trebuie sa daram casa?

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
marriadellia

trebuie sa daram casa?

Post by marriadellia » 07 Jul 2005, 11:38

Este o intrebare la care nu stiu inca ce sa raspund, asa ca daca ma ajutati voi, va raman indatorata.
Omul, in urma unei autorizatii de construire, incepe lucrarea la o constructie noua, dar pe terenul altui proprietar, care isi da acceptul in scris ca "omul"sa-si ridice casa acolo urmand ca actul de vanzare cumparare sa fie facut mai tarziu. "Omul" obtine autorizatia de construire, si incepe lucrarea. Acum, cand casa e ridicata la jumatate, vine un inspector de la Inspectia in Constructii si ii pune in vedere faptul ca daca nu renunta de buna voie la acea constructie in favoarea celui al carui teren este, va inainta la Prefectura cererea de anulare a Autorizatiei de construire. Cum este posibil asa ceva? Omul a ridicat acea casa cu acceptul proprietarului terenului, deci nu este vorba de rea credinta. Iar in cazul in care se va anula AC prin contencios adm., nu trebuie sa fie despagubit intr-un fel? Pur si simplu transfera tot ce a facut el proprietarului terenului pe care nu-l intereseaza imobilul pentru ca asa vrea un inspector de la insp. in Constructii? Mie mi se pare aberant! Astept sa ma ajutati, cu multumiri anticipate.

croc

Post by croc » 07 Jul 2005, 12:15

mi se pare o mare porcarie;
de cand inspectorii au dreptul de a analiza aceste aspecte?
eu cred ca ei trebuie sa vada, daca este sau nu autorizatie;
daca nu exista autorizatie, amendeaza, daca exista, pleaca;
daca este insa o plangere, referitor la acest aspect,...................

wav

Post by wav » 07 Jul 2005, 13:41

parerea mea este ca amenintarile astea "pe gura" ale inspectorului cu pricina nu pot fi luate in considerare.
Lucrurile sunt foarte simple in speta: omul construieste pe terenul altuia cu acordul proprietarului terenului. Anularea (eventuala) a autorizatiei de constructie pentru acest considerent ar putea fi eventual ceruta numai de proprietarul terenului insa si asta fara succes. In opinia mea Inspectoratul in Constructii nu are calitate intr-o astfel de actiune
Varianta pentru linistea "omului": sa incheie contractul de vanzare cumparare pentru teren (daca in "acordul" notarial al proprietarului terenului apare scris ca se va perfecta contractul de vanzare cumparare ulterior aceasta reprezinta in opinia mea o promisiune bilaterala de vanzare cumparare cu toate consecintele ce decurg de aici)
Daca proprietarul terenului s-a sucit: actiune in instanta pe 1077 C.civ.

marriadellia

Post by marriadellia » 07 Jul 2005, 13:54

marea mea surpriza a fost aceea ca omul are inscris notarial de la proprietarul terenului si chiar a inscris in CF !Asta am aflat-o doar acum cand a venit cu actele la mine. Mare pocarie! Vorba voastra. Multumesc mult. :-D

murik

Post by murik » 07 Jul 2005, 14:18

pai daca exista un act autentic in sensul acesta (o promisiune de vanzare, un antecontract, ceva in sensul asta - presupun) - nu vad de ce ti-ai mai face probleme!

sapteneveste

Post by sapteneveste » 07 Jul 2005, 22:28

daca nu s-a stabilit pretul, e la cheremul vanzatorului.. Nu vrea, ramane cu superficia, pe care o poate obtine prin h.j.
Dar chestia cu inspectorul ma pune pe ganduri.. cred ca s-a inteles cu proprietarul pe ceva de castigat.. Daca e dat dracului, ii poti face un flagrant pe santaj.

ADR

Post by ADR » 07 Jul 2005, 23:18

eu zic ca nu e sanatos pentru un om care a investit atatia bani si a fost destul de intligent sa faca si acte pt casa respectiva sa se ia dupa un individ care nu cred ca a facut dreptul si cu atat mai putin nu are competente de judecator sa decida el care este solutia legala desi lucreaza intr-un domeniu semi juridic

marriadellia

Post by marriadellia » 08 Jul 2005, 07:47

Problema este ca Autorizatia de Constructie se elibereaza doar titularului dreptului de proprietate. Fiind doar o promisiune de vanzare, o declaratie a proprietarului, inspectorul poate dispune anularea AC? Ar fi trebuit ca AC sa fie ceruta de proprietar prin constructor?

sapteneveste

Post by sapteneveste » 08 Jul 2005, 08:09

Trage de timp pana casa e gata. Daca inspectorul trece la fapte si intenteaza proces, ai 2 ani de judecata... pana atunci casa e ridicata si esti constructor de buna credinta. Problema e insa textul ala de lege, potrivit caruia numai proprietarul obtine autorizatie..
Fie, in ultima instanta fa-i pe plac, pune-l pe proprietar sa ceara el autorizatie si in paralel, se face intelegerea scrisa intre cei doi, cu tot ce trebuie.

Justitia

Post by Justitia » 09 Jul 2005, 09:36

Daca proprietarul a primit autorizatia dar constructorul a construit, nu putem argumenta ca e vorba despre un mandat tacit?

Oricum s-a facut cu acordul proprietarului, in bza intelegerii dintre ei, care implica ca proprietarul dorea o casa pe acel loc si a permis altcuiva sa se apuce efectiv de munca.

nicuvar

Post by nicuvar » 09 Jul 2005, 09:58

Citind tot ce este scris aici ma puneti pe ganduri. Eu sunt proprietarul unei case, dar nu si al terenului. Am drept de superficie asupra terenului.
Am de gand sa mai construiesc ceva si sa cer autorizatie. Credeti ca voi avea probleme? Mentionez ca de proprietarii terenului nu am cum sa dau, sunt undeva in Germania de 15 ani, poate au si decedat.

sansiro

Post by sansiro » 09 Jul 2005, 10:20

Da-l naibii de inspector. Daca autorizatia de constructie este valabila, lasa-l sa turuie pana nu mai poate. Cineva l-o fi chemat acolo anume (poate chiar prorpietarul). Daca propietariul va sustine ca el este acela care construieste?
Pentru evitarea acestei situatii ar fi fost mai bine sa se procedeze intai la vinderea terenului si mai apoi la inceperea constructiei.

Keyro

Post by Keyro » 11 Jul 2005, 11:26

Nu vreau sa ma pun rau cu nimeni, nici macar cu inspectorul ala...dar, avand de a face cu ceva asemanator, i-am sfatuit pe cei care construiau sa obtina aut de construire si tot tacamul pe numele proprietarului terenului...la o prima inspectie, au patit ceva asemanator cu un nene batut in cap si care o luase razna pe campii...s-a potolit brusc in momentul in care i-au pus in brate autorizatia obtinuta pe numele proprietarului...

nicuvar

Post by nicuvar » 11 Jul 2005, 13:16

Mie inca nu mi-a raspuns nimeni. Eu ce fac cu autorizatia de constructie?

marriadellia

Post by marriadellia » 11 Jul 2005, 15:02

incerc sa-ti dau eu un raspuns nicuvar:
- in conformitate cu L50/91 republicata 1994 si Ordinul 1943/2002 privind Normele metodologice de aplicare a legii rezulta ca pentru emiterea AC este necesar pe langa acte si documentatii sa fie depus:
conf. art7 al.b din lege si conf.art.41 din Ordin : "dovada titlului de proprietate asupra terenului" intelegandu-se prin aceasta dreptul de proprietate sau de concesionare, cesiune, comodat ori inchiriere etc, si ca in raport cu titlu se poate autoriza in numele propriu al solicitantului constructii cu caracter provizoriu cu acordul expres al proprietarului.

Post Reply