executarea obligatiei in timpul procesului

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
noemi

executarea obligatiei in timpul procesului

Post by noemi » 03 Jul 2005, 10:36

Am nevoie de ajutor! Eu reclamantul,am incheiat un antecontract de v-c si am platit o parte din pret (eu sunt cumparatorul). Ulterior, vanzatorul nu s-a prezentat pentru incheierea actului autentic, iar eu am introdus o actiune pentru a obtine o hotarare care sa tina loc de act autentic. Prin reconventionala, paratii cer rezolutiunea antecontractului pentru neplata pretului in totalitate. Suntem in faza audierii martorilor - mai pot plati acum diferenta de pret? Am gasit in literatura juridica ca debitorul, pentru a evita rezolutiunea poate plati chiar si recurs, dar care e textul de lege?
Mentionez ca nu sunt in culpa fata de neplata pretului, lucru dovedit cu martori, insa nu am facut oferta de plata prin executor.

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 03 Jul 2005, 13:03

arata ca esti gata sa iti indeplinesti obligatia, chiar aratand judecatorului diferenta de bani. Daca nu merge, fa oferta prin executor, urmata apoi de consemnarea banilor la CEC pe numele V. Toate inainte de a ramane definitiva hotararea. Adica de maine..

aho

Post by aho » 03 Jul 2005, 14:56

Conf. art.1020-1021 rezolutiunea judiciara se pronunta de instanta care poate acorda si un termen de gratie iar daca obligatia de plata a fost realizata in cursul procesului, chiar cu intarzaiere nu mai sunt indeplinite conditiile rezolutiunii si cererea rec. se respinge. Totusi intrebarea mea este daca prin antecontract nu ai avut stabilit un pact comisoriu ptr. ca atunci rezolutiunea este conventionala nu judiciara, caz in care nu poti invoca decat culpa promitentului vanzator. In ambele situatii, asa cum a spus Ally, consemneaza diferenta de pret

elecktra

Post by elecktra » 05 Jul 2005, 13:14

Daca tu ai fost gata sa platesti si poti dovedi acest lucru, daca actul nu a fost incheiat din culpa vanzatorului (acesta neprezentundu-se si rafuzand implicit restul pretului, dand dovada de rea credinta) nu cumva prin reconventionala isi invoca propria culpa?!

noemi

Post by noemi » 05 Jul 2005, 19:25

Prin antecontract s-a stabilit ca diferenta sa se achite pana la 31 decembrie 2004. La data stabilita vanzatorii au trimis la notar un fax in sensul ca nu se pot prezenta, cerand prelungirea termenului pana la 12 ian. , cand de asemenea nu s-au prezentat, ulterior exprimandu-se ca n-ar mai prea vrea sa vanda...In sa eu vreau apartamentul.. : :twisted:

codobelc

Post by codobelc » 06 Jul 2005, 09:21

Din ceea ce spui, cred ca ai mari sanse de reusita. Partea aflata in culpa este vanzatorul si, daca mai poti sa si dovedesti acest lucru, nu ai probleme. Partea adversa nu poate solicita rezolutiunea contractului atata timp cat ea nu si-a indeplinit propriile obligatii. Pe de alta parte, cumparatorul poate achita pretul si in cursul procesului prin oferta reala de plata, dar cred ca ar fi suficienta si numai dovedirea bunei credinte, in sensul ca este gata a-si executa obligatia, s-a prezentat la notar la datele stabilite etc.

elecktra

Post by elecktra » 06 Jul 2005, 10:42

OK, deci probe ai ca este el in culpa, ei...din punctul meu de vedere cu aceste probe arati ca el, in reconventionala, si-a invocat propria culpa (a invocat exceptia de neexecutare a contractului).
Consemneaza-i suma la CEC, faci dovada si ceri respingerea reconventionalei pentru motivele aratate mai sus (dovedite, normal).
Cred ca merge sa-i dai banii si in instanta in acest fel putand judecatorul contata in mod direct reaua vointa, in functie de reactia lui. Daca-i refuza consemnezi suma la CEC pana la sfarsitul sedintei si depui si dovada (asta in functie de ingaduinta jud.-lui).

noemi

Post by noemi » 06 Jul 2005, 20:43

Multumesc! : :idea:

Post Reply