Succesiune - cum aleg partea mea de mostenire?

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
mirela85

Succesiune - cum aleg partea mea de mostenire?

Post by mirela85 » 07 Apr 2011, 20:36

buna ziua, am si o mare nelamurire. Bunicul meu a murit acum 3 luni, bunica mea vrea sa-mi faca act pe casa si teren. Ei mai au 2 copii, pe mama mea si inca o fata. Matusa mea va ceda partea pentru mine, mama mea nu mai e in tara de 2 luni, nu am mai vb cu ea de atunci, practic nu mai vrea sa stie de noi. Intrebarea mea este urmatoarea: daca bunica poate sa-mi faca act pe partea ei si a matusii mele iar mama va ramane cu acea parte de teren sau casa (cea care i se cuvine din partea bunicului). Eu am posibilitate sa aleg care parte sa-i revina ei? Eu as vrea sa-i lase o camera si teren, nu doar casa sau doar teren.
Va multumesc si astept cu nerabdare raspuns.

Lavy

Re: succesiune???

Post by Lavy » 09 Apr 2011, 12:14

Buna Mirela.
Mergi la un notar public unde se incepe deschiderea succesiuni de pe urma defunctului.
Mostenitoare de drept este sotia supravietuitoare (bunica ta ) si cei doi copii (matusa si mama ta).Am inteles ca matusa ta doreste sa renunte la partea ei , in aceste conditii va da o declaratie pe propria raspundere in fata notarului ca renunta la cota ei parte in favoarea ta Referitor la mama ta, notarul acorda 3 termene prin care trimite citatii mamei tale pentru a se prezenta la data stabilita in citatie. Daca aceste termene s-au incheiat iar dansa nu s-a prezentat atunci succesiunea se poate incepe.
Automat tu ai o cota parte din mostenire mult mai mare decat mama ta.Poti sa îi lasi o camera si o parte din teren dar exista posibilitatea ca ea sa nu doreasca impartirea asa.
Corect ar fii ca dansa sa renunte in favoarea ta :smile:
Cel mai bine e sa mergi la un notar si iti explica mult mai bine.

csorin

Post by csorin » 09 Apr 2011, 19:42

PROCEDATI IN FELUL URMATOR , BUNICA SA DEA O DECLARATIE DE RENUNTARE LA MOSTENIRE...............LA FEL SI MATUSA DVS .......RENUNARE PUR SI SIMPLA , NU EXISTA RENUNTARE IN FAVOAREA DVS , ACEASTA E O ACCEPTARE URMATA DE INSTRAINARE DONATIE/VANZARE, CU TOATE CONSECINTELE PLATII TAXELOR PT DONATIE / VANZARE ETC , IAR DVS , TREBUIE SA DATI O DECLARATIE DE ACCEPTARE IN FATA NOTARILUI IN TERMEN DE 6 LUNI DE LA DECES ( 3 luni a ti zis ca au trecut , deci mai aveti inca 3 ) pentru o declaratie expresa .......... sau PUTETI SA DATI ORICAND SI PESTE ......de ex . 10 ani ( nu are limita in timp ) daca doriti o declaratie de acceptare tacita a mostenirii , in cazul in care a ti locuit in casa defunctului , a ti vandut bunuri mobile ale defunctului , a ti folosit vreun bun al defunctului , pricare din acestea sunt prezumate acte de acceptare tacita a mostenirii ( ATENTIE , aceste acte de acceptare tacita trebuie efectuate in termen de 6 luni de la deces , caz in care daca mama dvs nu revine in tara sa faca asemenea acte in termenul de 6 luni , dar nici nu declara expres ca accepta in fata uni notar , devine straina de mostenire ) , oricum declaratia de acceptare tacita a mostenirii dupa expirarea termenului de 6 luni e o simpla declaratie , care poate fi facuta si de o persoana care nu a facut asemnea acte in termenul de 6 luni , cu conditia sa nu fie persoane interesate care sa conteste aceste faptul ca declarantul nu a facut acceptare in termenul de 6 luni ( de ex , pentru ca a fost plecat in strainatate ) in instanta ..in fine ...deci , daca toti renunta pur si simplu, iar dvs dati o declaratie expresa de acceptare in termenul de 6 luni , toata averea bunicului va revine dvs , iar dvs puteti ulterior sa ii transmiteti ce parti doriti din aceasta mostenire mamei dvs, prin vanzare , donatie , etc .

mirela85

Post by mirela85 » 11 Apr 2011, 19:22

multumesc mult ptr raspunsuri :D

Post Reply