calificare contract

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
norocel

calificare contract

Post by norocel » 08 Aug 2005, 09:56

Avem un contract de inchiriere in care exista o clauza in sensul ca la expirarea perioadei de inchiriere, locatorul este obligat, sub sanctiunea de a plati o anumita suma cu titlu de daune, sa vanda bunul inchiriat la o valoare ce va fi stabilita de un evaluator atestat ANEVAR, ales de comun acord de parti.
Ar putea fi calificat acest contract ca fiind de leasing?

croc

Post by croc » 08 Aug 2005, 10:01

ce rost ar avea o asemenea calificare?
ce beneficiu ar aduce?

norocel

Post by norocel » 08 Aug 2005, 10:04

Intereseaza pentru ca se inregistreaza diferit in contabilitate.
Eu am spus ca nu este leasing dar...nu toti suntem de aceeasi parere, asa ca m-am gandit sa intreb.

kko

Post by kko » 08 Aug 2005, 10:09

In nici un caz nu este contract de leasing.
Contractul de leasing este "ceva " intre inchiriere si vinzare/cumparare cu plata pretului in rate.
La leasing valoarea bunului dat in leasing se plateste sub forma unei redevente lunare iar la sfarsitul perioadei se poate opta pt. cumpararea bunului (achitandu-se valoare reziduala), sau nu ,ori pt luarea in leasing a altui bun.
In cazul tau , este vorba de o inchiriere ( deci se plateste chiria) + o promisiune de vanzare/cumparare la expirarea termenului de inchiriere cand pretul se stabileste de catre un evaluator (pretul este pret si din el nu se poate deduce chiria platita anterior)

croc

Post by croc » 08 Aug 2005, 11:58

credeam ca prin prisma faptului ca leasingul are obligatia de vanzare a bunului.
nu, nu poate fi leasing;
operatiunea de leasing are clauze care trebuie in mod obligatoriu sa se regaseasca in contract, clauze pe care nu le cuprinde in mod obisnuit un contract de inchiriere;

norocel

Post by norocel » 08 Aug 2005, 12:21

Multamn ! :cafea:

codobelc

Post by codobelc » 08 Aug 2005, 15:30

Nu este leasing, dar clauza cu obligatia de vanzare este valida? Ma gandesc la faptul ca pretul nu este nici macar determinabil, atata vreme cat va fi stabilit de un evaluator ce nu este inca ales. Dar daca partile nu ajung la un consens cu privire la persoana evaluatorului?
Daca respectiva clauza este valabila, ce semnificatie juridica are: promisiune de vanzare - uni sau bilaterala? Adica locatarul cumpara doar daca vrea, sau si el se obliga sa cumpere?

dinubocos

Post by dinubocos » 08 Aug 2005, 15:35

Clauza este valida si pretul este determinabil: este pretul pietei in momentul incheierii vanzarii-cumpararii. Faptul ca suma exacta o stabileste un expert sau este o medie a preturilor pentru imobilele similare din piata nu are relevanta.

codobelc

Post by codobelc » 08 Aug 2005, 16:13

Dar expertul nu este determinat, si nici macar obiectiv determinabil. Cine vrea sa nu incheie contractul este suficientsa nu fie de acord cu nici un expert propus de cealalta parte.

excalibur

Post by excalibur » 08 Aug 2005, 16:40

Valabilitatea antecontractului este conditionata de existenta unui pret determinat sau determinabil?

roxana_juridic

Post by roxana_juridic » 09 Aug 2005, 14:51

eu zic ca poate fi vorba de un contract de leasing doar in masura in care locatorul sau persoana ce inchiriaza bunul este o societate infiintata si autorizata pentru desfasurarea operatiunilor de leasing. in caz contrar, calificarea operatiunilor pe care le-ai descris ramane de contract de inchiriere si promisiune de vanzare.
parerea mea...

Post Reply