uzucapiune bunuri mobile

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
Luciann

uzucapiune bunuri mobile

Post by Luciann » 14 May 2005, 10:39

cunoaste cineva o decizie in care sa se dezbata posibilitatea uzucaparii unui mobil?

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 14 May 2005, 12:49

Nu stiu vreo decizie ,dar la ce ar folosi,cata vreme la bunuri mobile posesia de buna credinta valoreaza proprietate? Si daca tu crezi ca exista uzucapiune in domeniu,care ar fi termenul?Posesia e o stare de fapt,lucrul se ia in stapanire instantaneu,deci e nnuzucapatnn in acelasi moment.Nu cred ca exista vreo dezbatere pe tema asta .
Totusi,mai asteptam pareri.

norocel

Post by norocel » 14 May 2005, 12:55

Nu intodeauna posesorul este de buna credinta si se mai distinge si in functie de modul in care proprietarul s-a desesizat de bunul mobil.
Practica recenta nu stiu pentru ca, de regula, ori de cate ori exista posibilitatea de a folosi o actiune personala aceasta este preferata pentru ca probatiunea este simplificata.
Sunt ceva spete insa in Codul comentat de Hamangiu.

Termenul de prescriptie este de 30 de ani (art. 1890 Cod civil).
In cazul art. 1909 alin. 2 Cod civ. este un termen de 3 ani a carei natura este controversata (unii autori spun ca este termen de prescriptie iar altii de decadere).

Luciann

Post by Luciann » 14 May 2005, 13:26

Exista dezbatere pe tema asta. Sigur ca problema e mai mult teoretica, de aceea eram curios daca exista si practica pe tema asta.
Problema se pune doar pentru posesorul de rea-credinta, pentru ca cel de buna credinta se va apara cu 1909 si nu are nevoie de uzucapiune.
De exemplu, in proiectul noului cod civil, se reglementeaza uzucapiunea mobilelor, cu un termen de 10 ani.

mariusms

Post by mariusms » 14 May 2005, 15:29

Uzucapiunea se pune in discutie numai la imobile, deoarece numai pentru aceste bunuri se cere o posesie utila o perioada de timp.
La mobile nu putem vorbi de paralizarea prin uzucapiune a actiunii in revendicare sau de constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune.

Luciann

Post by Luciann » 14 May 2005, 17:56

Nu argumentezi cu nimic ceea ce spui. Uzucapiunea este posibila si in cazul mobilelor, in situatia posesorului de rea credinta (hot, gasitor...). Problema e ca o asemenea situatie este foarte rara si eram curios daca stie cineva vreo decizie.

mariusms

Post by mariusms » 14 May 2005, 18:18

Luciann wrote:Nu argumentezi cu nimic ceea ce spui. Uzucapiunea este posibila si in cazul mobilelor, in situatia posesorului de rea credinta (hot, gasitor...). Problema e ca o asemenea situatie este foarte rara si eram curios daca stie cineva vreo decizie.
In situatia in care bunul mobil se afla la hotul sau gasitorul de rea credinta, se poate exercita actiunea in revendicare care se prescrie in 30 de ani. Posesorul de rea-credinta nu are cum sa se opuna in acest interval de timp.
Daca nu s-a exercitat actiunea in revendicare in 30 de ani, dupa aceasta perioada actiunea se va respinge ca prescrisa, deci nu va fi paralizta prin uzucapiune.

Luciann

Post by Luciann » 14 May 2005, 22:27

Si de ce crezi ca actiunea in revendicare se prescrie in 30 de ani? Si cea imobiliara se prescrie?

mariusms

Post by mariusms » 14 May 2005, 22:32

Luciann wrote:Si de ce crezi ca actiunea in revendicare se prescrie in 30 de ani? Si cea imobiliara se prescrie?
La mobile se prescrie in 30 de ani (art. 1890 C.civ. coroborat cu art. 21 din Decretul nr. 167/1958).
La imobile nu se prescrie.

Luciann

Post by Luciann » 14 May 2005, 23:06

Art. 21 citat de tine se refera la dreptul de proprietate(si altele), fara sa faca nici o distinctie intre imobile si mobile. De ce am face noi?

mariusms

Post by mariusms » 14 May 2005, 23:39

Luciann wrote:Art. 21 citat de tine se refera la dreptul de proprietate(si altele), fara sa faca nici o distinctie intre imobile si mobile. De ce am face noi?
Dar coroboreaza si cu Codul civil.
Codul zice ca toate actiunile nedeclarate neprescriptibile si pentru care nu este stabilit un termen de prescriptie, se prescriu in 30 de aani. Aici trebuie sa fii de acord ca se incadreaza bunurile mobile.
Referitor la imobile, din moment ce se prevede un termen de 30 de ani pentru a uzucapa, inseamna ca este admisibila o actiune in revendicare daca posesia nu este utila.

Luciann

Post by Luciann » 15 May 2005, 03:09

Nu se prevede in nici un loc vreo distinctie intre imobile si mobile. E adevarat ca e discutabil daca insasi actiunea in revendicare este sau nu prescriptibila in 30 de ani (deci chiar cea imobiliara), dar, in masura in care se admite ca actiunea in revendicare imobiliara este prescriptibila nu este nici un motiv sa nu se considere ca si cea mobiliara e asa

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest