DEFINITII !!!

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
marlen77

DEFINITII !!!

Post by marlen77 » 21 Jul 2005, 15:50

Ajutati va rog, o studenta cu restanta la contracte ! :cafea:
in mare...stiu despre ce e vorba....dar vreau sa am definitiile caracterelor juridice la contractele civile:
- caracterul sinalagmatic, cu titlu oneros, consensual, translativ de proprietate, comutativ, numit. :floare:

sofia

Post by sofia » 21 Jul 2005, 15:57

Contractul sinalagmatic este cel prin care se stabilesc drepturi si obligatii corelative in sarcina ambelor parti.
Contractul cu titlu oneros este cel care are un obiect evaluabil in bani.
Contractul consensual este cel care se incheie doar prin acordul partilor, nemaifiind necesara alta formalitate.
Contractul translativ de proprietate este cel prin care dreptul de proprietate trece dintr-un patrimoniu in altul.
Contractul comutativ este cel in care, inca de la data incheierii se cunoaste intinderea drepturilor si obligatiilor (in opozitie cu cel aleatoriu in care sunt sans ede castig sau de pierdere).
Contractul numit este cel care are o reglementare legala (in opozitie cu cel nenumit care se incheie in baza principiului libertatii de a contracta si ale carei clauze nu sunt prevazute de lege ci sunt stabilite de parti, cu respectarea limitelor acestui principiu, adica ordinea publica si bunele moravuri).

Daca mai ai intrebari, spune!

marlen77

Post by marlen77 » 21 Jul 2005, 16:32

vanzarea unei mosteniri: spre exemplu, un mostenitor (tatal) poate vinde partea sa doar unuia dintre cei 3 copii ??? Cum se procedeaza ?
art.1399 prevede ca "cel ce vinde o mostenire,fara a specifica cu de-amanuntul obiectele intr-insa cuprinse, nu raspunde decat de calitatea sa de mostenitor"........ unde sa specifice obiectele ??? in contractul de vanzare ??? sunt in ceata ! poate ma lamuresti Sofia !MULTUMESC !! :floare:

sofia

Post by sofia » 21 Jul 2005, 17:07

In primul rand este bine sa stii ca este interzisa vanzarea mostenirii inainte de deschiderea succesiunii (sanctiunea este nulitatea absoluta).
Dupa deschiderea succesiunii, mostenirea se vinde ca universalitate de bunuri, dar, iarasi atentie, dreptul nostru nu permite transmiterea obligatiilor prin acte intre vii ci numai transmiterea drepturilor, asa ca transmiterea obligatiilor pe care le-a dobandit mostenitorul, nu este opozabila si tertilor ci numai intre partile contractante.
Transmitand o universalitate (o mostenire sau o fractiune din mostenire), mostenitorul vanzator nu raspunde pentru vicii si evictiune, la fel ca vanzatorul obisnuit ci garanteaza numai calitatea sa de mostenitor.
Vanzarea se face la fel ca oricare alt contract.
In contract pot fi mentionate toate bunurille ce compun succesiunea, situatie in care se aplica regulile obisnuite ale unui contract de vanzare cumparare, sau se mentioneaza ca se vinde mostenirea dobandita, situatie in care se aplica prevederile speciale privind vanzarea drepturilor succesoarale.
Am incercat sa explic cat mai clar dar nu stiu in ce masura am reusit.
Daca ai alte nelamuriri, nu te sfii sa intrebi, cu totii am fost studenti si am avut multe nelamuriri (iti spun un secret, si acum inca le mai avem :| )

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 22 Jul 2005, 12:34

adica pe scurt nu se trec bunurile nicaieri. Se vinde mostenirea ca universalitate.
daca se vand bunurile cuprinse in ea atunci nu mai avem de-a face cu vanzarea unei mosteniri ci cu o vanzare tip a mai multor bunuri.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 3 guests