Factura fiscala tine loc de contract ?
Factura fiscala tine loc de contract ?
Eu personal am serioase dubii ceea ce reiese si din semnul intrebarii si din ce am invatat pana acum acest document fiscal nu tine loc de contract si putem sa recuperam in baza lui numai debitul mentionat nu si penalitatile de intarziere ...nu am dreptate ?
in situatia in care pe factura este stipulata o formulare de genul: "data scdentei__________; in caz contrar se percep penalitati de _% pt. fiecare zi intarziere. pret acceptat de partea contractuala", atunci da, in baza facturii respective poti sa-ti recuperezi debitul si sa ceri si penalitati de intarziere.
Daca te uiti in art.46 C.comercial vei observa ca obligatiile comerciale se probeaza- printre altele - cu "facturi acceptate".
In consecinta, facturile pot proba existenta unor raporturi contractuale dar va trebui sa privesti contractul ca negotium iuris si mai putin ca instrumentum porbationis.
Trebuie sa te mai uiti si in OG nr.5/2001 referitoare la somatia de plata unde se vorbeste de asemenea de facturi- ca mijloc de proba a obligatiilor de plata.
In privinta penalitatilor, raspunsul la problema il gasesti in OG nr.9/2000 care reglementeaza nivelul dobanzii legale. Avand in vedere ca potrivit art.43 C.comercial "datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobinda de drept din ziua cind devin exigibile, te rog sa observi ca si in absenta unui contract "supernegociat" ai instrumente juridice care sa raspunda nevoilor tale.
Succes
In consecinta, facturile pot proba existenta unor raporturi contractuale dar va trebui sa privesti contractul ca negotium iuris si mai putin ca instrumentum porbationis.
Trebuie sa te mai uiti si in OG nr.5/2001 referitoare la somatia de plata unde se vorbeste de asemenea de facturi- ca mijloc de proba a obligatiilor de plata.
In privinta penalitatilor, raspunsul la problema il gasesti in OG nr.9/2000 care reglementeaza nivelul dobanzii legale. Avand in vedere ca potrivit art.43 C.comercial "datoriile comerciale lichide si platibile in bani produc dobinda de drept din ziua cind devin exigibile, te rog sa observi ca si in absenta unui contract "supernegociat" ai instrumente juridice care sa raspunda nevoilor tale.
Succes
In opinia mea, inscrierea pe factura a mentiunii conform careia pentru intarziere la plata se aplica penalitati pe zi de intarziere, este unilaterala si nu realizeaza acordul de vointa al partilor, in lipsa unei conventii scrise din care sa rezulte acordul acestora si asupra altor obligatii fata de cea de plata a pretului.
Prin urmare, atata timp cat intre parti nu s-au incheiat raporturi contractuale sub forma inscrisului unic ci in forma simplificata a comenzii urmate de executare, nu s-a nascut obligatia de plata a despagubirilor sub forma penalitatilor de intarziere. Ramane insa posibila obligarea debitoarei la plata dobanzii legale.
Aceasta pare a fi si orientarea instantei supreme si nu numai
Vezi Dec. nr. 3079/17.06.2003 si 774/11.02.2003 CSJ sectia comerciala
Dec. nr. 862/05.06.2002 C.A. Bucuresti, sectia a VI-a Comerciala
Dec. nr. 280/31 martie 1998 a Curtii de Apel Cluj
Dec. nr. 482/28.10.1999 a Curtii de Apel Brasov -Sectia Comerciala.
Prin urmare, atata timp cat intre parti nu s-au incheiat raporturi contractuale sub forma inscrisului unic ci in forma simplificata a comenzii urmate de executare, nu s-a nascut obligatia de plata a despagubirilor sub forma penalitatilor de intarziere. Ramane insa posibila obligarea debitoarei la plata dobanzii legale.
Aceasta pare a fi si orientarea instantei supreme si nu numai
Vezi Dec. nr. 3079/17.06.2003 si 774/11.02.2003 CSJ sectia comerciala
Dec. nr. 862/05.06.2002 C.A. Bucuresti, sectia a VI-a Comerciala
Dec. nr. 280/31 martie 1998 a Curtii de Apel Cluj
Dec. nr. 482/28.10.1999 a Curtii de Apel Brasov -Sectia Comerciala.
stiu practica in domeniu, am citit si opiniile voastre, insa nu sunt de acord cu aceasta interpretare;
mie mi se pare valabila obligatia de plata a penalitatilor, inscrisa fie si pe factura - cu conditia ca acea factura sa fie acceptata la plata (semnata de catre o persoana care are dreptul sa angajeze societatea);
nu inteleg de ce, odata ce ambele parti au semnat factura, totusi aceasta nu este recunoscuta ca acord de vointa al partilor cu privire la penalitati.
mie mi se pare valabila obligatia de plata a penalitatilor, inscrisa fie si pe factura - cu conditia ca acea factura sa fie acceptata la plata (semnata de catre o persoana care are dreptul sa angajeze societatea);
nu inteleg de ce, odata ce ambele parti au semnat factura, totusi aceasta nu este recunoscuta ca acord de vointa al partilor cu privire la penalitati.
Permiteti-mi sa dau dovada de imaginatie avocateasca, sa divaghez un pic si sa ridic urmatoarea problema: ok, sa admitem ca facturile sunt inscrisuri probatoare in comercial. In cvasi-majoritatea cazurilor, facturile sunt emise de niste contabili, secretare, agenti comerciali s.a. iar receptia facturilor se face de alti agenti comerciali, soferi, paznici, contabili s.a.m.d.
Cum ramane cu nasterea raportului juridic? Raportul se naste ca urmare a exteriorizarii vointei de a contracta. In ce conditii actele incheiate de o persoana fizica sunt actele persoanei juridce insasi? Daca sunt indeplinite de un reprezentant legal sau un delegat special al acestuia. Daca acea factura nu a fost emisa de administratorul societatii sau o persoana special imputernicita sa angajeze societatea, si nu a receptionat-o spre plata administratorul societatii debitoare sau un imputernicit sa reprezinte societatea in legatura cu acest raport, eu - in excipiendo - i-as da in cap reclamantului cu inopozabilitatea actului, daca nu poate prezenta un contract care sa probeze actul juridic.
Raspunderea este contractuala sau delictuala. Cum poti atrage raspunderea contractuala a debitorului fara a proba ca s-a obligat valabil???
Cu atat mai mult penalitatile: poate un portar care a receptionat o factura trimisa prin curier sa angajeze societatea la care lucreaza pentru plata unor penalitati - sa zicem - de 1% pe zi, ca asa scrie acolo??? Be serious man!
Cam asta este, in opinia mea, neajunsul facturilor nebazate pe contracte.
Cum ramane cu nasterea raportului juridic? Raportul se naste ca urmare a exteriorizarii vointei de a contracta. In ce conditii actele incheiate de o persoana fizica sunt actele persoanei juridce insasi? Daca sunt indeplinite de un reprezentant legal sau un delegat special al acestuia. Daca acea factura nu a fost emisa de administratorul societatii sau o persoana special imputernicita sa angajeze societatea, si nu a receptionat-o spre plata administratorul societatii debitoare sau un imputernicit sa reprezinte societatea in legatura cu acest raport, eu - in excipiendo - i-as da in cap reclamantului cu inopozabilitatea actului, daca nu poate prezenta un contract care sa probeze actul juridic.
Raspunderea este contractuala sau delictuala. Cum poti atrage raspunderea contractuala a debitorului fara a proba ca s-a obligat valabil???
Cu atat mai mult penalitatile: poate un portar care a receptionat o factura trimisa prin curier sa angajeze societatea la care lucreaza pentru plata unor penalitati - sa zicem - de 1% pe zi, ca asa scrie acolo??? Be serious man!
Cam asta este, in opinia mea, neajunsul facturilor nebazate pe contracte.
Meda, imi cer scuze ca n-am apucat sa citesc azi (cand am raspuns mai sus) deciziile CSJ evocate de tine. Le-am lecturat acum si le gasesc foarte bine motivate;
bineinteles ca existau oameni mai destepti ca mine. Daca le-as fi citit, nu mai scriam toata polologhia aia. Ma rog, acum daca tot am scris-o, ramane scrisa.