SOS Prejudicii morale

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
Oxxa

SOS Prejudicii morale

Post by Oxxa » 01 Mar 2005, 10:33

Tpicul incepe cu SOS pt ca ma aflu in mare incurcatura si daca ar putea cineva sa ma ajute repede ar fi extraordinar. Intr-un numar din ziarul Libertatea a aparut imaginea unui produs comercializat de firma la care lucrez in dreptul caruia se prcizeaza ca acesta contine 2 E uri nocive. Nu este absolut nimic ilegal, nu ne aflam in ilegalitate caci nu exista o lege care sa interzica comercializarea de produse cu aceste 2 euri, mai mult foarte multe sortimente de dulciuri contin exact acelasi lucru. problema e ca s-a ales exact acest sortiment si nu altul comercializat de societatea noastra, ceea ce ne va aduce prejudicii materiale dar mai ales ne-a adus deja prejudicii morale. Ce fac eu acum ? cum incadrez ? in penal nu merge asa ca m-am gandit la civil - prejudicii morale - respectiv plata de daune morale, dar cum demonstrez cum argumentez ? Va multumesc anticipat si scuze pt numeroasele greseli gramaticale but inm reallly under pressure :(

Luciann

Post by Luciann » 01 Mar 2005, 19:44

Pai s-ar aplica principiile raspunderii civile delictuale, dar din cate imi dau eu seama, ziarul Libertatea nu a savarsit nici o fapta ilicita. Ei au facut o afirmatie perfect adevarata despre produsul respectiv. Trebuie sa verifici daca au incalcat vreun text de lege, pentru ca daca nu, fapta nu este ilicita

judge

Post by judge » 02 Mar 2005, 11:12

principiul libertatii presei. nu este calomnie daca este adevarat. s-ar putea invoca doar raspunderea civila delictuala. dar ce delict a fost savarsit? este cumva o campanie a ziarului impotriva societatii? sau a fost un articol izolat? poti cere dreptul la replica si sa va spuneti parerea in acel ziar. asta e...

ainsof

Post by ainsof » 14 Aug 2005, 11:12

Chiar daca legea nu interzice comercializarea produselor care contin respectivii aditivi, daca exista date ca aditivii sunt daunatori sanatatii, nu exista sanse de a obtine despagubiri.
Daca totusi... se dovedeste reaua credinta a ziaristilor, intentia de a actiona impotriva respectivei societati pentru pierderea clientelei si favorizarea unei firme concurente?

krisstina

Post by krisstina » 14 Aug 2005, 12:25

Ainsof, eu nu ma pricep si nici nu am recitit acum legea, dar m-am gandit exact la acelasi lucru, la concurenta neloiala, daca "foarte multe sortimente de dulciuri contin exact acelasi lucru", si s-a dat un singur nume de firma.

ainsof

Post by ainsof » 14 Aug 2005, 12:27

Concluzia este logica si se impune chiar daca nu ai citit toate legile care reglementeaza problema.

dinubocos

Post by dinubocos » 14 Aug 2005, 12:29

E interesant si modul cum s-a folosit cuvantul "nociv".
E greu sa dovedesti partea cu concurenta.
Dar in mod cert poti cere un drept la replica.

ainsof

Post by ainsof » 14 Aug 2005, 12:30

Daca dovedesti reaua credinta poti cere chiar si daune morale.

Post Reply