casa teren

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
ghita1204

Post by ghita1204 » 09 Aug 2009, 05:07

sa mai adaug ceva. casa a fost ridicata de firma persoanei care a vandut terenul.mie acel teren mi s-a aratat de la bun inceput.care l-am insemnat si dupa doua trei zile l-am cosit si pentru identificare inainte de a incepe constructia s-a ocupat firma de topo.(dupa cum am mentionat mai sus) eu am inteles aprox ce inseamna rea si buna credinta intrebarea mea eu ma incadrez sau nu la constructor de buna credinta? si inca o data nu ma pricep dar despagubirile reprezinta PRETUL REAL al constructiei nu PRETUL PIETEI asa ca mai usor cu afacerile :-?

vulpacris

Post by vulpacris » 09 Aug 2009, 11:07

@ kinga :floare: , ariam :cafea: si angel :floare:

:-D

L-am tras de limba si pana la urma a spus in claris, ce se subintelegea din prima postare. :grin:

Ce spuneti de nerespectarea conditiilor contractuale, de vanzare-cumparare a terenului, si de executare a constructiilor, de catre vanzatorul terenului si constructor = dezvoltator imobiliar !? :roll:

Nu cumva acesta nu i-a predat parcela unde este terenul pe care ghita l-a platit si care era identificat prin nr. cadastral si documentatia cadastrala, precum si prin extrasul de carte funciara, asa cum era mentionat in contractul de vanzare-cumparare autentic !? :roll:

Si nu cumva tot acelasi vanzator-constructor nu a respectat contractul de construire si in loc sa construiasca pe terenul clientului, asa cum era prevazut in contract, a construit pe alt teren !? :roll:

Nu vi se pare ca ghita a platit pentru o parcela de teren si vanzatorul i-a predat alta, astfel acesta neindeplinindu-si obligatiile pe care le avea conform contractului de vanzare cumparare si din art. 1314 si urm. C.civ. !? :roll:

Nu vi se pare ca ghita a platit materialele si manopera, conform contractului incheiat cu firma de constructii, care este tot a vanzatorului terenului, si acesta, desi a luat banii de la ghita, a construit casa pe terenul altuia, desi prin contract el avea obligatia de a identifica terenul lui ghita, de a obtine toate avizele si autorizatiile, pentru terenul lui ghita, dar nu a repectat nici acest contract !? :roll:

In cazul acesta mai este vorba de "ghita = constructor de buna credinta pe terenul altuia", sau este vorba de raspundere contractuala a constructorului, care a executat constructia contractata pe terenul altuia, si raspundere contractuala privind predarea bunului cumparat si de evictiune, a vanzatorului terenului fata de ghita !?

Daca as fi in locul lui ghita nici nu mi-as face probleme. 8)

As deschide actiune si as cere daune interese firmei de constructii pentru faptul ca trebuie sa o iau de la capat cu construirea casei pe terenul meu, si pentru nepredarea la timp a bunului cumparat de catre vanzatorul terenului.

Asa l-as obliga pe vanzatorul-constructor sa-mi construiasca pe terenul cumparat o alta casa si, sa mi-o predea finisata si mobilata, ca tot zice ghita ca nu mai are bani sa o termine pe cea inceputa. :-D

Din cauza asta alearga vanzatorul-constructor-topograf cu limba scoasa, vorba vine, dupa adevaratul proprietar al terenului.

Mai mult ca probabil ca acesta nu vrea sa faca schimbul ca, este evident acum cunoscand toate datele problemei, dezvoltatorul stie foarte bine cine este proprietarul terenului pe care a construit, ca tot el i-a vandut si parcela-teren acestuia. :-P

@ ghita
ghita1204 wrote:si inca o data nu ma pricep dar despagubirile reprezinta PRETUL REAL al constructiei nu PRETUL PIETEI asa ca mai usor cu afacerile
Ai dreptate cand spui ca nu te pricepi, dar puteai retine macar din citatul lui ariam ce spune legiuitorul:
"dar va avea dreptul sau de a inapoia valoarea materialelor si pretul muncii (pret real = rea credinta), sau de a plati o suma de bani egala cu aceea a cresterii valorii fondului (pret de piata = buna credinta)"

Deci pretul de piata al constructiei, cu care a crescut valoarea fondului, pentru ca valoare fond = valoare teren + valoare constructie. 8)

:cafea:

angel

Re: casa teren

Post by angel » 09 Aug 2009, 11:46

ghita1204 wrote:holla!!! am cumarat un teren si am construit o casa care la momentu de fata este intabulata 70%finisata dupa 4 ani apare o problema toate actele sant pe un numar cadastral cel de la cumpararea terenului si casa este construita pe terenul unui vecin din greseala celor de la firma de topo. unde se poate ajunge cu o asa situatie daca vecinu nu vrea sa facem schimb de teren.sau ce pot sa fac cum sa procedez? inca nu am dat de persoana respectiva nu il cunosc este un puz nou
Ghita n-a zis nimic de nici o firma :-P , initial.
Ori,

Angel a scris:
"ca prin constructor de buna- credinta se intelege acea persoana care ridica o constructie,face o plantatie sau o alta lucrare pe un teren,avand convingerea ferma,dar eronata ca acel teren se afla in proprietatea sa.
Ca o protectie acordata bunei credinte a constructorului, legiuitorul nu-i permite proprietarului terenului sa ceara desfiintarea sau ridicarea constructiei

Proprietarul terenului devine si proprietarul constructiei, cu obligatia de a-i plati constructorului despagubiri(art. 494 alin 3 Cod civ. Aceeasi dipoz. legala ai permite sa opteze intre 2 moduri de determinare a despagubirilor cuvenite constructorului de buna-credinta.

-sa-i plateasca acestuia contravaloarea materialelor si pretul muncii sau

-sa-i plateasca o suma egala cu cresterea fondului.

Deci...de unde dezvoltator?!

ghita1204

Post by ghita1204 » 09 Aug 2009, 12:45

da nu am precizat multe din prima postare pentru-ca nu sant din domeniu,nu cunosc cat de grava este situatia in care am ajuns si cred ca nu din vina mea( nici vecinu din dr.nici cel din st.inca nu a construit am ridicat gard in jurul proprietati si l-am amplasat in totalitate pe proprietatea care eram sigur ca este a mea pt a evita ori ce tip de discutie cu vecinii)iar daca cineva de aici voia sa-mi raspunda (si nu sa va contrati intre voi) ma intreba mai multe detalii NU?dar am inteles in mare parte ca san in ..... pana la gat si ca proprietaru terenului daca vrea o sa-mi faca zile fripte . iar o greseala intentionata in amplasarea constructiei este exclusa terenurile sant alaturate si egale ca si suprafata nuci un metru in plus nici unu in minus si imi era egal ca am casa 30m la stanga sau la dreapta

ariam

Post by ariam » 09 Aug 2009, 13:47

Nu stiu daca ai sanse, dar poti si sa sustii ca tu ai cumparat parcela pe care ai construit si ca in contractul de vanzare cumparare s-a trecut alt numar topografic. Deci sa ceri rectificarea erorii in contract si apoi in CF.

Vanzatorul recunoaste lucrul asta prin faptul ca acolo ti-a construit casa. Daca era alt constructor era greu sa demonstrezi ca voi v-ati inteles cu privire la acea parcela si s-ar fi putut sustine ca tu ai fost neglijent, cumparand o parcela si construind apoi pe alta.

Poate ai norocul ca celalalt cumparator sa fi cumparat dupa tine. In cazul asta poate ca nici el n-a fost suficent de diligent, in sensul ca putea sa observe ca parcela respectiva nu e libera.

ghita1204

Post by ghita1204 » 09 Aug 2009, 16:16

nu, eu am cumparat al-2-lea find si penultimul care a cumparat din acel lot de 14 parcele si singuru lucru la care ma gandesc e sa pot face schimbu de teren in liniste si pace iar vecinul(proprietarul ) tot are de castigat cel putin scoaterea din circuitul agricol(prcela lui ne fiind scoasa din circuitul agricol) merci pentru parerile si sfaturile voastre :aplauze:

GIGI1

Post by GIGI1 » 03 Feb 2010, 22:02

Kinga are dreptate, aceasta e singura incadrare juridica

ghita1204

Post by ghita1204 » 19 Nov 2010, 22:25

cine ma poate ajuta?la povestea de mai sus au aparut date noi.am gasit proprietarii,am cazut la pace cu ei sa facem schimb sau, ori ce modificare ar fi necesara.Acu eu intreb care ar fi varianta potrivita si mai economica pt.a rezolva problema? mai vreau sa adaug ca cei de la topo nu au intocmit un proces verbal cu proprietaru la identificarea parcelei.in eventualitatea unui proces ce sanse as avea sa castig sa pot sa imi recuperez cheltuelile de la firma de topo

vulpacris

Post by vulpacris » 21 Nov 2010, 04:27

:aplauze:

Felicitari ! Nu este :evil: chiar atat de negru.

Mergeti la notar cu vanzatorul, la acelasi notar unde ati facut actele de vanzare-cumparare, si ii cereti sa faca doua incheieri de rectificare privind numarul parcelei, si se inscrie parcela buna in contractul dvs. si cea vecina, in contractul proprietarilor gasiti, si gata :grin:

Dupa aceea mai aveti de alergat la Primarie, Cartea Funciara sa faceti modificarile necesare si in actele lor.

Daca v-ati inteles amiabil, de ce sa ajungeti la proces, si oricum firma topo trebuia sa va identifice parcela, asa ca desi a gresit, a masurat si delimitat actuala parcela unde aveti casa, doar sa-i trimiteti pe ei sa alerge la cartea funciara, sa faca modificarile respective. :grin:

ghita1204

Post by ghita1204 » 21 Nov 2010, 14:08

mai vreu ceva lamuriri.(daca nu sant prea stresant)cei da ela topo mi-au propus sa fac schimb de teren cu vecinu si dupa sa alerg de colo colo.schimbu ma costa uneva la 1800€+ scosu din circuitu agricol a parecelei care apartine vecinului .si sa mai zic o data , cei de la topo nu au fost macar o datta pe teren.toate hartiile le-au facut din birou inclusiv intabularea,nu au facut o masuratoare acolo ci doar s-au inspirat din masuratorile facute la intocmirea puzului lucru declarat de ei.la indentificarea ceruta de mine plus schimbarea tarusilor eu nu am fo chemat si nu avem un proces verbal,ei nu au dat macar cu ceva vopsea pe tarusiii vechi sau sa lase un semn ca au trecut pe acolo iar supararea mea vine din faptu ca ei acu nu vor sa participe de nici un fel la rezolvarea problemei argumentand ca ,,tehnic si juridic nu am ce sa le fac'' am reprodus cuv cu cuv?) si eu de ce sa ii las sa isi bata joc si sa rada de mine cand pe atunci i-am platit cu 6oo€ scosu din circuit plus 100 schimbatu tarusilor,lucru nefacut de ei pe motiv ca tarusiii de la parcelare sant bine amplasati sau ceva de genu merci

vulpacris

Post by vulpacris » 22 Nov 2010, 18:37

Predarea este stramutarea lucrului vandut in puterea si posesiunea cumparatorului (art.1314 C.civ.)

Predarea trebuie sa se faca la locul, unde se afla lucrul vandut in timpul vanzarii, daca partile nu s-au invoit altfel. (art.1319 C.civ.)

Astfel, dvs. nu aveti nimic de schimbat cu vecinul.

Vanzatorul era obligat sa va predea, de exemplu parcela nr.1 si in loc de aceasta v-a predat parcela nr.2, asigurandu-va ca este parcela nr.1 care era inscrisa in contractul de vanzare-cumparare.

Acum, deoarece vina ii apartine, trebuie sa mearga cu dvs. la notar si acesta sa indrepte eroarea cu privire la numarul parcelei vandute dvs. in sensul ca aceasta este parcela nr. 2.

La fel trebuie sa procedeze vanzatorul si cu vecinul dvs..

In acest caz nu trebuie sa achitati dvs. nici un onorariu, fiind sarcina si obligatia vanzatorului sa plateasca pentru indreptarea erorii, si in nici un caz nu costa 1800€.

Cu Incheierea de indreptare a erorii, mergeti la Cartea funciara, sa modifice si ei, si la fel si la primarie.

Nu sunteti obligat sa mai faceti nimic cu privire la parcela nr. 1, aceasta fiind datoria vecinului, ca oricum trebuia sa faca acest lucru pentru parcela 2.

In acest fel ceea ce a facut firma de topo a ramas bun facut in privinta dvs., fiind problema vecinului cu ei pentru ca sa-i delimiteze si lui parcela nr.1.

Acum sunteti lamurit !? :roll:

P.S. Eventual copiati, sau printati mesajul, si mergeti la notarul care a intocmit contractul de vanzare-cumparare, si vedeti ce va spune si el, daca am dreptate.

ghita1204

Post by ghita1204 » 24 Nov 2010, 15:45

asta nu o sa o pot face.vanzatoru a vandut acolo 11 parcele egale noi am fo la fata locului cand am cumparat si intradevar mi-a indicat parcela gresit dar ei nu au recunoscut lucru asta si cand am avut eu unele dubii chiar la inceput au venit cu pug-ul si puz-ul si mi-au masurat si au zis ca ultima parcela e pt parc si statie de epurare lucru desenat si in pug. dar in realitate nu e asa si cu ei nu o sa pot sa o dau la pace cu varianta asta.si cu vecinii am cazut deacord cu conditia ca ei sa nu aiba nici un fel de cheltuiala si 1800€ sant taxele pt.ambii in cazu unui schimb de terenuri dupa sa imi trec casa pe noul teren.o sa ma interesez si de varianta care ai precizato si de nu costa mult sa o fac eu pe banii mei pt ambele parcele in felu asta as putea sa ii fac pe proprietari sa coopereze.dar eu vreu sa trag la raspundere pe cel de la topo ca eu am cerut identificare si schimbarea tarusilor pentru-ca toate 11 parcele aveau tarusii la fel da nu au facut-o daoar au luat bani pt asta nici cu vopsea pe cei vechi nu au dat la tel am vb si le-am zis ca parcela e ce-a cosita si ei au zis ca e ok nu avem un proces verbal ca ei mi-au aratat parcela sau ca am fo prezent cand au facut masuratorile ce sanse am cu ei int-un eventual proces.multumesc

Post Reply