mostenire

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
irisz

mostenire

Post by irisz » 28 Feb 2011, 09:00

buna ziua! am o intrebare , daca cineva ma poate ajuta............ :cry:
in cat timp se poate recupera o mostenire?. Adica cat timp poate trece de la decesul unei persoane si dreptul mostenitorului de as recupera bunurile mostenite. Exista o perioada limita?
Va multumesc pentru ajutor!

csorin

Re: mostenire

Post by csorin » 06 Mar 2011, 17:25

Da , sunteti obligata , ca in termen de 6 luni de la deces , sa dezbateti sucesiunea la notar/instanta , dati o declaratie de acceptare expresa a succesiunii , si cam atat......dar daca nu a ti facut acest lucru in 6 luni , nu e nici o problema , puteti dezbate mostenirea oricand peste aceasta limita , in cati ani doriti dvs , cu conditia , sa fi facut acte de acceptare tacita asupra mostenirii , sa fi platit impozite asupra unui bun din masa succesorala , sa fi instrainat un bun din masa succesorala , sa fi administrat in alte moduri , orice bun din patrimoniul succesoral, moduri din care sa reiasa fara nici un dubiu intentia dvs de a accepta mostenirea ,ex , inchirierea bunurilor succeorale, plata datoriilor mai insemnate ale defunctului , toate acestea chiar daca e o acceptare tacita, trebuie facute tot in intervalul de 6 luni de la deces , aceste operatiuni putand fi facute chiar si printr un mandatar.......oricum , termenul de 6 luni ,( in cazul in care nu ati efectuat acte de acceptare tacita , sau expresa a succesiunii ) poate fi prelungit de instanta ,la cererea dvs , daca a ti fost impiedicata printr un caz de forta majora pentru a va exercita dreptul de optiune , beneficiind de inca un termen de 6 luni , calculat de la data incetarii cauzei de forta majora care v a impiedicat a va exercita dreptul de optiune .
( art 700 C.civ ) .

irisz

Post by irisz » 06 Mar 2011, 17:52

buna ziuz! va multumesc pentru informatii. Dar mai am totusi o intrebare, daca nu s-a facut nimic din ceea ce mi-ati enumerat atunci se mai poate face ceva? este vorba despre o persoana care nu locuieste in Romania si numai acum a aflat de decesul matusii sale, bunurile se afla pe teritoriul Romaniei,nu stie exact nici data la care a decedat, ar fi singurul mostenitor si nu stie daca mai poate face ceva sau cum poate sa procedeze
Va multumesc!

csorin

Post by csorin » 06 Mar 2011, 18:43

Ar fi putut afla ? ar fi fost mijloace prin care sa poata afla de decesul matusii , daca ar fi depus o diligenta sau ar fi manisfestat un interes mai mare , vreau sa zic este culpabila de neaflarea mortii matusii , sau nu ar fi putut afla prin nici un mijloc de mortea acesteia ....?...nustiu ce sa zic , eu personal cred ca sunt sanse destul de marisoare sa fiti repusa in termenul de acceptare de 6 luni ......consultati un avocat , sau mai asteptati si alte pareri aici pe forum , oricum , instanta , in cel mai bun caz ,va mai poate acorda un termen de 6 luni , de la momentul aflatii morti acestei persoane , moment care il pot dovedi persoanele intresate impotriva dvs ......( student ,anul IV ,Facultatea de Stiinte Juridice din cadrul Universitatii de Vest ''Vasile Goldis'' ) .

vulpacris

Post by vulpacris » 07 Mar 2011, 23:00

Mergeti la prmarie si aflati data cand a decedat matusa si unde, iar dupa aceea mergeti la un notar public, care are biroul in localitatea unde a decedat matusa, si va explica ceea ce aveti de facut.

:cafea:

irisz

Post by irisz » 08 Mar 2011, 16:03

va multumesc frumos pentru informatii :smile:

Post Reply