coproprietate

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
antono

coproprietate

Post by antono » 14 Mar 2010, 05:53

va rog sa ma consiliati care este varianta cea mai buna in urmatoarea speta:
detin un apartament intr-un imobil cu inca 2 coproprietari si o cota indiviza aferenta din ceea ce e comun si teren plus o anexa constructie-magazie tot cu cota indiviza.
Intrebare: cum pot intra in posesia cotelor celorlalti pe magazie si o parte din teren ca sa pot construi acolo o mica garsoniera pentru fiica mea?
Din discutiile purtate cu ceilalti s-a pus in discutie o varianta ca ei sa-mi cedeze magazia si o bucatica de teren(20mp) si eu sa le cedez podul,ca si ei in timp daca vor fi interesati sa poata etaja, sau mansarda.
Sau considerati o alta varianta mai sigura care sa nu produca ulterior in timp diferite probleme de neechitate.
Din punct de vedere notarial ce acte ar trebui intocmite ca sa nu fie nici costuri mari.
Daca se cedeaza pur si simplu cotele fara valoare cum se face ?
Si inca ceva daca voi construi va fi dezmembrare separata a acestei constructii sau va apartine de ceea ce posed eu acum (extindere)?
Trebuie sa incheiem si un act juridic anterior pentru schimbarea podului si magaziei in spatii de locuit ,aste obligatoriu?
Am luat certificat de urbanism de informare si mi-au cerut "acord notarial coproprietari".
Ce act juridic trebuie intocmit?
cu multumiri anticipate

vulpacris

Re: coproprietate

Post by vulpacris » 15 Mar 2010, 01:29

Mergeti toti la notar, si cereti sa iesiti din indiviziunea dreptului de proprietate asupra magaziei, cotei de 20 mp (poate si mai mult !?) si asupra podului, ramanand doar in indiviziune cu privire la partile comune (scara imobilului,instalatii etc. si a restului terenului).

Veti face un act de partaj voluntar cu privire la acestea.

Atat pentru dvs., cat si pentru cei care vor sa mansardeze podul, va fi extindere.

Cu actul de partaj voluntar puteti demara formalitatile pentru obtinerea autorizatiei de construire.

Bafta !

:cafea:

antono

Post by antono » 15 Mar 2010, 17:34

adica vreti sa spuneti ca nu mai trebuie sa fac documentatie cadastrala pe ceea ce-mi revine din partaj? cei de la primarie mi-au zis ca trebuie dezmembrare ca apoi sa primesc aprobare de construire pe acest loc, pentru ca trebuie sa demolez magazia sau sa maresc constructia cu inca cei 20 mp, adica s-o modernizez si s-o transform in spatiu de locuit.
Schimbarea de destinatie a magaziei sau podului cand se face inainte sau dupa partaj?
Si acest spatiu prin partaj primeste un nr topografic separat pe care apoi pot sa-l contopesc cu locuinta mea, sau poate ramane nr.topo separat si pe urma sa-i fac donatie fiicei mele?
V-as ruga mult sa ma lamuriti.
cu multumiri.

vulpacris

Post by vulpacris » 15 Mar 2010, 19:09

De aceea v-am trimis la notar, ca sa va explice acesta ce acte aveti nevoie si care sunt procedurile de urmat.

Dumneavoastra confundati procedurile notariale, cu cele cadastrale.

Acestea se fac concomitent, respectiv se face documentatia cadastrala, se face actul notarial, si se inscrie dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile partajate in CF, din oficiu la cererea notarului.

Dupa ce se face inscrierea, cu actul notarial si cu extrasul de carte funciara, se face planul constructiei de un arhitect autorizat, inscris in OAR, si care face si toata documentatia necesara obtinerii certificatului de urbanism, si a tuturor avizelor, pentru emiterea ulterioara a autorizatiei de construire.

Pana la momentul in care se face receptia finala a constructiei si se inscrie si aceasta in CF, nu va recomand sa donati fiicei, acest lucru fiind recomandabil numai dupa acest moment, pentru a evita sa faceti alte acte inutile.

:cafea:

antono

Post by antono » 15 Mar 2010, 20:38

ok multumesc

Post Reply