Titlu proprietate L 18/1991 - succesiune

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
arcadia

Titlu proprietate L 18/1991 - succesiune

Post by arcadia » 11 Aug 2004, 22:01

Daca titularul titlului eliberat in baza Legii 18/1991 este sotul decedat, cum vor imparti masa succesorala sotia acestuia si fiul sau ? Titlul indica strict ca proprietar singular e sotul ? Sotia ia 1/4 sau la partaj se mai poate invoca faptul ca unele dintre proprietatile trecute in titlul sotului decedat sint comune ? (temenul de actiune in contencios a expirat)

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 12 Aug 2004, 13:09

Nu dai detalii despre modul de dobandire al terenului in baza legii 18/1990, mai exact daca e vorba despre reconstituirea dreptului de proprietate - situatie in care terenul cu pricina intra in masa succesorala ca bun proriu al sotului decedat sau despre constituirea dreptului de proprietate - nu intru in detalii plictisitoare- situatie in care in masa succesorala intra cota-parte indiviza a bunului- in conditiile Codului familiei.
Sper ca detaliile de mai sus sa mai faca un pic de lumina. Succes!
:)

arcadia

Speta istorica si cu multe capcane - amanunte

Post by arcadia » 12 Aug 2004, 23:39

SPETA ISTORICA amanunte
Anterior casatoriei sotul decedat cumpara de la tatal sau un teren de casa. Sotia supravietuitoare si sotul construiesc impreuna doua camere pe acest teren in anul anterior casatoriei. (totusi in registrul agricol toate cele trei camere ale casei apar construite inainte de perioada de concubinaj). In 1939 se casatoresc.
In 1945, sotul doneaza sotiei doua camere si terenul de casa cu dispensa de raport. Donatia este inregistrata la judecatorie, iar donatia acceptata in termen. Apoi mai este construita o camera si sotia cumpara un teren intravilan alaturat, care face ca terenul de casa sa ajunga la 10 ari.
In 1950, cei doi infiaza, cu drepturi depline, un copil.
Pina la jumatatea anului 1959, in registrul agricol figurau ca bunuri ale gospodariei unde la cap de familie este mentionat sotul: teren de casa 10 ari (donatia catre sotie+teren cumparat de sotie), teren agricol 190 ari, vie 6 ari.
In a doua jumatate a anului 1959, in registrul agricol apare mentiunea: suprafata totala 206 ari, din care suprafata totala intrata in tovarasie: 190. Desi este usor de identificat pentru cel care citeste ce anume a fost colectivizat, respectiv terenul agricol, in registru nu se face aceasta precizare. Aceasta insemna ca terenul de casa nu a intrat in intovarasire si nici terenul cu vie.
Totusi, sotul semneaza in 1991 o cerere de restituire in care solicita ca toti cei 206 ari care fusesera in proprietatea gospodariei sa ii fie "restituiti" de comisia special infiintata prin legea 118/1991. Procesul verbal intocmit de comisia comunala contine toate terenurile care insumeaza 206 ari, inclusiv terenul de casa pe care sotul l-a donat sotiei in anul 1945 + un teren pe care aceasta il cumparase in timpul casatoriei (bun comun)...si o semnatura grosolan falsificata a sotului, care "era de acord cu procesul verbal". Procesul verbal este trimis la prefect, care - cu trei zile inainte de moartea sotului (titular al titlului) - semneaza titlul.
Titlul este primit aproximativ un an mai tirziu de sotie care (NB!) la acea data nu obtinuse inca certificat de mostenitor. Aceasta nu ataca titlul in contencios in termen de un an de la data la care a luat la cunostinta de continutul actului...actiunea in contencios cade.
Dupa moartea tatalui, fiul adoptiv (despre care instanta ar putea sa considere, la limita, ca a acceptat succesiunea in termenul prevazut de lege) se muta la tara, in casa batrineasca si dupa cinci ani de la mutare si zece ani de la moartea tatalui sau si dupa ce o indeparteaza pe batrina de proprietate (amenintare - sanctionat cu avertisment pe legea 61) deschide actiune in instanta pentru a se constata succesiune deschisa si cere partajul (teren agricol: potrivit cotelor, terenul ntravilan si casa sa ii fie atribuite in schimbul unei sulte catre mama). Fiul are in proprietate un apartament de patru camere la oras (plin de chiriasi), iar batrina de 84 de ani decit casa pe care a costruit-o impreuna cu sotul sau, care la un moment dat a vrut sa o protejeze prin donatie....
Ce nu a reusit colectivizarea a reusit comisia de reconstituire a dreptului de proprietate.
Legea 118/1991 prevede doar anularea in termen de un an. Ea a fost completata printr-o lege din 1997 in care se mentioneaza posibilitatea invocarii nulitatii absolute in anumite cazuri, printre care si acordarea unui titlu unei persoane fara ca aceasta sa aiba drept, dar se mentioneaza ca acest alineat nu se aplica retroactiv. Mai exista Legea 167/1958 privind nulitatea dar nu am reusit sa o gasesc si s-ar putea sa nu poata fi invocata.Practic terenul de casa de pe titlu reprezinta reconstituire: a ceva ce deja sotul donase si a ceva ce era bun comun. Casa e costruita pe terenul donat, cumparat de sot inainte de casatorie.

Practic din terenul de casa batrinei nu ii mai ramine aproape nimic dupa succesiune, fiind minoritara (1/4 din teren donat + 5/8 din terenul cumparat :idea: ) si existind posibilitatea ca instanta sa decida raminerea fiului adoptiv ca unic proprietar, in schimbul unei sulte. Poate, eventual, sa invoce cele doua camere donate si care nu au fost luate din posesie. Parerea mea. Astept cu interes pareri contrare. :idea: )

arcadia

Post by arcadia » 16 Aug 2004, 19:33

Si, totusi, ce spun senseii? Challenge.

andriipopa75

Post by andriipopa75 » 17 Aug 2004, 12:20

1. Actiune in revendicare a batranei (bazata pe actele vechi - cumparare de teren, donatie)
2. Suspendarea partajului pana la lamurirea masei partajabile, conf actiunii de mai sus
3. Continuarea partajului dupa rezolvarea revendicarii (speram favorabila)

andriipopa75

Post by andriipopa75 » 28 Sep 2004, 16:44

scuze pentru neatentie, abia acum am observat anul casatoriei, cand se aplicau prevederile vechiului cod civil cu privire la drepturile femeii asupra bunurilor.
Mare atentie la legea aplicabila in speta.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests