CEDO
ar fi ceva in cele 10 hotarari pe care le-am avut de studiat pentru examen;
reclamantul ajunsese la cedo urmare unei amenzi penale pe care o primise pentru ca spusese in presa despre doua colege ca sunt delapidatoare;
curtea a apreciat ca putea folosi un alt cuvant (nu era dovedita vinovatia celor doua) si ca sanctiunea pe care a primit-o (amenda penala in cuantum mic) este proportionala cu fapta sa;
daca vrei iti spun nr. deciziei, eu am mai uitat cate ceva de cand am invatat;
reclamantul ajunsese la cedo urmare unei amenzi penale pe care o primise pentru ca spusese in presa despre doua colege ca sunt delapidatoare;
curtea a apreciat ca putea folosi un alt cuvant (nu era dovedita vinovatia celor doua) si ca sanctiunea pe care a primit-o (amenda penala in cuantum mic) este proportionala cu fapta sa;
daca vrei iti spun nr. deciziei, eu am mai uitat cate ceva de cand am invatat;

E vorba totusi de altceva. Banuiesc ca reclamantul a invocat incalcarea dreptului la libera exprimare si Curtea a raspuns. Dar cred ca Norocel intreba daca exista cazuri cand reclamantul solicita constatarea incalcarii dreptului sau la reputatie (eventual pe art.
si daca CEDO considera sau nu cererea admisibila

In cauza Rotaru impotriva Romaniei, in opinia partial separata a judecatorului Bonello, se arata:
Inca o data recunosc fara nici o dificultate ca informatiile "false" stocate erau de natura sa ii afecteze reputatia. S-ar parea ca in ultimul timp Curtea incearca sa acrediteze ideea ca "reputatia" ar putea pune probleme din punctul de vedere al art. 8. Deschiderea art. 8 catre aceste noi perspective ar adauga protectiei dreptului omului o noua dimensiune incitanta. In opinia mea insa Curtea ar trebui sa atace frontal aceasta reforma si nu sa o abordeze aproape pe furis, ca o problema marginala a dreptului la viata privata.
Inca o data recunosc fara nici o dificultate ca informatiile "false" stocate erau de natura sa ii afecteze reputatia. S-ar parea ca in ultimul timp Curtea incearca sa acrediteze ideea ca "reputatia" ar putea pune probleme din punctul de vedere al art. 8. Deschiderea art. 8 catre aceste noi perspective ar adauga protectiei dreptului omului o noua dimensiune incitanta. In opinia mea insa Curtea ar trebui sa atace frontal aceasta reforma si nu sa o abordeze aproape pe furis, ca o problema marginala a dreptului la viata privata.
De aici reiese si raspunsul. Nu exista un articol care sa protejeze in mod direct reputatia. Ar fi de dorit sa existe(sau macar un paragraf in art
. Oricum, chiar si acum, Curtea ar putea constata ca a existat incalcarea art 8 in cazul atingerii reputatiei, desigur, daca toate conditiile sunt indeplinite.

Da libertatea de exprimare poate fi limitata prin lege, in scopul protejarii unor interese legitime si unul din aceste interese este protectia reputatiei.
Eu ma intrebam insa daca in mod direct Conventia protejeaza reputatia.
Cunosc in mare articolele din Conventie dar ma intrebam cum este jurisprudenta.
Acum am aflat ca se orienteaza treptat in aceasta directie.
Eu ma intrebam insa daca in mod direct Conventia protejeaza reputatia.
Cunosc in mare articolele din Conventie dar ma intrebam cum este jurisprudenta.
Acum am aflat ca se orienteaza treptat in aceasta directie.
Mergi pe 8-1. Oricum... mai ales daca cei din presa sunt cei care tot "jignesc" profesorul ala, mai greu cu sortii de izbanda.
Jurisprudenta, chiar romana, chiar la JS4, chiar foarte recent (22.03. a.c), respinge de multe ori pretentiile intemeiat pe 205-206, respectiv 8-1 CHIAR in cazul asa-ziselor "reviste de scandal".
Iar treaba cu profesorul renumit... daca se scrie despre el ca e un alcoolic de exp (ceea ce s-ar putea dovedi) sau ca e un semi-esroc (a se vedea cazul Gh. Zamfir) nu vad unde mai este reputatia. Care reputatie? De prfesionist? Nu este legatura intre una si alta etc. ;)
Jurisprudenta, chiar romana, chiar la JS4, chiar foarte recent (22.03. a.c), respinge de multe ori pretentiile intemeiat pe 205-206, respectiv 8-1 CHIAR in cazul asa-ziselor "reviste de scandal".
Iar treaba cu profesorul renumit... daca se scrie despre el ca e un alcoolic de exp (ceea ce s-ar putea dovedi) sau ca e un semi-esroc (a se vedea cazul Gh. Zamfir) nu vad unde mai este reputatia. Care reputatie? De prfesionist? Nu este legatura intre una si alta etc. ;)