declaratia invinuitului
declaratia invinuitului
Potrivit art.80 C.p.p. sotul sau rudele apropiate ale invinuituluii/inc. nu sunt obligate sa depuna ca martori.
Dar daca sotul sau ruda apropiata este si ea inv./inc in dosarul respectiv poate sa i se ceara ca in declaratia sa de inv./inc. sa faca relatari referitoare la ceilalti inv./inc. care ii sunt rude sau sot sau se poate prevala de acest art.80 ? Ce parere aveti?
Dar daca sotul sau ruda apropiata este si ea inv./inc in dosarul respectiv poate sa i se ceara ca in declaratia sa de inv./inc. sa faca relatari referitoare la ceilalti inv./inc. care ii sunt rude sau sot sau se poate prevala de acest art.80 ? Ce parere aveti?
art. 80 din CPP prevede ca "sotul si rudele apropiate ale invinuitului/inculpatului nu sunt obligate sa depuna ca martori"... parerea mea este ca persoanele in cauza (sotul si ruda inv./inc. intr-o cauza penala) au facultatea de a alege, de a consimti sau nu sa depuna marturie datorita relatiilor de rudenie...
nu m-ai inteles
este clar ca persoanele prev. de art. 80 nu pot fi obligate sa depuna ca martori.
eu intreb altceva: daca sotul sau ruda apropiata este si ea inv./inc in dosarul respectiv poate sa i se ceara ca in declaratia sa de inv./inc. sa faca relatari referitoare la ceilalti inv./inc. care ii sunt rude sau sot sau se poate prevala de acest art.80 ?
este clar ca persoanele prev. de art. 80 nu pot fi obligate sa depuna ca martori.
eu intreb altceva: daca sotul sau ruda apropiata este si ea inv./inc in dosarul respectiv poate sa i se ceara ca in declaratia sa de inv./inc. sa faca relatari referitoare la ceilalti inv./inc. care ii sunt rude sau sot sau se poate prevala de acest art.80 ?
spuneam mai sus ca inainte de a fi ascultat invinuitul/inculpatul este intrebat cu privire la nume, prenume, porecla etc...pentru stabilirea situatie sale personale (daca se constata ca intr-o cauza penala 2inculpati/invinuiti se afa in raporturi de rudenie se aplica art 80 CPP). pe de alta parte prin modificarile aduse in Legea 281/2003 invinuitul/inculpatul are DREPTUL sa nu faca nici o declaratie.
de acord dar din moment ce consimte sa declare trebuie sa spuna tot ce stie legat de fapta si invinuirea ce i se aduce.
textul de lege nu reglementeaza clar situatia prezentata.
un procuror m-a acuzat, atunci cand i-am pus in vedere inv. art 80 ca incurc institutile ca aceasta prevedere s-ar aplica doar martorilor.
si eu consider ca si tine ca s-ar aplica si in cazul declaratiei de inv. dar sincer imi lipsesc argumentele, C.p.p. nu ete deloc clar ar trebui sa interpretez prin prisma ratiunii si intentiei leg. dar totusi legea penala e de stricta interpretare. m-ar interesa ce spune doctrina. o sa studiez problema
textul de lege nu reglementeaza clar situatia prezentata.
un procuror m-a acuzat, atunci cand i-am pus in vedere inv. art 80 ca incurc institutile ca aceasta prevedere s-ar aplica doar martorilor.
si eu consider ca si tine ca s-ar aplica si in cazul declaratiei de inv. dar sincer imi lipsesc argumentele, C.p.p. nu ete deloc clar ar trebui sa interpretez prin prisma ratiunii si intentiei leg. dar totusi legea penala e de stricta interpretare. m-ar interesa ce spune doctrina. o sa studiez problema
justitiabile stai putin ca si io le-am facut varza
. Se pare ca D-l procuror are dreptate, d-lui se referea la declaratiile invinuitului/inculpatului, pe cand noi am dicutat pe baza art. 80 (declaratiile martorilor)
in situatia de fata inculpatul sot si inculpatul ruda au dreptul sa taca , sa nu declare nimic...
interesanta problema
daca gasesti o rezolvare a problemei te rog sa o faci publica
multumesc

in situatia de fata inculpatul sot si inculpatul ruda au dreptul sa taca , sa nu declare nimic...
interesanta problema
daca gasesti o rezolvare a problemei te rog sa o faci publica
multumesc
Am precizat ca invinuitul A FOST DE ACORD sa declare. Fiind de acord sa declare, trebuie sa declare tot ce stie cu privire la fapta si invinuire.
La intrebarile privind implicarea mamei sale, am sfatuit clientul sa nu declare, invocand art. 80.
Apreciez ca acest articol e aplicabil. Ma puteti ajuta sa argumentez?
La intrebarile privind implicarea mamei sale, am sfatuit clientul sa nu declare, invocand art. 80.
Apreciez ca acest articol e aplicabil. Ma puteti ajuta sa argumentez?