am nevoie de un ajutor urgent,daca se poate.Stie cineva care este sunt limitele in cazul indemnizatiei de asigurare pentru care se obliga asiguratorul?ma refer aici la asigurarea obligatorie pt raspundere civila in caz de accidente rutiere.
In deak am gasit pt limita minima-600000,iar pt limita maxima-200mil lei(indemnizatia de asigurare pt avariere sau distrugere de bunuri),dar sunt sigur ca aceste cote au fost modificate.
daca ma puteti ajuta si cu un cadru legal..multumesc
asigurari obligatorii
Incearca, poate gasesti ceva pe www.csa-isc.ro. Sper sa te ajute. Oricum, mai caut si eu. Asta am gasit pana acum.
Am gasit ceva, dar este cam vechi (din 2001).
Ce se poate asigura:
- persoanele fizice sau juridice ce detin autovehicule inmatriculate in Romania sau in strainatate.
Pentru ce riscuri se asigura:
# prejudiciile de care asiguratul sau persoanele cuprinse in asigurare raspund, in baza legii, fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule pe teritoriul Romaniei, si anume:
- deces sau vatamare corporala;
- avarii sau distrugeri ale unor bunuri (inclusiv autovehicule).
Ce despagubiri se primesc:
Pentru asigurarile de raspundere civila, despagubirile se platesc nemijlocit persoanelor fizice sau juridice pagubite, in masura in care acestea nu au fost despagubite de Asigurat.
# sumele pe care Asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de desdaunare si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite pentru riscurile de mai sus;
# cheltuielile facute de asigurat in procesul civil.
Nota: Despagubirea acordata de Asigurator este limitata de lege la o anumita valoare actualizata in fiecare an prin Hotarare Guvernamentala. Pentru anul 2001, limitele sunt urmatoarele:
- pentru avarii sau distrugeri materiale - limita despagubirii este de 300 milioane lei/eveniment, dar nu mai putin de 900 mii lei;
- pentru vatamari corporale - despagubiri pana la 400 milioane lei pe eveniment, dar nu mai mult de 80 milioane lei pentru fiecare persoana.
Ce se poate asigura:
- persoanele fizice sau juridice ce detin autovehicule inmatriculate in Romania sau in strainatate.
Pentru ce riscuri se asigura:
# prejudiciile de care asiguratul sau persoanele cuprinse in asigurare raspund, in baza legii, fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule pe teritoriul Romaniei, si anume:
- deces sau vatamare corporala;
- avarii sau distrugeri ale unor bunuri (inclusiv autovehicule).
Ce despagubiri se primesc:
Pentru asigurarile de raspundere civila, despagubirile se platesc nemijlocit persoanelor fizice sau juridice pagubite, in masura in care acestea nu au fost despagubite de Asigurat.
# sumele pe care Asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de desdaunare si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite pentru riscurile de mai sus;
# cheltuielile facute de asigurat in procesul civil.
Nota: Despagubirea acordata de Asigurator este limitata de lege la o anumita valoare actualizata in fiecare an prin Hotarare Guvernamentala. Pentru anul 2001, limitele sunt urmatoarele:
- pentru avarii sau distrugeri materiale - limita despagubirii este de 300 milioane lei/eveniment, dar nu mai putin de 900 mii lei;
- pentru vatamari corporale - despagubiri pana la 400 milioane lei pe eveniment, dar nu mai mult de 80 milioane lei pentru fiecare persoana.
Se pare ca aceste valori se actualizeaza anual,asa cum e si normal.oricum,imi dau seama ca informatia pe care vreau sa o aflu este mai mult pt cultura generala,pt ca deocamdata nu se pune problema de a asimila niste valori care sufera modificari periodice.oricum,pe site-ul indicat m reusit sa gasesc Ordonanta de Urgenta nr. 61/2005,care ma lamurea.multumesc