o problema imobiliara complicata

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
dan2003

Post by dan2003 » 12 Apr 2005, 13:32

Actiunea a fost respinsa in instanta si ma vad nevoit sa inaintez recurs. As dori sa cunosc in ce constau cheltuielile pentru recurs, acestea sunt la acelasi nivel ca si pentru procesul initial?
Are rost recursul sau ma sfatuiti sa renunt? Daca renunt, pot sa recuperez, pe langa banii de avans si cheltuielile de judecata, eventual daune?
Va multumesc!

aho

Post by aho » 12 Apr 2005, 13:58

Taxa de timbru in recurs este de 50% din taxa de timbru in prima instanta.
Parerea mea este :
1. cauta alt avocat;
2. ataca hotararea ( timbrezi numai dupa ce ti se comunica prin citatie):
3. promoveaza o noua actiune intemeiata pe 1073-1077c.civ.( cu taxa timbru la valoare );
4. noteaza litigiul in CF;
5. cauta sa judeci cat mai repede actiunea nou introdusa in temeiul art.1073-1077;
5.in calea de atac la primul termen cere termen aparare, apoi cere suspendarea judecatii in baza 244 pct. 3 c.pr.civ.in baza cererii introduse de tine pe noul temei.

dan2003

Post by dan2003 » 14 Apr 2005, 12:14

Daca renunt la recurs si intabulez casa pe 6/8 parti, deschid apoi proces de iesire din indiviziune pentru cele 2/8 parti care apartin inca minorilor, fac expertiza prin care cer evaluarea imobilului in scopul stabilirii valorii cotei de 2/8, atunci minorii pot fi obligati sa-si vanda cotele si, daca da, pot sa-i oblig sa accepte pretul stabilit de expert? Cat dureaza procesul? Daca unul dintre minori va deveni major peste 2 luni (singurul care ocupa acum imobilul), acest lucru ma ajuta? Astept un sfat de la dvs.
Cu multumiri!

dan2003

Post by dan2003 » 17 Apr 2005, 22:10

Am nevoie de un raspuns urgent, va trebui sa iau o hotarare!
Va multumesc!

aho

Post by aho » 17 Apr 2005, 22:36

Nu este o idee f. rea, dar nici cea mai buna( cred eu ), capacitatea se apreciaza in f. de data incheierii actului, cu alte cuvinte, minorul devenit major nu va putea fi obligat la executarea actului incheiat cat timp era minor, fara aprobarea autorit. tutelare. Mai ramane si problema varstei celuilalt minor, daca acesta nu implineste 18 ani in 3 ani calculati de la data incheierii conventiei s-a dus posibilitatea executarii antecontractului, motiv ptr. care cred eu ca varianta mea este mai sigura.

aho

Post by aho » 17 Apr 2005, 23:03

Cred ca e mai bine sa faci recurs, pana la judecarea recursului unul din minori devine major si va avea capacitate procesuala, timbrezi mai putin respectiv 50% din taxa datorata ptr. 2/8, dar timbreaza numai dupa ce primesti citatia cu mentiunea timbrarii. Cred ca in proces ti-ar fi mai mult decat utila practica judiciara care ocroteste b. credinta in cazul vanzarii bunului altuia, cum este cazul tau- vanzarea bunului unui coindivizar fara acordul celorlalti-si in acest caz recursul tau ar avea mari sanse de reusita.

Post Reply