evaluarea dezmembramintelor

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
anda2happy

evaluarea dezmembramintelor

Post by anda2happy » 06 Jul 2005, 18:18

cum se evalueaza dezmembramintele dreptului de proprietate la calcularea activului sau pasivului succesoral? multumesc

anda2happy

Post by anda2happy » 11 Jul 2005, 18:05

nu-mi raspunde si mie nimeni.... :roll:

norocel

Post by norocel » 11 Jul 2005, 18:14

Nu stiu sa existe reglementari legale speciale (Deak recomanda aplicarea, prin analogie, a reglementarilor din legislatia financiara).

codobelc

Post by codobelc » 12 Jul 2005, 09:07

...expertiza...? :roll: ...

norocel

Post by norocel » 12 Jul 2005, 10:05

codobelc wrote:...expertiza...? :roll: ...
Criterii de evaluare pentru expert? :-D

codobelc

Post by codobelc » 12 Jul 2005, 10:18

De-aia-i expert! sa se ocupe el! :-D

norocel

Post by norocel » 12 Jul 2005, 11:23

Codobelc, eu am vazut multe expertize facute de evaluatori atestati si cred ca si tu ai vazut.
Mie mi se par atat de departe de realitate incat m-am intrebat de multe ori de ce mai platim expertizele astea.

codobelc

Post by codobelc » 12 Jul 2005, 11:34

Corect, dar am vazut si avocati, consilieri juridici sau magistrati care ma determinau sa-mi pun aceeasi intrebare :) Oare de ce-l plateste cel care-l plateste?

anda2happy

Post by anda2happy » 13 Jul 2005, 19:36

dar pe mine nu ma lamureste dilema voastra :( si eu sunt un biet absolvent de drept care nu stie mai nimic din legislatia financiara, cum ati zis voi.vreti sa fiti mai expliciti, pls!!!

marylin

Post by marylin » 13 Jul 2005, 20:42

DEAK zice de ex uzufructul e 20% val bunului. Nu cred ca poate constitui subiect de examen, oricum. Daca intrebai pt cultura generala, cred ca practicienii te pot lamuri mai bine.

anda2happy

Post by anda2happy » 13 Jul 2005, 22:29

marylin wrote:DEAK zice de ex uzufructul e 20% val bunului. Nu cred ca poate constitui subiect de examen, oricum. Daca intrebai pt cultura generala, cred ca practicienii te pot lamuri mai bine.
am citit ce zice deak dar cartea aia e de ceva timp si exact cum ai zis si tu ma interesa si ceva practic..dar se pare ca practicienii nu prea vor sa imi raspunda.oricum merci! :razz:

kinga

Post by kinga » 14 Jul 2005, 14:42

Ar trebui sa citesti - ca punct de plecare - art.5 din Norma metodologica nr. 443/1999 - pentru aplicarea O.G. nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notariala.
Aici gasesti un reper, in sensul calcularii valorii taxei de timbru notarial pentru transmiterea dezmembramintelor dreptului de proprietate.
Vezi M.Of. nr. 381 din 11.08.1999.

Astfel, in art. 5 al. 6 se prevede:
" La constituirea unui drept real imobiliar, altul decat dreptul de proprietate, si anume, dreptul de uzufruct, dreptul de uz, dreptul de abitatie, dreptul de superficie, taxa de timbru se stabileste la valoarea declarata de parti, dar nu mai putin de 20% din valoarea de circulatie a imobilului"
Art.5 al. 10
" La rezervarea uzufructului sau a altui drept real, instrainarea nudei proprietati se taxeaza la valoarea declarata de parti, dar nu mai putin de 80% din valoarea de circulatie a imobilului.

anda2happy

Post by anda2happy » 14 Jul 2005, 23:27

acum m-am lamurit. multumesc kinga :floare:

Post Reply