntarea atunci partea ar putea depune concluzii scrise si apoi ...are dreptul sa fie prezent la pronuntare (care se face in sedinta publica).
Am in continuare nedumeriri. :(

aho

Post by aho » 19 Aug 2005, 10:55

Bine sa privim lucrurile altfel, daca partea care desi legal citata la judecarea cauzei nu a fost prezenta la termen si nu a fost citata la pronuntare ce temei legal ar putea invoca in calea de atac cu privire la acest aspect.

excalibur

Post by excalibur » 19 Aug 2005, 10:59

Art. 105 alin. 2?

aho

Post by aho » 19 Aug 2005, 11:10

Puteam sa bag mana in foc ca asta era urmatoarea intrebare!
Dar intrebarea era ce "forme legale" s-au incalcat. Obligativitatea citarii cf. 85 priveste numai fz. judecatii.

excalibur

Post by excalibur » 19 Aug 2005, 11:19

Si pronuntarea nu face parte din faza judecatii?

aho

Post by aho » 19 Aug 2005, 11:38

Etapele procesului civ sunt, dupa stiinta mea:
etapa peralabila: repartizarea dos, citare, masuri premergatoare judecatii.
etapa judecatii: propunere, incuviintare si admin probe, dezbaterea fondului, inchiderea dezbaterlor.
Deliberare.
Pronuntare.

excalibur

Post by excalibur » 19 Aug 2005, 13:58

Iti multumesc pentru cat m-ai ajutat pana acum si incerc sa ma mai documentez.
Ma preocupa sa inteleg care este legatura intre publicitatea sedintei (pronuntarea se face in sedinta publica) si obligatia de citare.
Daca partile sunt prezente in sala si se amana pronuntarea li se spune termenul si pot fi prezente.
Daca insa partea nu a fost prezenta la nici un termen, de ce nu ar trebui citata la pronunatare, mai este asigurata publicitatea sedintei pentru parte?

Revenind la cererea de recuzare formulata dupa ce cauza a ramas in pronuntare, daca nu s-a pronuntat nimeni pe o cerere de recuzare aflata la dosar dar depusa dupa ce cauza a ramas in pronuntare sentinta pronuntatata este casabila sau nu?

ainsof

Post by ainsof » 20 Aug 2005, 07:14

1. Cred ca trebuie citata partea care nu a fost prezenta la nici un termen nici personal si nici prin mandatar. Cred asta pentru ca are dreptul sa depuna concluzii scrise si pentru ca are dreptul sa fie prezenta la pronuntare si sa declare ca renunta la calea de atac etc

2. Daca exista la dosar o cerere de recuzare, depusa dupa inchiderea dezbaterilor si nu se pronunta nimeni in privinta ei hotararea este casabila

excalibur

Post by excalibur » 20 Aug 2005, 12:49

AHO wrote:Dar intrebarea era ce "forme legale" s-au incalcat...
N-ar putea vi vorba despre o nulitate extrinseca, adica sa nu aiba legatura cu art. 105 Cod pr. civ.?

aho

Post by aho » 22 Aug 2005, 08:18

ainsof wrote:1. Cred ca trebuie citata partea care nu a fost prezenta la nici un termen nici personal si nici prin mandatar. Cred asta pentru ca are dreptul sa depuna concluzii scrise si pentru ca are dreptul sa fie prezenta la pronuntare si sa declare ca renunta la calea de atac etc

2. Daca exista la dosar o cerere de recuzare, depusa dupa inchiderea dezbaterilor si nu se pronunta nimeni in privinta ei hotararea este casabila

1. Nu exista nici un text de lege care sa oblige la citatrea partii ptr. pron. Principiul disponibilitatii, fiecare cum crede. ...

2. H. este casabila, asa cum am spus, numai daca instanta nu a fost alc. potr. disp. legale., in speta cand judele avea oblig. leg. de abtinere, nu si atunci cand s-a respins o cerere de recuzare tardiv formulata. Asa cum am spus, jud. primind cererea de recuzare si apreciind temeinicia acesteia va putea face decl. de . abtinere, caz in care cauza se repune pe rol.

Excalibur, nu vad nici o nulitate extrinseca, ptr. pron. partea poate pune doar concluzii scrise care reprezinta o sinteza a sustinerilor. Daca dezbaterile au fos inchise inseamna ca instanta a fost lamurita cel putin cu privire la sit. de f.

Buna credinta in exercitarea dr. proc. impune partilor sa formulexe actele proc. in conditiile si termenele prev de lege.

excalibur

Post by excalibur » 22 Aug 2005, 08:37

Exista situatii in pr.civila in care dupa inchiderea dezbaterilor, instanta sa se mai poata pronunta prin incheiere?
Nu ma refer la cele de indreptare sau completare a hotararii.

aho

Post by aho » 22 Aug 2005, 08:48

Repunere pe rol.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests