Atacare act donatie

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
Beavix

Atacare act donatie

Post by Beavix » 23 Jun 2005, 09:48

Se da urmatoarea situatie. Mama, impreuna cu cei 5 copii ai ei, detin un teren, pe care il doneaza unuia dintre nepoti (copilul unuia dintre cei 5 frati). Cu ce sanse de reusita poate fi atacata aceasta donatie de catre ceilalti nepoti - copii ai celor 5 frati, care sunt deci veri ai beneficiarului donatiei? Exista vreo limita de timp de la data incheierii actului de donatie, dupa care nu se mai poate face nici o contestatie?

sansiro

Post by sansiro » 23 Jun 2005, 11:27

Atata timp cat actul este intre vii (deci nu intervine decesul beneficiarului) nu vad vreun motiv pentru care ar [utea fi atacata donatia. Eventual pentru cauzele de drept comun ale carpr inclacare este sanctionata cu nulitatea absoluta. (cauza, obiect, consimtamant si capacitate). In acest caz, orice persoana interesata poate oricand sa ceara constatarea nulitatii absolute.
In concluzie, pentru cazurile aratate, nu esti tinut de vreo limita de timp.

Beavix

Post by Beavix » 23 Jun 2005, 11:30

Dar dupa moartea unora dintre cei care au facut donatia?

codobelc

Post by codobelc » 23 Jun 2005, 11:44

La decesul unuia (unora) dintre donatori se poate cere, daca sunt indeplinite conditiile legale, raportul donatiilor sau reductiunea liberalitatilor excesive. In orice caz decesul unuia dintre donatori nu va determina raportul sau reductiunea decat cu privire la acea cota parte donata de el, nu la tot terenul. Oricum, avand in vedere ca exista 6 donatori dintre care 5 au copii, problema este destul de complexa, nefiind cazul sa analizam aici toate variantele posibile.

ADR

Post by ADR » 23 Jun 2005, 20:52

si cam care ar fi motivul atacarii actului de donatie?

lacomia sau ciuda ca parintii vostrii i-au dat doar unia dintre voi terenul

sansiro

Post by sansiro » 24 Jun 2005, 09:18

Temeiul s-ar regasi in dispozitiile Codului civil insa mobilul ar putea fi si unul dintre cele mentionate de tine. Printre altele ar pute fi si o un act deghizat, o modalitate de a vinde fara a se cere consimtamantul unei persoane care s-ar fi opus la aceasta--pagubind astfel averea familiei si lipsind pe ceilalti de beneficii care li s-ar fi cuvenit etc.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest