FACTURARE SI INREGISTRARE DELEGATIE IMPERFECTA

inregistrari contabile, taxe si impozite, expertize contabile, evaluari, TVA
elis

Post by elis » 29 Apr 2005, 19:55

Iti multumesc mult pentru sugestii Lmihai, numai ca nu pot incheia contract de furnizare direct cu delegatul.
Sper ca pana la urma sa sa se gaseasca si o solutie contabila.

sebi77

Post by sebi77 » 29 Apr 2005, 21:33

elis ...... Lasa factura pt debitorul X asa cum este ... in momentul cand plateste debitorul Y pentru debitorul X atunci faci facturezi in rosu suma platita de Y.

Nu cunosc detalii dar sunt o gramada de soluti....

Apropo nu am zis sa ii anulezi de toata factura ci numai suma platita sau garantata de Y (asta daca are garantii solide)

elis

Post by elis » 30 Apr 2005, 08:20

sebi77 wrote:elis ...... Lasa factura pt debitorul X asa cum este ... in momentul cand plateste debitorul Y pentru debitorul X atunci facturezi in rosu suma platita de Y.
Sebi, solutia asta imi convine.
Multumesc inca o data !

Mai am o intrebare insa, cum se factureaza doi debitori obligati in solidar?
Pot emite aceeasi factura pe numele a doi debitori?
Daca da, atunci cum rezolv problema daca unul este platitor de TVA si unul nu este?

sebi77

Post by sebi77 » 30 Apr 2005, 12:45

1. In mod normal s-ar factura cam asa: suma 1 pt debitorul X si suma 2 pentru debitorul Y, cu conditia suma 1+ suma 2 = suma pe care o ai tu de recuperat
2. da poti emite factura pe amandoi cu conditia sa respecti punctul 1, altfel nu este avantajos pentru tine ...
3. nu are importanta daca e sau nu platitor de tva... Cel care nu e platitor iti va plateste tot debitul dar nu va recupera TVA

Ar mai fi o solutie: Ca Debitorul X sa refactureze debitorului Y in baza unui contract incheiat intre cei 2, Si intre tine, debitorul x si debitorul Y sa incheiati o operatiune de compensare atunci cand debitorul Y iti va achita suma in contul datoriei debitorului X

Cam asa vad eu lucrurile ... inca o data nu stiu exact speta si imi este greu sa ma pronunt...

norocel

Post by norocel » 30 Apr 2005, 18:44

sebi77 wrote:1. In mod normal s-ar factura cam asa: suma 1 pt debitorul X si suma 2 pentru debitorul Y, cu conditia suma 1+ suma 2 = suma pe care o ai tu de recuperat
Cum spui tu se divide creanta ceea ce inseamana ca nu mai vorbim de debitori solidari.

Vrei sa spui ca reglementarile contabile actuale nu pot tine pasul nici macar cu Codul civil de la 1864? :grin:

sebi77

Post by sebi77 » 30 Apr 2005, 23:16

SOLIDÁR, -A, solidari, -e, adj. 1. Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate si un interes comun; unit. ♦ De care raspund in egala masura si impreuna mai multe persoane; spec. care leaga intre ei intr-un raport de obligatii mai multi creditori si un debitor sau mai multi debitori si un creditor. 2. Care este legat prin constructie de alta piesa sau de alt obiect, formand impreuna un tot unic.

Ce nu ti se pare in regula cu facturarea? Daca debitorul 2 si-a luat angajamentul ca v-a plati in locul debitorului 1 care e problema? Eu asa am inteles.....

norocel

Post by norocel » 01 May 2005, 17:10

Cand spun ca am doi debitori obligati in solidar, inseamana ca pot urmari pe oricare debitor pentru intreaga creanta.

liviu70

Post by liviu70 » 01 May 2005, 18:25

depinde

norocel

Post by norocel » 02 May 2005, 07:50

liviu70 wrote:depinde
De ce depinde Liviu?
Crezi ca in cazul obligatiei solidare, creditorul nu are dreptul sa urmaresca oricare dintre debitori pentru intreaga datorie?

ainsof

Post by ainsof » 02 May 2005, 12:23

Liviu "raspunde" in coada de peste, in asa fel incat fiecare sa inteleaga ce vrea.
Oricum, uneori creanta solidara se divide totusi de drept si creditorul trebuie sa urmareasca fiecare debitor pentru partea sa.
Nu este insa cazul in aceasta speta.

kko

Post by kko » 03 May 2005, 09:53

Ar mai fi o solutie Elis.
Sa-l pui pe X sa emita cambii in care trasul sa fie Y ( delegatul) iar acesta sa accepte cambiile. La rubrica " valoare reprezinta" vei trece c/v factura fiscala nr&..... sau suma de plata conform contract delegare nr&...&...
Mai poti de exemplu sa-l pui pe x sa-ti emita BO avalizate de Y.
Avantaje : cambia/BO refuzate la plata = Titlu executoriu. Iar in contabilitatea ta nu te mai incurci cu 2 facturi fiscale. Insa va trebui sa-ti faci provizii de cambii/BO semnate in alb de x si Y&...&....

sebi77

Post by sebi77 » 03 May 2005, 10:36

KKO wrote:Insa va trebui sa-ti faci provizii de cambii/BO semnate in alb de x si Y&...&....
Suna misto asta ..."file CEC si BO semnate in alb"...In practica se poarta dar nu stiu cat de legala este...

Totusi consider ca solutia ar fi urmatoarea:

lasa Factura pentru debitorul X asa cum este.... Isi i-a toate masurile in plan juritic si pentru atragerea debitorului Y . Iar in momentul in care debitorul y vrea sa plateasca emiti factura pe suma acceptata de Y concomitent cu emiterea unei facturi in rosu pentru debitorul X pe suma platita de Y

kko

Post by kko » 03 May 2005, 11:22

Pentru cei ce considera "misto"- in practica se poarta , este absolut legal si nimeni "nu a murit" ( de tot) din chestia asta&.... (prietenii stiu de ce)
Pentru cei carora le suna "ciudat" - exista posibilitatea incheierii unei "conventii privind completarea unei cambii/BO semnate in alb" astfel incat orice completare abuziva sa fie sanctionata "conform legii" si in "termenul" legal&...
Intentionat nu am pomenit de CEC - in acest caz, lucrurile pot fii mai delicate avand in vedere si anumite implicatii penale vis-a -vis de CEC-ul emis fara disponibil in cont, incidente majore de plata, si alte asemenea aspecte ce pot da dureri de cap&....
Daca eu sunt creditor iar contabilul meu imi spune STOP, ma simt obligat sa privesc si in alte directii, chiar si pe acolo unde economistii nu prea cotrobaie de teama ca le iese in fata BAU -BAU -ul juridic cu un scut de "drept cambial" .
Adevarul este ca intotdeuna se gasesc solutii. Totul e sa stii cum sa negociezi un contract astfel incat debitorii sa nu-ti opuna propriile tale greseli in negociere&....

Imi dai dreptate SEBI ????

sebi77

Post by sebi77 » 03 May 2005, 11:26

yep.....De ce sa nu-ti dau?

kko

Post by kko » 03 May 2005, 12:20

No.... ca stii si tu cum trebuie sa-i strangi de.....( ce aduce iepurasul) cum stim noi mai bine inca de la inceput, pana nu incep sa citeasca cu atentie contractul.... Oricum, in contractele "ciudate" nu negociez nimic fara ajutorul unor economisti, asta asa ,ca sa le dau in cap ori de cate ori protesteaza adversarii ca nu inteleg fenomenul ori ca nu ar putea fi transpus d.p.v contabil....Iar daca nu exista un consens.... ma indrept spre alte taramuri pe unde multi nu stiu sa bage contre... si le explic ca n-au de ales... sa gaseasca ei ,adversarii, solutii la care eu sa achiesez....INTODEAUNA TREBUIE GASITE SOLUTII ACCEPTATE DE AMBELELE PARTI - daca nu, rezilez contractul, la prima abatere de la consensul anterior.....SI DACA ESTE CAZUL, VOM RENEGOCIA , CONFORM CELOR DORITE DE MINE, iar daca ei nu doresc, sa-si caute un alt creditor....

Post Reply