Transmiterea dreptului de uz
Transmiterea dreptului de uz
Dreptul de uz (folosinta) poate fi transmis prin acte de dispozitie cu titlu oneros? 

Dupa cum se stie, art.565c civ vb despre dr de uz si abitatie care se stabilesc si se pierd la fel ca si uzufructul. Ideea e ca dezmembramintele nu se pot transmite prin acte intre vii si nici prin acte mortis causa( ex. o persoana lasa legat alteia uzufr si alteia nuda pr.... la moartea uzufructuarului, nudul propr nu primeste de la uzufructuar nimic...pur si simplu dreptul sau se consolideaza dreptul sau...pt detalii a se vedea Fr.Deak succesiuni pag 300 al. 4)
Deci uzul e si el incesibil.
Deci uzul e si el incesibil.
Era sa-ti scriu o prostie, mai mare ca mine(Da, se transmite prin imprumut de folosinta).
Sa revenim: dr. de proprietate=usus+fructus+abusus.Fructus>imprumut de folosinta=fructe civile si industriale.Dr. de uzufruct da dreptul proprietarului de a instraina bunul si nu de a-l folosi.Deci, uzufructul e indisolubil, legat de dreptul de proprietate si da dreptul proprietarului de a face acte de administrare si apartine inclusiv persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa.
Desi, stiu ca elocinta mea lasa mult, de dorit, iar raspunsul s-ar putea sa fie unul tardiv,sper ca ti-am putut fi si eu de folos in vreun fel.
Oricum, consulta-l si pe "Deak", e mult mai bun decat noi.
Sa revenim: dr. de proprietate=usus+fructus+abusus.Fructus>imprumut de folosinta=fructe civile si industriale.Dr. de uzufruct da dreptul proprietarului de a instraina bunul si nu de a-l folosi.Deci, uzufructul e indisolubil, legat de dreptul de proprietate si da dreptul proprietarului de a face acte de administrare si apartine inclusiv persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa.
Desi, stiu ca elocinta mea lasa mult, de dorit, iar raspunsul s-ar putea sa fie unul tardiv,sper ca ti-am putut fi si eu de folos in vreun fel.
Oricum, consulta-l si pe "Deak", e mult mai bun decat noi.
Re: Transmiterea dreptului de uz
Uzufructuarul poate ceda doar beneficiul uzufructului nu dreptul ca atare.romcos wrote:Dreptul de uz (folosinta) poate fi transmis prin acte de dispozitie cu titlu oneros?
Dreptul de uzufruct
Norocel, ai dreptate! Am citit si eu ulterior ca proprietarul poate instraina separat dreptul de uzufruct si nuda proprietate , dar pur si simplu mi se pare absurd . In practica acest drept al proprietarului mi se pare ca ar trebui sa fie limitat, deoarece ar pute crea situatii in care ar deveni mposibil de administrat un bun .
Nu crezi ca legea ar putea fi imbunatatita in sensul asta ?
Sau exista deja niste astfel de reglementari ?
Nu crezi ca legea ar putea fi imbunatatita in sensul asta ?
Sau exista deja niste astfel de reglementari ?
Intamplarea face ca acum sa am ceva mai mult timp la dispozitie si o parte din el sa il pot acorda studiului .Ceea ce ma ajuta sa imi completez multele goluri pe care le am .
Acum citesc Drepturi reale de Filipescu si aici se spune :
"Un drept de uzufruct poate avea ca obiect un alt drept de uzufruct ."
Mie unul mi se pare prea mult sa poti transmite in civil un drept legat de un bun care nu iti apartine . Mi se pare o sursa de neintelegeri si cred ca acest drept de a transmite dreptul de uzufruct ar trebui sa apartina doar proprietarului si ar trebui sa nu se poata face pe o durata nedeterminata .
Parerea mea !
Acum citesc Drepturi reale de Filipescu si aici se spune :
"Un drept de uzufruct poate avea ca obiect un alt drept de uzufruct ."
Mie unul mi se pare prea mult sa poti transmite in civil un drept legat de un bun care nu iti apartine . Mi se pare o sursa de neintelegeri si cred ca acest drept de a transmite dreptul de uzufruct ar trebui sa apartina doar proprietarului si ar trebui sa nu se poata face pe o durata nedeterminata .
Parerea mea !
Mi se pare o perioada de timp prea indelungata .
Si in plus mi se pare anormal ca o persoana sa poata transmite un drept de folosinta asupra unui bun care nu ii apartine , chiar daca dreptul de proprietate nu este un drept personal ci unul real .
Este totusi vorba despre un act de dispozitie asupra unui drept de folosinta fara de care proprietarul nu poate culege fructele propriului sau bun si o astfel de transmisiune a dreptului de folosinta nu trebuie transcrisa si nici incheiata prin act autentic .
Desi din punct de vedere teoretic poate fi acceptat acest lucru , in practica poate crea complicatii destul de mari : prin astfel de treceri succesive ale bunului (in cazul bunurilor mobile, cel putin), proprietarul isi poate pierde dreptul asupra bunului . Se expune prea mult prescriptiei achizitive .
Oricum , intrebarea de inceput a lui Romcos era daca acest drept se poate transmite prin acte cu titlu oneros si raspunsul este da !
Din pacate . Pentru ca exista destul de multi oameni naivi .
Si in plus mi se pare anormal ca o persoana sa poata transmite un drept de folosinta asupra unui bun care nu ii apartine , chiar daca dreptul de proprietate nu este un drept personal ci unul real .
Este totusi vorba despre un act de dispozitie asupra unui drept de folosinta fara de care proprietarul nu poate culege fructele propriului sau bun si o astfel de transmisiune a dreptului de folosinta nu trebuie transcrisa si nici incheiata prin act autentic .
Desi din punct de vedere teoretic poate fi acceptat acest lucru , in practica poate crea complicatii destul de mari : prin astfel de treceri succesive ale bunului (in cazul bunurilor mobile, cel putin), proprietarul isi poate pierde dreptul asupra bunului . Se expune prea mult prescriptiei achizitive .
Oricum , intrebarea de inceput a lui Romcos era daca acest drept se poate transmite prin acte cu titlu oneros si raspunsul este da !
Din pacate . Pentru ca exista destul de multi oameni naivi .
Citez :
"Uzufructuarul poate ceda beneficiul(emolumentul ) dreptului sau de uzufruct . Iin acest caz , uzufructuarul ramane mai departe tiular al dreptului si raspunzator fata de nudul proprietar , Cauzele de incetare a uzufructului continua sa se aprecieze in persoana uzufructuarului . Deci , nu trebuie sa se confunde cedarea beneficiului (emolumentului ) uzufructului , care este posibila, cu cedarea dreptului insusi de uzufruct , care nu este posibila . Uzufructul nu se poate transmite , dar se poate ceda exercitiul dreptului de uzufruct ."
Deci , cum spunea si Scorpionul este incesibil .
"Uzufructuarul poate ceda beneficiul(emolumentul ) dreptului sau de uzufruct . Iin acest caz , uzufructuarul ramane mai departe tiular al dreptului si raspunzator fata de nudul proprietar , Cauzele de incetare a uzufructului continua sa se aprecieze in persoana uzufructuarului . Deci , nu trebuie sa se confunde cedarea beneficiului (emolumentului ) uzufructului , care este posibila, cu cedarea dreptului insusi de uzufruct , care nu este posibila . Uzufructul nu se poate transmite , dar se poate ceda exercitiul dreptului de uzufruct ."
Deci , cum spunea si Scorpionul este incesibil .
Re: Dreptul de uzufruct
[quote="Firtzy"] Am citit si eu ulterior ca proprietarul poate instraina separat dreptul de uzufruct si nuda proprietate , dar pur si simplu mi se pare absurd . In practica acest drept al proprietarului mi se pare ca ar trebui sa fie limitat, deoarece ar pute crea situatii in care ar deveni mposibil de administrat un bun .
De ce anume ti se pare absurd? Poti sa-mi dai un exemplu care sa sustina afirmatia ca un bun ar putea deveni imposibil de administrat?
De ce anume ti se pare absurd? Poti sa-mi dai un exemplu care sa sustina afirmatia ca un bun ar putea deveni imposibil de administrat?