actiune in simulatie - prescriptie
actiune in simulatie - prescriptie
Care este termenul de prescriptie a actiunii in declararea simulatiei, si cand incepe sa curga?
eu stiam ca este o actiunea prescriptibila in termenul general, care incepe sa curga de la data cand partea interesata a cunoscut sau trebuia sa cunoasca caracterul simulat al operatiunii...voineag nu e de acord...pe ce baza?
eu stiam ca este o actiunea prescriptibila in termenul general, care incepe sa curga de la data cand partea interesata a cunoscut sau trebuia sa cunoasca caracterul simulat al operatiunii...voineag nu e de acord...pe ce baza?
In principiu, actiunea in simulatie este imprescriptibila extinctiv. Dar, intotdeauna, nu urmaresti doar constatarea simulatiei, ci, mai ales, executarea unor obligatii din adevaratul contract.
Fl. Baias, care a scos o carte foarte buna pe tema simulatiei, considera, in acord cu doctrina si practica din Franta, ca daca s-a prescris dreptul de a cere executarea contractului ce reprezinta adevarata vointa a partilor, atunci si actiunea in declararea simulatiei trebuie respinsa ca lipsita de interes. Deci, intr-un fel, indirect, se prescrie si aceasta.
Fl. Baias, care a scos o carte foarte buna pe tema simulatiei, considera, in acord cu doctrina si practica din Franta, ca daca s-a prescris dreptul de a cere executarea contractului ce reprezinta adevarata vointa a partilor, atunci si actiunea in declararea simulatiei trebuie respinsa ca lipsita de interes. Deci, intr-un fel, indirect, se prescrie si aceasta.
Atat lipsa interesului cat si prescriptia sun exceptii de fond peremptorii, dar nu se confunda . In materie prescriptiei extinctive opereaza intreruperea si suspendarea, mai mult chiar conf. art. 19 D167/58 instanta poate dispune chiar din oficiu repunerea intermenul de prescriptie. Dar, chiar ignorand n.j. diferita a celor doua sanctiuni, teoria expusa lasa in afara oricarei explicatii tertii care si ei pot invoca in beneficiul lor actul secret, desigur tot pe calea actiunii in simulatie. Deci, dupa parerea mea, teoria prescriptiei indirecte este doar o incercare si un exercitu intelectual si nu o teorie deoarece "nu demonstreaza ceea ce trebuia demonstrat".
prin urmare...daca doar unul dintre creditorii unei parti a simulatiei promoveaza actiunea in simulatie, aceasta profita si celorlalti, in sensul ca daca este in interesul lor, ei vor putea invoca actul secret impotriva patilor, desi nu au fost parte in proces?
si...dreptul la actiune privind actul secret incepe sa curga de cand a fost declarata simulatia, sau de cand cel interesat a cunoscut caracterul simulat al operatiunii?
si...dreptul la actiune privind actul secret incepe sa curga de cand a fost declarata simulatia, sau de cand cel interesat a cunoscut caracterul simulat al operatiunii?
Nimeni nu a confundat lipsa interesului cu prescriptia. Si nu se numeste teoria prescriptiei indirecte. Am spus ca, ori de catre ori s-a prescris dreptul de a cere executarea prestatiilor din actul real, actiunea in declararea simulatiei apare ca lipsita de interes pentru cei impotriva carora a curs prescriptia(deci nu pentru toata lumea, asa ca tertii nu sunt lasati pe dinafara). Ea nu se prescrie nici direct, nici indirect. M-am exprimat eu poate impropriu. Am vrut sa spun ca, intr-un fel, efectul e acelasi, se respinge actiunea datorita trecerii unei perioade de timp.
Actiunea in simulatie este si ramane o actiune in constatare imprescriptibila, actiunea in executarea pretatiilor asumate prin actul secret este prescriptiblia, aceasta este REGULA. Explicatia disparitiei interesului prin prescriptia dreptului de a cere executarea actului secret este o exceptie care confirma regula. Contraargumentele mele sunt:Daca simulatia nu este valabila sanctiunea este nulitatea absoluta, care poate fi invocata oricand deci nu dispare niciodata interesul declararii simulatiei. Daca simulatia este invocata de un tert, acesta nu este tinut in nici-un fel de termenul in care creditorul din actul secret poate cere executarea obligatiei ci de termeni ca uzucapiunea sau posesia de b.c. care pot fi invocate de tertul subdobanditor de b.c. al partii din actul secret. Ceea ce spune Luciann se limiteaza doar la situatia in care creditorul actului secret cere constatarea simulatiei si executarea obligatiei asumate de cealalta parte prin actul secret dupa implinirea termenului de prescriptie,sa presupunem de 3 ani, caz in care constatarea simulatiei, afirma el, nu ar putea sa-i produca nici un beneficiu patrimonial, nemaiputand cere executarea prestatiei. Nici cu aceasta parere nu pot fi de acord deoarece constatarea simulatiei in acest caz are drept efect constatarea existentei dreptului dobandit prin a.secret, DREPT CIVIL IMPERFECT, adica care desi nu poate fi realizat pe calea justitiei nu este total lipsit de protectie juridica, in caz de executare benevola nu este permisa repetitiunea . Mai mult chiar prin actiunea in constatarea simulatiei se poate cere si constata ca paratul nu a dobandit nici-un drept, caz in care nu se pune in discutie termenul de prescriptie.Desigur nu se va putea obtine o h.j. care sa oblige la executarea dreptului prescris, dar asa cum am aratat instanta poate sau dispune repunerea in drept, dar nu poate respinge ca lipsita de interes actiunea in simulatie, conform c.civil roman. ( PSAceasta este argumentatia mea personala -nepreluata din carti- si desigur neautorizata)
Aho, chiar daca neautorizata, argumentatia ta mi se pare logica, pertinenta si sunt intru totul de acord.
revin cu intrebarile care ma bantuie pe mine:
1. daca doar unul dintre creditorii unei parti a simulatiei promoveaza actiunea in simulatie, aceasta profita si celorlalti, in sensul ca daca este in interesul lor, ei vor putea invoca actul secret impotriva patilor, desi nu au fost parte in proces?
2. dreptul la actiune privind actul secret incepe sa curga de cand a fost declarata simulatia, sau de cand cel interesat a cunoscut caracterul simulat al operatiunii?
revin cu intrebarile care ma bantuie pe mine:
1. daca doar unul dintre creditorii unei parti a simulatiei promoveaza actiunea in simulatie, aceasta profita si celorlalti, in sensul ca daca este in interesul lor, ei vor putea invoca actul secret impotriva patilor, desi nu au fost parte in proces?
2. dreptul la actiune privind actul secret incepe sa curga de cand a fost declarata simulatia, sau de cand cel interesat a cunoscut caracterul simulat al operatiunii?
1.O hotarare jud. este opozabila doar partilor in proces. Creditorii partilor, pot promova actiune pauliana (revocatorie) in calitate de terti sau actiune oblica in calitate de avanzi cauza, adica succesori in drepturi ai partilor, cerand constatarea simulatiei. Desi h.j. pronuntata in act. in constatare are autoritatea lucrului judecat, cred totusi ca acei creditori care nu au fost parte in proces vor trebui sa promoveze o noua actiune (revocatorie sau pauliana in f. de pozitia lor) putand invoca in probatiune h.j. obtinuta de ceilalti creditori.
2. Ptr. parti dreptul la actiune in executarea actului secret curge de la data incheierii actului. Ptr. terti dreptul la actiune in executarea actului secret - cred eu- curge de la data cand au putut lua la cunostinta despre actul secret, simulatia putand fi dovedita prin orice mijloace de proba. Cred ca si aici situatia ar trebui nuantata, daca este vorba de actiune oblica termenul ar curge de la data incheierii actului(tertul actioneaza in calitate de avanz cauza), dar in acest caz va putea invoca art. 103 c.pr.civ. sau art. 19 D167/58 avand ca efect repunerea in termen, deoarece nu au putut cunoaste existenta actului secret, iar numai in cazul actiunii revocatorii (pauliene) dreptul la actiune curge de la data cand tertii au putut lua la cunostinta in mod obiectiv despre actul secret. De cele mai multe ori interesul tertului creditor il constituie constatarea inexistentei actului aparent conf celor convenite de parti prin actul secret, caz in care nu se pune problema prescriptiei.
2. Ptr. parti dreptul la actiune in executarea actului secret curge de la data incheierii actului. Ptr. terti dreptul la actiune in executarea actului secret - cred eu- curge de la data cand au putut lua la cunostinta despre actul secret, simulatia putand fi dovedita prin orice mijloace de proba. Cred ca si aici situatia ar trebui nuantata, daca este vorba de actiune oblica termenul ar curge de la data incheierii actului(tertul actioneaza in calitate de avanz cauza), dar in acest caz va putea invoca art. 103 c.pr.civ. sau art. 19 D167/58 avand ca efect repunerea in termen, deoarece nu au putut cunoaste existenta actului secret, iar numai in cazul actiunii revocatorii (pauliene) dreptul la actiune curge de la data cand tertii au putut lua la cunostinta in mod obiectiv despre actul secret. De cele mai multe ori interesul tertului creditor il constituie constatarea inexistentei actului aparent conf celor convenite de parti prin actul secret, caz in care nu se pune problema prescriptiei.
Daca s-a incheiat un contract de donatie sub aparenta unui contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si unul din cei trei mostenitori rezervatari (descendenti) introduce o actiune in declararea simulatiei si cere reductiunea liberalitatii care incalca rezerva succesorala (rezerva este colectiva), daca se constata simulatia, in ce limita va fi desfiintata donatia?
Liberalitatile care incalca cotitatea disponibila sunt reductibile, cota mostenitorului rezerv. care cere constat. simulatiei se calculeaza in f. de intreaga rezerva.Practic tot ceea ce depaseste cotitatea disponibila trebuie adus la masa de impartit, m.r. avand insa dreptul de optiune succesorala in sensul ca unii pot renunta la rezerva, dar asta nu afecteaza intinderea legala a masei succesorala.
Adica se desfiinteaza donatia in masura in care incalca rezerva, indiferent daca numai un singur mostenitor rezervatar va introduce actiunea in constatarea simulatiei.
In alta ordine de idei, termenul de prescriptie pentru actiunea in restituirea prestatiilor nu incepe sa curga de la data la care ramane definitiva hotararea in constatarea simulatiei?
In alta ordine de idei, termenul de prescriptie pentru actiunea in restituirea prestatiilor nu incepe sa curga de la data la care ramane definitiva hotararea in constatarea simulatiei?