Contract comercial cu o firma straina

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
pantera_roz

Contract comercial cu o firma straina

Post by pantera_roz » 27 Apr 2005, 09:16

Am un contract cu o firma straina (care isi va deschide probabil ceva in Romania, sucursala, filiala, reprezentanta). Locul de executare a contractului este Romania.
Daca isi deschide sucursala (care nu are personalitate juridica) platile, cred ca se vor face prin sucursala, sunt fonduri publice si rezultate din acorduri internationale.... in caz de neplata impotriva cui ma indrept ? a firmei mama sau a sucursalei? Trebuie (pot?) sa stipulez in contract impotriva cui ma indrept sau cine este raspunzator daca nu se face plata?

aho

Post by aho » 27 Apr 2005, 13:32

Art. 149 (20) din L 105/92" .. pj straina este socotita cu sediul in Romania si in cazul in care pe teritoriul tarii se afla o filiala, o suc. o ag. sau reprezentanta" deci competenta apartine in acest caz si instantelor romanesti.

gabrielle

Post by gabrielle » 05 May 2005, 08:51

Sucursala, neavand personalitate juridica nu poate fi chemata in judecata, deci, in caz de neplata te indrepti impotriva firmei mama. Chiar daca ati stipula in contract ca te-ai putea indrepta impotriva sucursalei, aceasta clauza nu are nici o valoare pentru ca nu poate conferi sucursalei calitatea de subiect de drept si prin aceasta posibilitatea de a avea drepturi si obligatii.
Totusi, printr-o interpretare extensiva a art. 41 alin.2 C.p.c. sucursala a fost considerata de unele instante "societate care nu are personalitate juridica", desi, in opinia mea acest text are in vedere spre exemplu societatile civile.

elis

Post by elis » 05 May 2005, 09:02

gabrielle wrote:Totusi, printr-o interpretare extensiva a art. 41 alin.2 C.p.c. sucursala a fost considerata de unele instante "societate care nu are personalitate juridica", desi, in opinia mea acest text are in vedere spre exemplu societatile civile.
Si eu sunt de parerea ca art. 41 alin. 2 Cod pr.civ. nu se aplica sucursalelor care nu sunt societati fara personalitate juridica ci sunt sedii secundare ale unei societati cu personalitate juridica.
Societatea mama poate fi insa data in judecata la sediul sucursalei sau reprezentantei, in conditiile art. 7 alin 2 si art. 87 pct. 2 Cod pr.civ.

andreeact

Post by andreeact » 21 May 2005, 22:41

Orice entitate fara personalitate juridica, deci si sucursala, poate sta in judecata ca parata, daca are organe proprii de conducere (si cred ca sucursala respectiva are).
Nu trebuie sa scrii asa ceva in contract, pentru ca de altfel nu se poate restrictiona dreptul la actiune - accesul liber la justitie - prin vointa partilor. Or daca dreptul la actiune exista independent de vointa partilor, el nu trebuie prevazut in contract.
Daca prin absurd sucursala nu ar putea sta in judecata ca parata, nu ar dobandi aceasta calitate pentru ca si-a asumat-o printr-un contract.

Post Reply