Teren cu probleme

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
MihaelaC

Teren cu probleme

Post by MihaelaC » 22 Feb 2005, 14:18

Suntem mai multi veri mostenitori ai unui teren primit in baza legii 10. Fiind prea multi mostenitori si pentru a nu ajunge la impartirea pamantului in bucati mici, am decis ca eu sa cumpar partile tuturor celorlalti mostenitori si sa devin singura proprietara intregului teren.
Nici unul din parintii nostri nu a facut intabularea. Noi am decis de comun acord ca la notar ceilalti sa imi cedeze mie formal partile lor (desi in realitate eu ii voi despagubi pentru asta). Putem face asta fara a avea un extras de CF?
A doua problema este ca unul dintre mostenitori a vrut la un moment dat sa perfecteze o vanzare a terenului catre altcineva. Neavand bani pentru a face cadastrul a incheiat un act in fata notarului prin care viitorul cumparator ii imprumuta o suma de bani reprezentand "avans in vederea vanzarii terenului". Avand in vedere ca s-a renuntat la acea vanzare, banii vor fi returnati dar mie mi-e teama sa nu am probleme daca cel caruia i s-a promis dar nu i s-a mai vandut terenul ne da in judecata pe baza acelui act notarial. Credeti ca ar putea fi o problema? Este posibil ca el sa fi facut modificari in cartea Funciara doar pe baza acelui act?
Sper ca am fost suficient de clara in expunerea situatiei.

Multumesc pentru raspunsuri,
Mihaela

12345

Raspuns la prima situatie.

Post by 12345 » 22 Feb 2005, 16:21

Banuiesc ca tereferi la un transfer de proprietate cu titlu gratuit - donatie...daca ma insel :?:
daca am dreptate atunci donatia fiind act solemn, se incheie valabil numai in forma autentificata de notarul public. Incheierea acestor acte in fata notarului impune plata unei taxe notariale de timbru, timbru judiciar corespunzatoare valorii bunului, care se fac venit la bugetul statului si dupa cate stiu eu orice notar iti va cere:
1. Documentatia cadastrala intocmita de o persoana autorizata si vizata de Oficiul Judetean (sau al Municipiului Bucuresti) de Cadastru, Geodezie si Cartografie, unde se va da un numar cadastral imobilului.
Deasemenea ti se va cere si Certificatul de sarcini sau extras de carte funciara
2.Certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciara sunt valabile 24 h, pentru eliberarea carora se va prezenta proprietarul cu originalul si copii dupa titlu si schitele cadastrale.
Daca imobilul are deschisa cartea funciara, se va elibera extras de carte funciara, cu aceeasi valabilitate.
Acestea se elibereaza de Biroul de carte funciara al judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla imobilul.
3.Adeverinta de rol (din registrul agricol) care atesta ca terenul se afla in intravilan sau extravilan si categoria de folosinta.
Ce este drep am vazut un act de dontie in care donatara isi asuma riscul inscrierilor din Cf - in consecinta s-a incheiat fara extras de carte funciara.

12345

Pentru a doua intrebare

Post by 12345 » 22 Feb 2005, 16:27

Nu cred ca a facut vreo modificare in Cf, de fapt nu putea decat sa puna interdictie la instrainarea terenului dar asta numai in cazul in care obtinea o hotarare in instanta, pe baza antecontractului ca constituie titlu executoriu in cazul in care cealalta parte nu-si mai onoreaza obligatia de a da in cazul asta.
Ar fi bine pentru tine ca renuntarea la vanzare si restituirea avansului sa se faca tot in fata notarului.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests