mostenire lg 112

Vesti de interes.
Post Reply
anai

mostenire lg 112

Post by anai » 15 Jun 2005, 13:36

Cum pot renunta in favoarea fiicei mele vitrege la cota de mostenire.Casa e cumparata cu lg 112.Am facut succesiune in I 2005 si suntem singurele moatenitoare.Casa nu poate fi vanduta 10 ani.Platesc impozit pe tranzactii imobiliare?

aho

Post by aho » 15 Jun 2005, 13:54

Nu poti renunta la suscesiune deoarece ai acceptat-o iar actul de acceptare al succesiunii este irevocabil. S-ar pute cere anularea sau revocarea acestui act in anumite conditii.

anai

mostenire lg 112

Post by anai » 15 Jun 2005, 14:22

daca nu pot renunta acum pot face partaj sau pot dona partea mea

ava

Post by ava » 15 Jun 2005, 14:23

Intrebarea mea este :in cazul in care nu sunt iesite din indiviziune , Anai poate sa instraineze cota-ideala din drept catre coproprietara-fiica sa ? Legea si practica nu ofera raspunsul la astfel de intrebari concrete . Parerea mea este ca o astfel de vanzare nu ar fi nula , intrucat nu contravine scopului legii , acela de a nu se tranzactiona in scop de specula imobilele obtinute la preturi si conditii preferentiale .

anai

mostenire lg 112

Post by anai » 16 Jun 2005, 10:23

Multumesc mult , daca mai sunt pareri le astept.

wittmann

Post by wittmann » 16 Jun 2005, 11:40

Se poate vinde cota ideala. Chiar recent am avut un dosar de partaj in care unul din mostenitori (reclamantul) a vandut cota sa ideala de 5/8 pe care o avea asupra imobilului; am ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale active si am introdus in cauza cf. 57 Cpc cumparatorul care a luat locul reclamantului.

ava

PENTRPTR. CUMPARATOR

Post by ava » 16 Jun 2005, 11:42

Notarii fac in astfell de situatii antecontract de vanzare-cumparare , urmand ca actul saa se incheie la expirarea celor 10 ani ( desigur pretul se plateste la momentul antecontractului ) . Exista un risc ptr. cumparator .

anai

mostenire lg 112

Post by anai » 16 Jun 2005, 13:11

Antecontract de vanzare-cumparare?
Pretul sa plateste la momentul antecontractului-..
Ce taxe sunt?
Alte metode (nu doresc nimic pe cota parte) donatie sau renuntare fara pretentii materiale sunt?

aho

Post by aho » 16 Jun 2005, 13:55

Anai, cine e titluarul ctr. v.c.?
Cred ca ar fi utile si informatii privind scopul "renuntarii" deoarece daca stim ce anume doresti in concret s-ar putea gasi si alte solutii. Este impresionant si laudabil ca vrei sa dai fiicei vitrege, dar intrebarea este de ce ptr. ca (imi cer scuze daca gresesc) daca doreai sa ia fiica vitrega tot ai fi renuntat la succesiune, renuntare care ar fi profitat fiicei tale.

ava

Post by ava » 16 Jun 2005, 14:02

In cazul vanzarii/donatiei cotei-parti ideale se ridica aceeasi problema : este sau nu lovita de nulitate instrainarea cotei-parti din dreptul de proprietate al unui bun scos temporar din circuitul civil, instrainare facuta catre celalalt coproprietar ?
Anai , inteleg ca vrei sa renunti la cota-parte fara sa ai pretentii banesti . De renuntat la mostenire nu mai poti renunta , iar donatia sau vanzarea implica problemele de mai sus . In orice caz, si vanzarea si donatia implica plata taxelor notariale la valoarea cotei-parti pe care o instrainezi .
Sfatul meu este sa consulti si un notar , s-ar putea sa mai fi intalnit asemenea situatii si sa stie mai multe . Alta solutie ar fi sa astepti implinirea celor 10 ani.

anai

mostenire lg 112

Post by anai » 16 Jun 2005, 14:23

Da imi cer scuze, nu am spus tot. Mai am o casuta mica la sat in aceiasi situatie dar despre care mi sa spus ca nu e problema sa o trec pt ca nu e cu lg 112.Deci eu doresc sa raman cu casuta de la sat intreaga si ea cu cealalta care e cu lg 112. si e mai mare,respectiv sa nu mai avem fiecare parti din case ci case intregi.Problema era ca notarul a zis ca la cea cu lg 112 nu pot face nimic.
Multumesc.

aho

Post by aho » 17 Jun 2005, 00:34

Anai ti-am pus niste intrebari si deci irti datorez raspunsuri.
Am inteles ca dorinta ta este sa-ti delimitezi proprietatea de a fiicei tale si in acest fel sa-ti protejezi si investitiile ulterioare. In mod normal sistarea indiviziunii se face pe calea partajului, judiciar sau conventional.
Cred este ca se poate face un partaj voluntar daca toate partile sunt prezenta si se inteleg. Partile (mama si fiica ) s-au inteles ca mama sa primeasca casa de la tara fiica " renuntand " la cota parte din dreptul de proprietate iar fiica sa primeasca casa "de la legea 10" mama renuntand de asemenea la cota p. din dreptul sau de proprietate asupra casei. Nu vad de ce nu s-ar putea in aceasta modalitate deoarece casa nu poate fi instrainata prin a.j. intre vii, acestea sunt limitarile legii dupa stiinta mea, eu nu cunosc interdictia referitoare la atribuirea ( nu vanzarea) unei asemenea case in cadrul procedurii succesorale.
Notarului sa-i spui ca vrei sa iesi din indiviziune in aceasta modalitate, iar daca un notar spune ca nu se poate poate ar trebui sa ceri parerea altuia.
Daca varianta partajului (varianta reala) nu este acceptata poti sa incerci antecontactul de v.c cum s-a si indicat anterior.
Daca nici acesta varianta nu este posibila sau nu te multumeste ma intreb si intreb de ce un contract de schimb a cotelor parti a.i. sa se ajunga ca fiecare sa fie prop. exclusiv a unei cas nu este valabil ?
O ultima varianta presupune o solutie provizorie pana la reintrarea in circuitul civ a imobilului si consta in concretizarea printr-o declaratie notariala a vointei voastre de a stapani si de a imparti folsinta asupra celor doua imobile in scopul de a dobandi ulterior proprietatea exclusiva a imobilelor si declararea ca toate imbunatatirile ulterioare ale imobilului vor deveni proprietatea exclusiva a posesorului ; daca ma gandesc bine si un partaj de folosinta ar putea rezolva situatia.
Cine mai are pareri?

ava

Post by ava » 17 Jun 2005, 08:49

AHO , mi-ai luat-o inainte . Uitasem tocmai variantaa cea mai simpla : partajul conventional . Acesta nu incalca nici inderdictia instrainarii intrucat are efect declarativ asa ca , Anai , poti iesi din indiviziune prin formarea de loturi in natura , lotul tau incluzand casa de la tara , si lotul fiicei tale casa cumparata pe L112 .

anai

mostenire lg 112

Post by anai » 17 Jun 2005, 10:15

Va multumesc mult. Acum ma pot prezenta cu lectia invatata si pot spune exact ce doresc.

Post Reply