teren vandut fara constructiile de pe el

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
juide

teren vandut fara constructiile de pe el

Post by juide » 30 Mar 2005, 21:18

Firma de stat unde lucrez ca jurist, a cedat cu titlu gratuit unei primarii un teren pe care se afla un depozit,alcatuit din niste stilpi de sustinere si un acoperis imens, cu specificarea ca solicita sa i se acorde in continuare acces la acel depozit, care de fapt este nefolosit, gol. Primaria neavand pana la urma ce face cu terenul il vinde unei firme particulare, care vrand acum sa inceapa o activitate pe teren este in sah datorita acestui depozit, care inca figureaza ca activ in contabilitatea firmei noastre. Ciudat ca terenul nu.Cum poate fi rezolvata aceasta situatie in opinia voastra, ca ambele parti sa obtina pana la urma ceea ce doresc, una dreptul de a dispune de terenul cumparat dupa nevoile sale, alta transferul legal al proprietatii activului pentru a-l putea scoate din evidentele contabile. Si asta tinand cont ca este vorba de o firma suta la suta de stat. Va multumesc. Nu m-am mai intalnit cu asa ceva, ca altfel nu intrebam. nu radeti ca nu-i de ras.

juide

Post by juide » 31 Mar 2005, 20:51

sa fie din punct de vedere al spetei sah mat, de nu se pronunta nimeni? unde esti tu Norocel sa ma ajuti amu nitel?
La al tau semn deschisa-i calea, si se apropie de cod, un motan simpatic Doamne, cu al sau fain calapod.

croc

Post by croc » 31 Mar 2005, 22:04

daca ai zis de motan, m-am infiintat si eu! :mrgreen:

nu sunt sigura ca iti dau raspunsul corect pentru ca am senzatia ca imi scapa ceva din speta ta, insa nu inteleg de ce nu vinde pur si simplu depozitul!

elis

Post by elis » 01 Apr 2005, 07:20

1. Ce intelegi prin a cedat cu titlu gratuit, a incheiat contract autentic de donatie?
2. Constructiile sunt sau nu notate in cartea funciara?
3. Stii cine este proprietarul terenului (adica cine figureaza ca proprietar in CF)?
4. A avut firma autorizatie de constructie ? (daca nu, atunci, din punct de vedere juridic aceste constructii nu exista)

buba

Post by buba » 01 Apr 2005, 08:16

Daca depozitul respectiv este intabulat in CF, atuci ai putea sa-l vinzi, prin negociere, la valorea din contabilitate. Ar mai trebui sa studiezi si legislatia privatizarii precum si actul constitutiv ca sa vezi daca nu-ti trebuie cumva acordul AGA

Daca depozitul respectiv nu este intabulat in CF, ca orice alt mijloc fix ( baraca, mobilier, etc) poate fi dezafectat/ casat ( data fiind starea deplorabila, etc) cu acordul AGA si vandut ca materiale de constructie( eventual la licitatie)

ainsof

Post by ainsof » 14 Aug 2005, 12:00

Daca ai inscris in evidentele contabile o constructie nu inseamana ca esti proprietar.

dinubocos

Post by dinubocos » 14 Aug 2005, 12:06

Prin cedarea terenului si pastrarea dreptului de acces practic ai creat doua fonduri si o servitute de trecere.

Cred ca pur si simplu ar trebui sa vinzi constructia.
Indiferent daca este sau nu inscrisa in CF.

ainsof

Post by ainsof » 14 Aug 2005, 12:21

Cum vinzi o constructie care nu a fost notata in CF? 8O :-D

dinubocos

Post by dinubocos » 14 Aug 2005, 12:26

Ca pe un mijloc fix.
Ca materiale refolosibile.
Ca pe un bun mobil.
Pe bucati.

ainsof

Post by ainsof » 14 Aug 2005, 12:29

Daca vinzi ca pe un bun mobil este treaba ta si a cui iti permite sa demontezi o constructie de pe proprietatea altuia.
Cu autorizatia de demolare nu cred sa ai probleme. :grin:

aho

Re: teren vandut fara constructiile de pe el

Post by aho » 14 Aug 2005, 22:07

juide wrote:datorita acestui depozit, care inca figureaza ca activ in contabilitatea firmei noastre. Ciudat ca terenul nu.
Depozitul este un "activ" la categ. imobilizari corporale si nu mijloc fix.

Vanzarea ar atrage diminuarea capitalului social, caz in care procedezi conf. actului constitutiv cu aprobarea action. unic, adica statul, uneori este nevoie si de avizul ministerului de resort. Terenul probabil a fost obtinut pe H G 831 si nu a fost operata majorarea de capital ( ceea ce este ilegal dar se intampla, iar din revanzare se obtin niste bani si nu ma refer aici numai la pretul real fata de scriptic ci si la modalitatea de plata a acestuia care inseamna de multe ori c/val sv. prestate de cumparator)motiv ptr. care nu a fost inscris in contabilitate. Parerea mea este sa nu te amestei prea mult, legalitatea "cedarii" terenului este indoielnica, ai aprobarea A.G.A ptr. facerea donatiei, ai aprobarea consiliului local ptr. primirea donatiei? La privatizare apar multe dosare penale si uneori si juristii dau declaratii. Firma nu este a voastra ci a statului.

Totusi depozitul se poate "surpa" sau poate prezenta un asemenea pericol dupa care se face o constatare si cu toata procedura legala se diminueaza capitalul social .

dinubocos

Post by dinubocos » 15 Aug 2005, 11:11

Vanzarea ar atrege diminuarea capitalului social...
Imi scapa mie ceva?

aho

Post by aho » 15 Aug 2005, 13:18

dinubocos wrote:Vanzarea ar atrege diminuarea capitalului social...
Imi scapa mie ceva?
In principiu ai dreptate se modifica doar componenta, aport in natura si aport in bani, nu si cuantumul, dar daca pretul va fi sub evaluarea activului totusi se diminueaza.
Vanzarea trebuie insa sa fie hotararea actionarului unic( statul) fiind si in acest caz o modificare a capitalului soc.

Post Reply