cand este faliment

Contestatia, Reorganizarea, Raspunderea, Falimentul.
Post Reply
hanibal

cand este faliment

Post by hanibal » 06 Jan 2010, 20:28

O societate comerciala A datoreaza 30.000 lei catre societatea B. Datorie exigibila, certa, lichida si mai veche de 30 de zile. B depune cerere de deschidere a procedurii impotriva lui A la data de 1 si primeste termen de judecata in 30. A (debitorul) plateste 1 leu lui B(creditorul) si vine in 30 cu apararea ca B nu are o creanta care depaseste pragul.
Intrebare:
care data are relevanta pentru deschiderea procedurii cea a introducerii cererii cand B avea pragul sau data cand se judeca cererea cand B era sub prag?
Eu inclin sa cred ca prima varianta este corecta dar am auzit si pareri contra.
Ce credeti? :scrie:

ursu

Re: cand este faliment

Post by ursu » 06 Jan 2010, 20:56

In practica insa..varianta B este corecta:

In practica judiciara s-a statuat ca verificarea conditiilor de admisibilitate a cererii creditorului, inclusiv respectarea valorii-prag a creantelor, se face de catre jud. sindic la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii. Prin urmare, daca intre data introducerii cererii si cea a judecarii acestei cereri intervin modificari ale cuantumului creantei, inclusiv in sensul reducerii acesteia sub valoarea-prag. jud.sindic este obligat sa verifice admisibilitatea cererii in raport de situatia existenta la data pronuntarii, si nu de intinderea creantei la data sesizarii instantei.

In acelasi sens si dec. C.A. Galati, sectia com., dec.186/14.03.2007.

hanibal

Re: cand este faliment

Post by hanibal » 07 Jan 2010, 18:39

Hm, interesanta opinie... si portita buna de scapare de faliment...
Dar oare de ce se spune ca insolventa e o stare a patrimoniului caracterizata de lipsa de lichiditati, si nu o datorie peste un anumit prag fara a se mai insista daca exista lichiditati in realitate sau nu.
Adica cel care cel are in data de 1 este in insolventa pentru ca are de platit 30000 lei si are in cont o lei, nu mai este socotit in insolventa daca gaseste pe jos un leu si scade datoria sub prag?
Cam fortata treaba, dar pana la urma conteaza ce spun cei cu ciocanelul... :)

Post Reply