Poate tata sa vanda fara stirea noastra?

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
Metehau Lacramioara

Poate tata sa vanda fara stirea noastra?

Post by Metehau Lacramioara » 26 Nov 2009, 15:24

Mama mea a decedat anul trecut in luna noiembrie,dar noi nu am facut sucesiunea,crezand ca daca o cerem noi, il vom supara pe tata. Suntem trei surori,2 majore ,casatorite,si o minora de 13 ani.
In urma cu o luna tata a vandut hectarul de pamant pe care il mai avea,si acum spune ca vinde si casa.Poate sa faca asta fara acordul nostru?Daca el vinde,vrea sa plece,dar fara sora cea mica,iar noi nu o putem sustine financiar,cum il putem impiedica sa vanda casa?Va multumesc!

vulpacris

Re: Poate tata sa vanda fara stirea noastra?

Post by vulpacris » 26 Nov 2009, 16:15

Trebuie sa mergeti la un notar in circumscriptia in care a avut ultimul domiciliu mama dvs. si sa deschideti dezbaterea asupra succesiunii, informandu-l pe notar despre aceasta situatie si sa-i cereti sa blocheze Cartea Funciara a imobilului, pana la incheierea dezbaterii.

Tatal dvs. are drept de proprietate asupra casei de 1/2 plus 1/4 din cota de 1/2 care i-a apartinut mamei dvs..

Daca terenul respectiv i-a apartinut mamei sau, a fost bun comun atunci, cota parte de mostenire a tatalui dvs., cu privire la casa, se micsoreaza cu cota parte care v-ar fi revenit din terenul instrainat de el inainte de dezbaterea succesiunii.

:cafea:

Lmihai

Post by Lmihai » 26 Nov 2009, 21:37

Ar fi bine sa precizati cine este/a fost proprietarul casei. Daca aceasta este bun propriu al tatalui, atunci nu se pune problema unui partaj. Din pacate, atat timp cat este in viata, orice proprietar poate dispune liber de bunurile sale, chiar daca are descendenti minori . Afirmatia dvs., "In urma cu o luna tata a vandut hectarul de pamant pe care il mai avea", ma face sa presupun ca si casa in discutie are acelasi proprietar.

Metehau Lacramioara

Post by Metehau Lacramioara » 27 Nov 2009, 11:47

Casa a fost cumparata cu un act de mana,in anul 1989,iar ei de atunci platesc taxe la primaria din localitate.Din cate stiu eu ,terenul ea pe numele amandurora,iar casa la fel.Ei erau casatoriti din anul 1985,si terenul si casa fiind cumparate dupa ce s-au casatorit.

vulpacris

Post by vulpacris » 27 Nov 2009, 13:03

In aceasta situatie, se aplica ceea ce am spus mai inainte.

Mergeti la un notar public, si deschideti dezbaterea succesiunii, notarul va poate spune mai multe despre ce acte trebuie sa prezentati si ce proceduri vor fi necesare.

:cafea:

Post Reply