Contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere?

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
giovanni

Contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere?

Post by giovanni » 25 Jun 2004, 01:11

Ati auzit careva de un asemenea contract? Ai mei tocmai au incheiat unul la notar, si mi se pare tare suspect. Am invatat materia Contractelor speciale, dar din ceea ce stiu eu sunt 2 contracte distincte, unul comutativ, altul aleatoriu? Cum este posibila combinarea unor clauze care dupa parerea mea par a fi incomptibile? Este valbil un astfel de contract? Mai ales ca a fost incheiat in fata unui notar public, care ar trebui sa "stie carte"?

bibi

Post by bibi » 25 Jun 2004, 10:58

Un astfel de contract este perfect valabil si destul de des intalnit in practica . In realitate este "simulat" un contract de donatzie( dar nu o simulatie pr-zisa deoarece nu exista un al doilea act secret adevarat )insa nu ne aflam in fata unei donatii deghizate deoarece contractul de v-c nu va fi supus regulilor de fond prevazute special pentru donatzii ( capacitate, irevocabilitate de gradul II, reductiune, raport, revocare in cazurile special prevazute de lege). In general scopul acestui act este de a crea in folosul cumparatorului un drept de proprietate cat mai solid si pentru a scoate din masa succesorala un anumit bun. Totusi daca persoanele interesate ataca acest contract si pot dovedi prin orice mijloc de proba intentia de a gratifica se vor aplica regulile referitoare la donatiile indirecte.

Post Reply