Buna sunt anda,
Am si eu cateva intrebari, caci din pacate nu prea ma descurc in materie legal-civil, si acum as avea nevoie de niste sfaturi.
1. In familia mea sunt 3 frati- mama si fratii ei
2. Bunica a decedat in 1983, urmand ca mama sa primeasca 5/8din casa parinteasca + 1/8 din partea bunicului.
3. Conform certif. de mosternitor, fratii au renuntat in favoarea mamei, ea detinand acum 6/8 din casa si curte= bunuri impobile
4.Conf. unei decl. notariele parte lor de 1/8 le-ar fi revenit daca ar fi platit impozitul de la data decesului.-ceea ce nu au facut, mama achitand impozit pana la data curenta.
5. Pb. e ca deci ea detine conf. legii 6/8 din casa si curte, eventual treb. sa se mai rezolve cumva cu celelalte buc de 1/8 ---CUM?
6. Asa, si mai departe, mai e o pb. --dupa 89 s-a facut reimproprietarirea--si a aparut ca bunicii ar fi avut dreptul la o bucata de 5 ha de panmant la tara.
7. Masurtatorile si extrasul funciar sun facute (cred) titlul inca nu a iesit, si din cate am inteles va iesi pe numele bunicului defunct--e posibil?
8. Deci daca mama detine acum 6/8 din casa si curte--legal; si pe acte-- ea, poate sa detina si 6/8 din pamant?--fiind succesor? si existand acea declaratie cum ca fratii renunta la drepturi in favoarea mami? Chiar dac atunci in 70 can a decedat bunicul si 83 can a decedat bunica, acest pamant nu exista pe nici o carte funciara, nu exista nici un act de propr. pe el?
9. Daca nu se poate, poate sa ceara dezmembrare (dezmembraminte) inante sa apara titlul? pt impartirea pe bucata ei? sau dupa ce apare titlul se deschide iarasi succesiune si se vor bate pe parcela aia de 5 ha?
10. Si daca poate sa ceara, treb. si acordul fratilor --aici au si ei dreptul la 2/3 din pamant sau nu?
Cred ca v-am lasat in ceata. Nici eu nu stiu f., bine sa ma exprim in chestiile astea, dar daca cineva intelege ceva, va rog sa ma ajutati.
Cu stima Anda-
terenuri
Daca spui ca te intereseaza asa tare problema, puteai macar sa scrii cu cuvinte intregi si cu putin mai multa gramatica.
Situatia e cam asa:
- Dupa decesul bunicului tau, bunica ta a mostenit o patrime din 1/2 = 1/8 din casa si acareturi, iar trei patrimi [3/4=6/8] au revenit celor trei copii, cate o patrime [1/4=3/8] fiecaruia.
- Dupa decesul bunicei tale, cota ei din gospodarie, care este de 1/8 mostenita de la sotul ei plus 1/2 [=4/8] care-i revenea direct in calitate de coproprietar, in total 5/8, a revenit tot mamei tale, pentru ca fratii sai (unchii tai) au renuntat. Mama ta are deci 5/8 de la bunica plus 1/8 de la bunicul = 6/8 [=3/4] din gospodarie.
- Presupunand ca unchii tai au renuntat doar la mostenirea dupa mama lor (bunica ta), nu si dupa tatal lor (bunicul tau), atunci actualmente situatia este cam asa:
GOSPODARIA
1. Mamei tale ii revine cota de 6/8 si nu conteaza cat impozit a platit;
2. Unchilor tai le revine cate 1/8 chiar daca nu au platit impozit;
3. Mama ta poate sa ceara iesirea din indiviziune.
TERENUL
1. Certificatul de atestare a dreptului de proprietate ar trebui sa iasa pe numele mostenitorilor persoanei indreptatite la restituire, cu specificarea acesteia.
2. Daca terenul fusese adus in CAP de bunicul sau de alte persoane care ar fi fost mostenite de bunicul tau, atunci mama ta va avea dreptul la o cota calculata astfel: 1/4 care i se cuvin ca mostenitor direct al bunicului, plus 1/4 care i se cuvin ca unic mostenitor al bunciei tale, in total 2/4=1/2 din teren. Unchilor tai le revine cealalta jumatate, in cote egale de 1/4 fiecare.
3. Daca terenul fusese adus in CAP de bunica ta sau de alte persoane care ar fi fost mostenite de bunica ta, atunci mama ta ia tot.
4. Oricum, la calculul cotelor succesorale si la emiterea certificatelor de mostenitor nu te intereseaza bunurile concrete lasate mostenire, ci calitatea de mostenitor si cota aferenta fiecarui mostenitor, daca sunt mai multi (cazul bunicului, mostenit de sotie plus 3 copii). Asa ca mama ta poate - si e bine - sa ceara emiterea certificatelor de mostenitor dupa bunicul si dupa bunica, independent de eliberarea titlului de proprietate pentru teren. Dupa ce se emite asta, atunci DA, se vor bate pe teren. Sau se vor intelege.
5. Nu dezmembrare se cere, ci iesire din indiviziune, atat pentru gospodarie cat si pentru teren-dar aici numai dupa obtinerea titlului de proprietate. Daca fratii isi dau acordul, atunci se face un act de partaj (imparteala) succesoaral(a). Daca nu, se judeca si dureaza circa 2 ani.
Daca mai vrei info, spune.
Situatia e cam asa:
- Dupa decesul bunicului tau, bunica ta a mostenit o patrime din 1/2 = 1/8 din casa si acareturi, iar trei patrimi [3/4=6/8] au revenit celor trei copii, cate o patrime [1/4=3/8] fiecaruia.
- Dupa decesul bunicei tale, cota ei din gospodarie, care este de 1/8 mostenita de la sotul ei plus 1/2 [=4/8] care-i revenea direct in calitate de coproprietar, in total 5/8, a revenit tot mamei tale, pentru ca fratii sai (unchii tai) au renuntat. Mama ta are deci 5/8 de la bunica plus 1/8 de la bunicul = 6/8 [=3/4] din gospodarie.
- Presupunand ca unchii tai au renuntat doar la mostenirea dupa mama lor (bunica ta), nu si dupa tatal lor (bunicul tau), atunci actualmente situatia este cam asa:
GOSPODARIA
1. Mamei tale ii revine cota de 6/8 si nu conteaza cat impozit a platit;
2. Unchilor tai le revine cate 1/8 chiar daca nu au platit impozit;
3. Mama ta poate sa ceara iesirea din indiviziune.
TERENUL
1. Certificatul de atestare a dreptului de proprietate ar trebui sa iasa pe numele mostenitorilor persoanei indreptatite la restituire, cu specificarea acesteia.
2. Daca terenul fusese adus in CAP de bunicul sau de alte persoane care ar fi fost mostenite de bunicul tau, atunci mama ta va avea dreptul la o cota calculata astfel: 1/4 care i se cuvin ca mostenitor direct al bunicului, plus 1/4 care i se cuvin ca unic mostenitor al bunciei tale, in total 2/4=1/2 din teren. Unchilor tai le revine cealalta jumatate, in cote egale de 1/4 fiecare.
3. Daca terenul fusese adus in CAP de bunica ta sau de alte persoane care ar fi fost mostenite de bunica ta, atunci mama ta ia tot.
4. Oricum, la calculul cotelor succesorale si la emiterea certificatelor de mostenitor nu te intereseaza bunurile concrete lasate mostenire, ci calitatea de mostenitor si cota aferenta fiecarui mostenitor, daca sunt mai multi (cazul bunicului, mostenit de sotie plus 3 copii). Asa ca mama ta poate - si e bine - sa ceara emiterea certificatelor de mostenitor dupa bunicul si dupa bunica, independent de eliberarea titlului de proprietate pentru teren. Dupa ce se emite asta, atunci DA, se vor bate pe teren. Sau se vor intelege.
5. Nu dezmembrare se cere, ci iesire din indiviziune, atat pentru gospodarie cat si pentru teren-dar aici numai dupa obtinerea titlului de proprietate. Daca fratii isi dau acordul, atunci se face un act de partaj (imparteala) succesoaral(a). Daca nu, se judeca si dureaza circa 2 ani.
Daca mai vrei info, spune.