competenta materiala si teritoriala

Discutii privind procedura civila
Post Reply
dias

competenta materiala si teritoriala

Post by dias » 25 Feb 2005, 16:45

Va rog sa ma ajutati!
Trebuie sa actionez in instanat o firma din austria.
Probatoriu am adrese intre parti si dpve prin care am efectuat catre aceasta plati.
Nu este incheiat intre parti un contract.
Am trimis o adresa prin care am solicitat firmei efectuarea platii pana la data de 25.02.05, insa nu a achitat.
As dori sa formulez o cerere pe OG5/2001, ar fi corect?
Daca as formula o actiune de drept comun taxa de timbru ar fi prea mare intrucat am de recuperat 7000 Euro.
Am studiat Legea nr. 183/2003 ref la asistenta judiciara in materie civ si com.
Trebuie sa depun actele la Judecatorie pt ca apoi judecatoria sa le trimita la MJ pentru a fi traduse in limba tarii resp si trimise acolo? Si apoi?
In sit in care as gastiga procesul cum se va efectua executarea silita?
Va riog sa ma ajutaticu un raspuns!

b_42_jim

Post by b_42_jim » 29 Mar 2005, 14:07

Problema ta are doi spini:

1. Cum dovedesti existenta obligatiei certe, lichide si exigibile dincolo de orice indoiala, in vederea admiterii cererii tale pe OG 5/01?

2. Cum vei determina legea aplicabila, avand in vedere ca ai un element de extraneitate, in lipsa contractului?

Daca tot ati rulat atatia bani, ar fi trebuit sa incheiati un contract prin care sa determinati legea aplicabila si locul instantei care va solutiona litigiul, ori sa instituiti o clauza compromisorie (arbitraj). Este prea tarziu sa incheiati un astfel de contract? Mai pasuiti-i o vreme cu banii cu conditia sa va semneze un contract.

Adi

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 29 Mar 2005, 15:25

executarea silita a hotararilor instantelor romane in alte tari se face dupa acelasi sistem dupa care se executa si la noi hotarari din alte tari, adica prin procedura exequator-ului.
adica vrei nu vrei vei ajunge in fata instantelor din Austria

Post Reply