intampinare -actiune estimatorie

Discutii privind procedura civila
Post Reply
sofia

intampinare -actiune estimatorie

Post by sofia » 23 Feb 2005, 15:37

S-a incheiat un contract de vanzare cumparare si cumparatorul se obliga sa plateasca pretul in termen de 1 luna.
La expirarea termenului cumparatorul refuza sa plateasca pretul integral invocand faptul ca lucrul are vicii.
Vanzatorul il cheama in judecata si el declara ca este de acord cu admiterea partiala a actiunii, pe motiv ca lucrul are vicii ascunse si pentru a dovedi acest lucru cere sa se incuviinteze o expertiza.
Poate instanta in lipsa unei cereri reconventionala sa admita in parte actiunea?

myado

Post by myado » 23 Feb 2005, 15:47

eu cred ca ar putea incuviinta expertiza si apoi admite in parte actiunea. Nu vad ce treaba are reconventionala....

dinubocos

Post by dinubocos » 23 Feb 2005, 17:41

Subscriu: cumparatorul invoca viciile in apararea sa.

norocel

Post by norocel » 25 Feb 2005, 13:13

Si nu ridica pretentii proprii in legatura cu cererea reclamantului?
Poate invoca in aparare (prin intampinare) si ca sunt indeplinite conditiile pentru actiunea redhibitorie?

myado

Post by myado » 25 Feb 2005, 14:08

Norocel wrote:Poate invoca in aparare (prin intampinare) si ca sunt indeplinite conditiile pentru actiunea redhibitorie?
are conditii si pt. estimatorie

norocel

Post by norocel » 25 Feb 2005, 14:16

Esti convinsa ca instanta nu va aprecia o astfel de aparare ca fiind o cerere reconventionala care, potrivit Legii nr. 146/1997, se timbreaza la valoare?

myado

Post by myado » 25 Feb 2005, 15:02

normal ca nu sunt convinsa....
ramane la aprecierea instantei... :oops:

dinubocos

Post by dinubocos » 25 Feb 2005, 21:30

Pe rationamentul acesta ar insemna ca orice aparare a paratului prin are contesta marimea obiectului cererii sa poata fi calificata ca o reconventionala si taxata.

De ce sa invoce ca sunt indeplinite conditiile pentru o actiune redhibitorie?
Nu are nici un interes!

norocel

Post by norocel » 27 Feb 2005, 13:04

Cred ca art. 119 Cod pr. civ spune destul de clar "Daca piritul are pretentii in legatura cu cererea reclamantului, el poate sa faca cerere reconventionala", iar simpla aparare fara a "pretinde un drept impotriva unei alte persoane" (art. 109 Cod pr.civ), se poate face si prin intampinare.

dinubocos

Post by dinubocos » 27 Feb 2005, 14:57

Bun! Si ce drept s-a invocat impotriva vanzatorului in acest caz?
S-a aparat doar aratand ca bunul a fost afectat de vicii ascunse iar asta are ca efect reducerea corespunzatoarea a obligatiilor sale.

wittmann

Post by wittmann » 27 Feb 2005, 21:15

O reconventionala ar fi fost justificata doar in situatia in care de exemplu lucrul cumparat ar fi cauzat cumparatorului un prejudiciu, iar acesta din urma ar fi inteles sa solicite vanzatorului repararea acestuia (a prejudiciului). In caz contrar invocarea viciilor ascunse nu are decat caracterul unei simple aparari si nu a unei cereri ce trebuie taxata.
Ma raliez la cele spuse de dinudobocos.

norocel

Post by norocel » 05 Mar 2005, 16:22

M-am gandit mai bine si am ajuns la concluzia ca in cazul in care se invoca in aparare viciile doar pentru a se reduce pretul atunci apararea poate fi facuta printr-o intampinare.
Actiunea redhibitorie insa presupune desfiintarea contractului pentru vicii ascunse, motiv pentru care cred ca se impune formularea unei reconventionale pentru ca paratul are pretentii proprii care ar putea fi valorificate si pe cale principala.

b_42_jim

Post by b_42_jim » 29 Mar 2005, 13:39

Ati complicat inutil speta, discutand despre actiunea redhibitorie. Suna bine, dar total nelalocul lui. Ma mir ca n-ati vorbit de evictiune, evaziune, avulsiune si alte cuvinte care suna meserie.

Speta era simpla: omul vrea sa dea mai putini bani pe lucrul cumparat cu defecte. Recunoasterea pretentiilor reclamantului de catre parat nu constituie o pretentie, chiar daca se face numai partial. Qui potest plus, potest minus.

Paratul-cumparator poate recunoaste ca are de dat niste bani inca de la prima zi de infatisare, fara a face vreo cerere reconventionala, caci nu are pretentii. "A avea pretentie" inseamna a obtine ceva, a obliga partea adversa la a da, a face sau a nu face. Din speta dedusa noua reiese clar intentia cumparatorului de a pastra lucrul. Canci redhibitio, kakaia rekonventionala!

Adi S.

dinubocos

Post by dinubocos » 29 Mar 2005, 19:16

Fara dezbatere, canci progres. Nu cred ca am complicat inutil. Daca mergem doar pe raspunsuri de genul DA sau NU atunci kakaia forum.

Mi-a placut partea cu evictiune, evaziune etc.

elis

Post by elis » 29 Mar 2005, 19:24

Ai dreptate dinubocos, de asta avem forumul asta, sa discutam!

Post Reply