Pe un teren sunt 2 case, cu numere administrative distincte, la nr. 23 sunt 5 familii, la nr. 25 sunt 3. Considerati ca exista vreo piedica pentru autentificarea unui act de sistare de indiviziune pentru cei de la nr. 25 si a altui act pentru cei de la nr. 23 ? Persoana interesata de la nr. 25 (singurul care iese din indiviziune) are temeri ca vecinul din aceiasi curte se va razgandi pana ii cheama pe toti cei 8 proprietari si, pentru a nu lasa sa treaca timpul, cere notarului sa faca 2 acte distincte, cu acelasi text, in primul semnand cei de la nr. 25, in al doilea semnand cei de la nr. 23 impreuna cu locatarul interesat de la nr. 25.
Consider ca sistarea de indiviziune poate fi facuta prin acte succesive, cu conditia sa existe acordul de vointa cu privire la formarea noului lot. Conform art 730 C. Civ. , nu este necesar un act ad validitatem, ci ad probationem.
sistare de indiviziune prin acte succesive
Partajul partial amiabil este posibil, ulterior se face un supliment, dar toti copartajantii trebuie sa fie prezenti si de acord fie ca isi exprima vionta in fata notarului caz in care se incheie act autentic, fie isi exprima vointa prin inscris sub sp caz in care se adreseaza judecatoriei ptr a pronunta o hotarare prin care sa ia act de intelegerea lor art. 673 ind.4 alin 2,3 si 4cpc.
Daca copartajantii nu se inteleg sau nu sunt toti prezenti partajul trebuie facut in instanta
Daca copartajantii nu se inteleg sau nu sunt toti prezenti partajul trebuie facut in instanta
Partajul voluntar presupune prezenta tuturor coproprietarilor - art. 730 Cciv.
In realitate problema nu se pune in sensul posibilitatii sau nu a realizarii partajului voluntar prin acte succesive, pentru ca nimeni nu garanteaza ca actul "succesiv" va mai fi incheiat vreodata. Este vorba despre un partaj partial, in sensul ca doar unii dintre coproprietari vor iesi din indiviziune.
Si atunci se pune intrebarea: cum poate o persoana sa partajeze un bun, devenind proprietar exclusiv, in vreme ce titularul cotei complementare ramane in continuare in indiviziune asupra bunului. Care este regimul unui asemenea bun ?
In realitate problema nu se pune in sensul posibilitatii sau nu a realizarii partajului voluntar prin acte succesive, pentru ca nimeni nu garanteaza ca actul "succesiv" va mai fi incheiat vreodata. Este vorba despre un partaj partial, in sensul ca doar unii dintre coproprietari vor iesi din indiviziune.
Si atunci se pune intrebarea: cum poate o persoana sa partajeze un bun, devenind proprietar exclusiv, in vreme ce titularul cotei complementare ramane in continuare in indiviziune asupra bunului. Care este regimul unui asemenea bun ?
Ptr.andreeact, simplu: cel iesit din indiviziune are un drept exclusiv de proprietate asupra bunului sau partii din bun care i-a fost atribuit si poate dispune de acest bun; ceilallti ramasi in indiviziune detin cotele parti corespunzatoare din dreptul de proprietate comuna (pe cote parti) asupra bunului sau bunurilor nepartajate.
N-as vrea sa distrug discutia, mai ales ca este publica, insa, sa ne imaginam ca as fi notar - ce ganduri, nici nu are rost sa te gandesti serios la asta - nu as elibera un certificat de mostenitor din care sa rezulte ca un bun este atribuit in totalitate unei persoane, iar in acelasi timp o cota din dreptul de proprietate asupra sa apartine altei persoane.
Sa revenim. Nu am nimic impotriva unui partaj partial, atat in privinta bunurilor, cat si a persoanelor, insa la incheierea actului de partaj trebuie sa fie prezenti toti coproprietarii, dupa cum intr-o actiune de partaj trebuie sa fie citati toti coproprietarii.
Astfel, acestia pot sa imparta doar unele bunuri, ramanand coproprietari asupra altora, dupa cum unii dintre ei pot ramane in indiviziune, iesind din aceasta stare doar fata de alti coproprietari.
Insa un anumit bun nu se poate afla in acelasi timp in proprietare exclusiva si in coproprietate. Aici am vrut sa ajung.
Sa revenim. Nu am nimic impotriva unui partaj partial, atat in privinta bunurilor, cat si a persoanelor, insa la incheierea actului de partaj trebuie sa fie prezenti toti coproprietarii, dupa cum intr-o actiune de partaj trebuie sa fie citati toti coproprietarii.
Astfel, acestia pot sa imparta doar unele bunuri, ramanand coproprietari asupra altora, dupa cum unii dintre ei pot ramane in indiviziune, iesind din aceasta stare doar fata de alti coproprietari.
Insa un anumit bun nu se poate afla in acelasi timp in proprietare exclusiva si in coproprietate. Aici am vrut sa ajung.
Nu inteleg cum poate un bun sa fie in parte proprietate indiviza si in parte exclusiva.AHO wrote:Ptr.andreeact, simplu: cel iesit din indiviziune are un drept exclusiv de proprietate asupra...partii din bun care i-a fost atribuit ...
Legat de problema discutata exista posibilitatea partajului partial si succesiv dar participa, sub sanctiunea nulitatii partajului, toti coproprietarii/coindivizarii.
Daca nu sunt stabilite cotele anterior se stabilesc mai inatai cotele prin buna invoiala sau pe cale judecatoreasca, dupa care pentru o parte din bunuri se poate face partajul transformand cotele in drepturi exclusive.
Pentru bunurile care nu au fost avute in vedere la primul partaj se poate face iesirea din indiviziune ulterior dar cu respectarea cotelor deja stabilite la primul partaj.
AllyMcBeal vrea un partaj partial nu numai sub aspectul bunurilor ci si sub aspectul partilor.
Se poate ca o constructie sa ramana proprietatea indiviza la o parte din coindivizari si cealalta sa fie impartita, doar ca la partaj vor participa toti coindivizarii si prin acordul lor vor stabili ca o parte din coprtasi sa iasa din indiviziune pentru una din case iar ceilalti sa ramana in indiviziune pentru cealalta casa.
ainsof, fii atent !
Spune am un teren de 1.000.000.000 m.p. cu 15 proprietari, daca mie coindivizar mi se cuvin 10 m.p., ies singur din indiviziune( cu acordul unanim) si fac schita cadastrala cu c.f. nou numai ptr. cei 10m.p.ai mei parte din ce 1.000.......m.p. inseamna ca am ramas in indiviziune?!
Spune am un teren de 1.000.000.000 m.p. cu 15 proprietari, daca mie coindivizar mi se cuvin 10 m.p., ies singur din indiviziune( cu acordul unanim) si fac schita cadastrala cu c.f. nou numai ptr. cei 10m.p.ai mei parte din ce 1.000.......m.p. inseamna ca am ramas in indiviziune?!