marturie mincinoasa

Discutii privind procedura penala
Post Reply
dan_ion

marturie mincinoasa

Post by dan_ion » 08 Apr 2005, 08:39

Buna dimineata!

acest mesaj este in legatura cu un mesaj mai vechi postat aici ("calomnie?", in FAMILIEI,)

nu vreau sa va rapesc timpul citind vechiul mesaj, asa ca iata despre ce este vorba: fosta sotie, surprinsa de tatal meu in postura indecenta cu un "coleg" ameninta ca il da in judecata pentru ca a declarat acest lucru la procesul de divort, de la care au trecut mai bine de sase luni. Intrebarea ar fi daca acest lucru chiar mai este posibil.

Dupa cum m-ati sfatuit, am decis sa vorbesc cu fosta sotie si i-am spus sa inceteze cu amenintarile, nu numai pentru ca nu are dreptate, dar si pentru ca au trecut mai mult de doua luni de la proces si nu mai poate face numic. Numai ca mi-a spus ceva de un termen de prescriptie (prescriere? ) de cinci ani. Este adevarat, exista asa ceva? Este posibil sa sicaneze cu amenintarile cinci ani de acum?

Va multumesc foarte mult.
Cu stima, Dan

dan_ion

Post by dan_ion » 08 Apr 2005, 08:43

o completare: fosta sotie ameninta ca il va da in judecata pe tatal meu pt. marturie mincinoasa.[/b]

constable

Post by constable » 09 Apr 2005, 06:36

Pentu calomnie nu mai poate pentru ca a trecut termenul de 2 luni de la data la care stia de fapta si faptuitor.
Pentru marturie mincinoasa poate depune plangere la organele judiciare.

cardozzo

Post by cardozzo » 09 Apr 2005, 12:33

pt marturie mincinoasa in nici un caz. art 260 e infractiune cu subiect activ special: martor, expert, interpret. or, tatal tau nu a avut aceasta calitate in procesul de divortz

dellutza

Post by dellutza » 09 Apr 2005, 13:36

Eu am inteles ca tatal a fost martor in procesul de divort. Corectati-ma daca gresesc

norocel

Post by norocel » 09 Apr 2005, 14:18

Si eu imi amintesc ca s-a spus ca tatal a fost martor.

constable

Post by constable » 09 Apr 2005, 17:28

Pai altceva nici nu avea ce sa fie in procesul de divort

mitiorlex

steaua

Post by mitiorlex » 10 Apr 2005, 15:03

Pentru infractiunea de calomnie, nu se poate exercita nici o actiune penala, intrucat:
1. cum s-a remarcat corect, termenul pentru introducerea plangerii prealabile a expirat, conform art. 284 Cpp, parca;
2. chiar daca ar fi fost in termen, declaratia calomniatoare (ea s-a ..........cu el) a fost facuta in vederea apararii unui interes legitim, respectiv viata privata demna a fiului sau; ca atare se va admite proba veritatii; rezulta: caz de impiedicare a tragerii la raspundere penala.
Pentru infractiunea de marturie mincinoasa, fosta sotie poate sesiza organele de cercetare ale Politiei Judiciare; tatal in cauza are calitatea speciala de martor;mai ramane ca sotia sa demonstreze veridiciatea acuzatiilor; in caz contrar: denuntare calomnioasa
Diseara bate Steaua!!!!!!!!!

dan_ion

Post by dan_ion » 11 Apr 2005, 21:51

Buna seara!

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Deci, daca se poate sa mai am o intrebare, plangerea pentru marturie mincinoasa se poate face oricand in decursul perioadei de prescriere de cinci ani? Iar cel reclamat poate afla despre acest lucru intr-o perioada rezonabila de timp (o luna-doua)?

Va multumesc,cu stima,
Dan

constable

Post by constable » 11 Apr 2005, 21:56

Se poate oricand. Iar acum si dupa termenul de prescriptie. Prescriptia inlatura raspunderea penala, dar la cerere procesul penal poate continua.
Organul de urmarire penala stabileste, in functie de probele detinute cand si daca se impune sa te acuze..........

dan_ion

Post by dan_ion » 11 Apr 2005, 22:26

Va multumesc.

"Organul de urmarire penala stabileste, in functie de probele detinute cand si daca se impune sa te acuze.........."

Dar nu este si cel reclamat instiintat ca s-a facut plangerea, indiferent daca sunt sau nu dovezi care sa acuze, sa aiba timp de aparare?

Multumesc foarte mult

croc

Post by croc » 12 Apr 2005, 08:02

ba da, este citat, stati fara grija din punctul acesta de vedere!

constable, despre ce vorbeai? la cererea cui se poate continua procesul penal chiar si dupa termenul de prescriptie? si "unde scrie"?

intreb numai, pentru ca nu stiam asta, nu vreau sa ironizez!!!

minodora

Post by minodora » 12 Apr 2005, 13:22

La cererea invinuitului sau inculpatului - art. 13 Cpp.

croc

Post by croc » 12 Apr 2005, 14:55

a, asta !
mie mi se pare firesc, m-a facut curioasa modul in care a spus-o, parea altceva!
multumesc!

constable

Post by constable » 12 Apr 2005, 18:35

Continuarea procesului penal in caz de amnistie, prescriptie
sau de retragere a plangerii

Art. 13. - In caz de amnistie, prescriptie ori de retragere a plangerii prealabile, invinuitul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal.
Daca se constata vreunul din cazurile prevazute in art. 10 lit. a)-e), procurorul dispune scoaterea de sub urmarire, iar instanta de judecata pronunta achitarea.
Daca nu se constata vreunul din cazurile prevazute in art. 10 lit. a)-e), procurorul dispune incetarea urmaririi penale, iar instanta de judecata pronunta incetarea procesului penal.

Post Reply