Valabilitate acte
aiurel wrote:
Daca tot vorbim despre facturi - poate sa-mi spuna si mie cineva unde este prevazuta (daca este prevazuta) obligativitatea mentionarii pe facturi a datelor cu privire la cel care intocmeste factura: numele, prenumele, CNP-ul, seria si numarul de la B.I./C.I.

In conformitate cu reglementarile stabilite prin OMF. 1714/2005 aparut in MO. 1042/23.11.2005:
1. Incepind cu 01.01.2006 Bonul fiscal emis de aparatele de marcat electronice fiscale va fi folosit numai ca document de inregistrare a platii in Registrul de casa. Cheltuielile si TVA aferente achizitionarii de bunuri si servicii se inregistreaza in contabilitate numai pe baza de factura fiscala!!!
Fac exceptie bonurile fiscale de carburanti emise de statiile de carburanti auto, utilizate pentru justificarea TVA aferent carburantilor si inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor cu achizitia acestor carburanti, daca sint stampilate si au inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.
2. In conditiile in care plata bunurilor sau serviciilor prestate se efectueaza in numerar ori prin card bancar, concomitent cu emiterea facturii fiscale sau a facturii, nu este obligatorie completarea elementelor privind codul IBAN si banca de la rubrica "Cumparator", cea ce inseamna ca este obligatorie inscrierea pe facturi a acestor informatii in toate celelalte cazuri.
3. Obligatia inscrierii pe facturi a datelor de identificare (nume, buletin, CNP) a persoanei care efectueaza livrarea bunurilor se aplica numai in cazul in care persoana care emite factura fiscala efectueaza si livrarea bunurilor din gestiunea furnizorului.
In cazul in care la data livrarii bunurilor este intocmit avizul de insotire a marfurilor, urmind ca in termenul legal sa fie emisa si factura fiscala, datele de identificare a persoanei care livreaza marfa si datele privind expeditia se completeaza numai pe avizul de insotire a marfii.
4. Avizul de insotire a marfii se foloseste si pentru insotirea marfurilor pe timpul transportului cu mijloace auto, cind distribuirea marfurilor se face la mai multe sedii sau puncte de lucru ale unui agent economic.
5. In conditiile in care pe avizul de insotire a marfii este inscrisa mentiunea "urmeaza factura", nu este obligatorie completarea datelor privind "pretul unitar" si "valoare", acestea fiind elemente care se regasesc in mod obligatoriu pe factura.
6. Utilizarea "Monetar"- ului nu mai este obligatorie. (pentru informarea Dvs.: Veniturile se inregistreaza in contabilitate pe baza raportului "Z" emis de aparatul de marcat si respectiv pe baza facturilor si altor documente justificative, in cazul in care nu este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat).
7. Serviciile medicale prestate la domiciliul sau locul de munca a clientului nu mai intra in sfera prestarilor de servicii pentru care este obligatorie emiterea de facturi fiscale.
Pe mine ma intereseaza situatia in care persoana care intocmeste factura nu este aceeasi cu persoana care livreaza bunurile.3. Obligatia inscrierii pe facturi a datelor de identificare (nume, buletin, CNP) a persoanei care efectueaza livrarea bunurilor se aplica numai in cazul in care persoana care emite factura fiscala efectueaza si livrarea bunurilor din gestiunea furnizorului.
Ex.: eu sunt producator si inchiriez auto pentru transportul marfurilor produse de mine.
Pe factura se va scrie la datele privind expeditia datele soferului care conduce auto.
Mai este obligatorie si inscrierea datelor angajatului meu care intocmeste factura?
In chenarul din stanga celui care contine "date privind expeditia" din formularul de factura fiscala scrie numai "semnatura si stampila furnizorului" si nu face mentiune cu privire la date cu privire la persoana care intocmeste factura
Nu-i adevarat. Persoana care intocmeste factura nu trebuie sa se identifice. Trebuie doar semnatura si stampila furnizorului, conform mentiunii din stanga jos si datele delegatului. In schimb, din punctul meu de vedere, ar fi foarte bine daca persoana care semneaza de primire isi trece si datele sub semnatura.
Am avut de-a face cu garda si am primit 1000 RON amenda pentru ca factura era incompleta,mai exact lipsea ora si mijlocul de transport.Anterior,la o alta vizita am fost"premiatanpentru ca nu mi-am trecut datele de identificare pe factura:CNP,nume,prenume,serie si nr.C.I.,spunandumi-se ca sunt obligata ,ca vanzatoare,sa fac acest lucru.Un alt caz,o S.C.a fost amendata pentru ca nu a intocmit aviz de insotire a marfii,transportate cu liza(carut),de la container,aflat la 100 metrii de standul de prezentare(astia aveau toate fact. complete si stampile cu datele de identificare a vanzatorilor).
Tot nu mi-e clar unde este reglementata obligatia inscrierii orei si mijlocului de transport pe factura.De ce ar trebui aceasta omisiune sa constituie contraventie?olia26 wrote:Am avut de-a face cu garda si am primit 1000 RON amenda pentru ca factura era incompleta,mai exact lipsea ora si mijlocul de transport.
Pt.livrari de bunuri, as intelege, pana la un punct. De ex., unul mi-a vandut cartus de imprimanta si mi-a emis factura. La mijlocul de transport, m-a intrebat pe mine ce sa scrie. I-am spus :" cu tramvaiul"
Pt. prestari servicii, este cam aiuirea sa completezi pe factura rubrica mijlocul de transport, data si ora expedierii; pt. ca serviciul facturat se presteaza intr-o anumita perioada de timp;nu se livreaza bunuri
Re: Valabilitate acte
O stampila o poate confectiona oricine oricand ; semnatura este este cea care autentifica ,certifica actul respective . Sunt ,,tampiti " occidentalii ca nu folosesc stampile .Venim noi si cerem stampile . Nici in instant un act nu-i este analizata valabilitatea in functie de stampila .Pana si in codul fiscal se spune explicit ca stampila nu este ebligatorie pe documentele fiscale .
Re: Valabilitate acte
Intrebare...Un abonament Vodafone, pe PFA, contractul facut fara stampila ca nu o aveam la mine, doar cu semnatura...este valabil sau nu ?! mi-au facturat niste sume aberante, am refuzat sa platesc, mi-au reziliat contractul...imim cer 500 euro pentru reziliere...astept raspuns, multumesc...