Schimbarea incadrarii juridice

Discutii privind procedura penala
dricaru

Post by dricaru » 02 Mar 2006, 20:18

Schimbarea incadr jur tb sa se faca prin incheiere nu prin sentinta.
Am vazut multe dec de casare ale TB in acest sens.
Nici vb de antepronuntare.
Fac trimitere la cursurile de drept procesual penal.
Se pune doar problema hainei juridice in functie de faptele care se imputa inculpatului.
Prin sentinta se face doar in cazul in care e cu adevarat o probl de fond...cum ar fi problema prejudiciului si cind s-ar cere sch in consec deosebit de grave iar inculpatul nu recunoaste ca ar fi produs nici un prejud(a fost doar un ex)
Ca in practica e intilnita des sch dir prin sentinta, e altceva.

mariusms

Post by mariusms » 02 Mar 2006, 22:16

Norocel wrote:
mariusms wrote:Nu cred ca punerea in discutia partilor a incadrarii juridice este o antepronuntare. Aplicarea de catre judecator a procedurii nu poate duce la incompatibilitatea de a participa la judecarea cauzei in continuare. Chiar daca schimba incadrarea juridica, instanta inca nu a stabilit daca fapta a fost savarsita de inculpat si nici vinovatia acestuia.
Decizia I/16.01.2006
Prin decizia nr. I din 16 ianuarie 2006, Sectiile Unite, in aplicarea dispozitiilor art. 47 alin. 2 din Codul de procedura penala, au decis ca "schimbarea incadrarii juridice a faptei ce face obiectul actului de sesizare a instantei, prin incheiere pronuntata inainte de solutionarea cauzei, nu atrage incompatibilitatea judecatorului care a facut parte din completul de judecata".

Esti tare Marius! :aplauze:
Hihi. Ti-am zis ca nici ei nu sunt perfecti. Dar e bine ca le-a venit mintea la cap. Siiiiiiiiiigur ca s-au inspirat de la noi. :-D :-D :-D

personal

Re: Schimbarea incadrarii juridice

Post by personal » 31 May 2014, 10:36

Am citit aprecierile voastre si apreciez ca unele sunt pertinente. Va supun atentiei urmatorul aspect: ce poate sau mai corect ce ar trebui sa faca instanta daca, intre momentul sesizarii si al judecatii pe fond , unul din textele incadrarii juridice a fost abrogat in mod expres si inlocuit cu o reglementare generala in codul penal ? Instanta este obligata sa shimbe incadrarea juridica imediat sau o data cu fondul ? Daca inculpatul este si arestat cum facem pentru ca noua reglementare prevede o pedeapsa de 5 ani si deci arestarea devine nelegala ?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest