PROCEDURA NOTARIALA CORECTA ?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
DBOANDEA

PROCEDURA NOTARIALA CORECTA ?

Post by DBOANDEA » 31 Mar 2005, 10:56

Unchiul meu a decedat in aug. 2002. Din casatoria cu sotia supravietuioare nu au rezultat copii. Ultimul domiciliu al acestuia in Rm. Valcea. Tatal meu a decedat in apr. 2004 cu ultimul domiciul in aceeasi localitate.
Intamplarea face ca succesiunile celor doi defuncti (frati) sa aiba loc in acelasi an si la acelasi notar.
In feb. 2004 a unchiului , si a tatalui in sep.2004.
La succesiunea unchiului nu a fost anuntata nici o ruda.
Matusa mea a vandut apartamentul in care au locuit in 29.ian. 2004. contract inregistrat la notar.
Este posibila instrainarea unui bun imobil din inventarul patrimonial al defunctului inaintea deschiderii succesiunii sau a eliberarii certificatului de mostenitor.
Ordinea evenimentelor: deschidera succesiunii,emiterea certificatului de mostenitor si apoi vanzarea bunurilor.
Ce documente ,o dispozitie testamentara i-ar fi rezervat matusii mele dreptul de a vinde un bun in ian.2004 cand unchiul meu era decedat ca apoi sa obtina cerficatul de mostenitor in feb. 2004.
Este corect ?

Care sunt caile de a dovedi nulitatea contractului de vanzare-cumparare al apartamentului? mai ales ca nepoti ai acestuia nu au fost inscrisi cu vocatie la mostenire ?

Va multumesc

b_42_jim

Post by b_42_jim » 05 Apr 2005, 12:37

Ai postat gresit subiectul, problema ta e de drept material si tine de domeniul notarial, aici esti in forumul pt. procedura civila. Nu-i de mirare ca n-ai primit nici un raspuns.

Prezentarea ta este cam dezlanata si nu dai detalii suficiente. Cand notarii autentifica acte de vanzare cumparare privitor la bunuri comune ale sotilor, fie cer prezenta ambilor soti, fie o procura speciala autentica.

Esti sigura ca bunul vandut era comun si nu-i apartinea exclusiv sotiei supravietuitoare? Ai dovezi in vreun sens sau celalalt?

Daca apartamentul era comun, problema devine penala. Trebuie vazut ce a scris notarul in preambulul actului si in ceea ce priveste istoricul bunului (dobandirea). In acest caz, suntem in prezenta unui fals intelectual pentru care notarul poate raspunde SI civil. Ca un pont, notarii sunt asigurati pentru raspundere civila profesionala, deci poti scoate niste bani si de la Casa de Asigurari a Notarilor Publici.

Actiunea ta in nulitate, pe calea revocatorie (pauliana), va trebui precedata si de o actiune in petitie de ereditate, cu conditia sa poti dovedi ca tatal tau a acceptat succesiunea in termenul de prescriptie al art. 700 C. civ. prin orice fel de act (tacit sau expres). Tu, la randul tau, trebuie sa dovedesti calitatea ta de succesor al tatalui tau. Altfel, nulitatea nu poate fi justificata iar actiunea ta va fi respinsa cel mai probabil in temeiul lipsei calitatii procesuale active.

Tot in penal o poti condamna si pe matusa ta. Ea a savarsit infractiunea prev. de art. 292 C. pen. declarand in mod fals ca nu mai sunt alte rude ale defunctului.

Succes!

Adi S.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest