succesiune dupa moartea tatalui vitreg
succesiune dupa moartea tatalui vitreg
Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati in aceasta problema: acum 2 luni a murit tatal meu si as vrea sa stiu cum se procedeaza cu succesiunea avand in vedere faptul ca suntem 2 frati, dar eu sunt din prima casatorie a mamei mele dar ptr a putea primi pensia alimentara de la tatal meu natural nu m-a trecut pe numele lui. Timp de 35 de ani am locuit impreuna cu parintii mei in apartamentul in care locuiesc si in prezent impreuna cu mama, sotia si copiii mei. Am facut imbunatatiri in acest apartament si in casa pe care o avem la tara in judetul Arges. Intre tatal nostru si fratele meu care este copilul lui bun relatiile nu au fost intotdeauna bune. Acum mamei mele ii este teama ca fratele meu ar putea sa ma priveze de drepturile pe care tatal meu ar fi vrut sa le am. Va rog frumos sa ma indrumati in rezolvarea acestei probleme! Va multumesc anticipat
Re: succesiune dupa moartea tatalui vitreg
Daca tatal dsvs vitreg, n-a facut un testament in favoarea dvs, n-aveti calitate de mostenitor ala cestuia.Doar mama dvs si fiul natural al acestuia.Imi pare rau.Imobilul despre care vorbiti este bun comun al mamei si tatalui dvs vitreg?ori doar al acestuia?ori doar al mamei dvs?
Apartamentul si casa de la tara au fost achizitionate dupa casatoria cu mama dvs. sau au fost bunurile tatalui dvs. ?!

multumesc mult pentru raspunsuri! Casa de la tara este urmarea unei succesiuni unde este specificat ca tatal meu este casatorit cu mama mea, apartamentul a fost achizitionat de tatal meu si tatal acestuia decedat, dupa care s'a fct o succesiune unde este trecut doar tata ca mostenitor. As vrea sa ma indrumati daca este posibil spre o rezolvare favorabila in interesul meu, cat si al mamei si fratelui meu. multumesc
Din cele relatate reiese faptul ca, atat apartamentul, cat si casa de la tara au caracterul de bunuri personale ale tatalui dvs. vitreg.
In aceasta situatie, mama dvs. vine la masa succesorala doar impreuna cu fratele dvs. vitreg.
Mamei dvs, in calitate de sot supravietuitor, ii revine cota de 1/4 din masa succesorala, respectiv, din apartament si casa de la tara, restul de 3/4 revenindu-i fratelui dvs. vitreg.
Dumneavoastra, in aceasta situatie nu sunteti succesor al tatalui vitreg.
Imi pare rau, dar aceasta este legea.
Daca aveti dovezi cu privire la cuantumul cheltuielilor efectuate pentru imbunatatirile aduse casei si apartamentului, puteti sa va inscrieti la masa succesorala in calitate de creditor, cel mult, si daca va gasiti un avocat bun.

In aceasta situatie, mama dvs. vine la masa succesorala doar impreuna cu fratele dvs. vitreg.
Mamei dvs, in calitate de sot supravietuitor, ii revine cota de 1/4 din masa succesorala, respectiv, din apartament si casa de la tara, restul de 3/4 revenindu-i fratelui dvs. vitreg.
Dumneavoastra, in aceasta situatie nu sunteti succesor al tatalui vitreg.
Imi pare rau, dar aceasta este legea.

Daca aveti dovezi cu privire la cuantumul cheltuielilor efectuate pentru imbunatatirile aduse casei si apartamentului, puteti sa va inscrieti la masa succesorala in calitate de creditor, cel mult, si daca va gasiti un avocat bun.

La fel am zis si eu
Ar fi o posibilitate:poate fratele vitreg sa renunte in favoarea dvs...ceea ce ma indoiesc c-ar vrea...dar cine stie?!

Ar fi o posibilitate:poate fratele vitreg sa renunte in favoarea dvs...ceea ce ma indoiesc c-ar vrea...dar cine stie?!
Angelut, renuntarea in favorem se poate face numai catre un alt succesor legal. Altfel, daca renunta, se considera ca nu a fost niciodata mostenitor si, la speta, ramane numai mama, urmand ca la moartea acesteia sa vina ambii la succesiune.

si daca fratele meu ar vrea sa cedeze in favoarea mea,cum ar trebui sa procedam?
Nu poate sa renunte in favoarea dvs. ci, numai in favoarea mamei dvs., deoarece numai ei doi au calitatea de mostenitori legali.
La moarte mamei dvs., fiind unicul succesor legal al acesteia, va raman, si apartamentul, si casa.
Daca vreti ca acesta sa va dea direct dvs. cota ce-i revine, atunci dupa ce se intocmeste certificatul de mostenitor, poate sa va doneze partea din apartament si din casa, care i-a revenit lui.

La moarte mamei dvs., fiind unicul succesor legal al acesteia, va raman, si apartamentul, si casa.
Daca vreti ca acesta sa va dea direct dvs. cota ce-i revine, atunci dupa ce se intocmeste certificatul de mostenitor, poate sa va doneze partea din apartament si din casa, care i-a revenit lui.

multumesc mult ptr timpul acordat!cum credeti ca ar fi mai bine sa procedam ca amindoi fratii sa avem drept egal la tot iar eu sa am siguranta legala ca nu ma trezesc pe strada impreuna cu mama si familia mea?
Ii oferiti o suma de bani in numele mamei dvs., cu titlu de sulta, pentru partea care ii revine din apartament si casa de la tara, avand in vedere si imbunatatirile pe care le-ati adus dvs. acestora, si care, in cazul unui proces ar fi luate in considerare printr-un raport de expertiza, in favoarea mamei dvs., micsorandu-se astfel valoarea sultei ce ar trebui platita fratelui.
El declara ca a primit aceasta sulta, si astfel, mama dvs. este constatata de catre notar ca a mostenit, si apartamentul, si casa, iar fratele dvs. obtine o suma de bani pentru cota lui parte din acestea.
Numai asa puteti avea siguranta ca fratele vitreg nu o sa ceara vreodata sa iesiti afara din casa sau, sa va treziti ca si-a vandut cota lui din acestea unui strain, care vine si va cere sa va restrangeti in 1/4 din apartament, deoarece el este proprietarul celorlalte 3/4 din acesta sau, sa-i platiti chirie.
Aveti o situatie complicata care ar fi trebuit lamurita de tatal dvs. vitreg si de mama dvs., prin adoptarea dvs. de catre tatal vitreg, dar, se pare ca nu s-au gandit decat la interesul de moment si nu la viitor.

El declara ca a primit aceasta sulta, si astfel, mama dvs. este constatata de catre notar ca a mostenit, si apartamentul, si casa, iar fratele dvs. obtine o suma de bani pentru cota lui parte din acestea.
Numai asa puteti avea siguranta ca fratele vitreg nu o sa ceara vreodata sa iesiti afara din casa sau, sa va treziti ca si-a vandut cota lui din acestea unui strain, care vine si va cere sa va restrangeti in 1/4 din apartament, deoarece el este proprietarul celorlalte 3/4 din acesta sau, sa-i platiti chirie.
Aveti o situatie complicata care ar fi trebuit lamurita de tatal dvs. vitreg si de mama dvs., prin adoptarea dvs. de catre tatal vitreg, dar, se pare ca nu s-au gandit decat la interesul de moment si nu la viitor.