DAUNE MORALE, CHELTUIELI DE EXEUTARE

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
12345

DAUNE MORALE, CHELTUIELI DE EXEUTARE

Post by 12345 » 19 Feb 2005, 12:48

:?: :?: :?: Dupa ce adjudec un imobil -pentru a intra in posesie trebuie sa ma adresez BEJ, pentru executare fortata intrucat fostul proprietar refuza sa iasa de buna voie si ma tine cateva luni bune pe afaraaaa. Pot eu dupa toata povestea asta sa-l dau in judecata pentru intarziere, nerespectarea hot. jud., daune morale ?
Ce sanse am de castig in instanta? -si- Care este cuantumul daunelor care se cer de obicei in aceste cazuri?

norocel

Post by norocel » 19 Feb 2005, 13:00

Suma pe care o poti obtine cu titlu de despagubiri este conditionata de valoarea prejudiciului dovedit.
Despagubiri morale nu prea cred ca poti obtine (in cazul tau) pentru ca instantele noastre nu judeca in echitate.

12345

revin cu doua intrebari

Post by 12345 » 19 Feb 2005, 16:38

1.Crezi ca daca fac un contract de colaborare cu o agentie imobliara, pentru inchiriere poate fi considerat prejudiciul pierderea chiriei in tot acest interval?
2.Daca obtin o adeverinta medicala din care reiese o stare de stres calmata prin tratament pe toata periada rezolvarii contestatiilor la executare pe care m-i le-a introdus , pot obtine ceva?

norocel

Post by norocel » 20 Feb 2005, 09:09

1. Nu ai putea face un contract de inchiriere pentru un imobil pe care nu il ai in posesie pentru ca nu ai putea sa-ti indeplinesti o conditie esentiala pentru validitatea contractului de inchiriere: asigurarea folosintei bunului inchiriat.
Pentru lipsa de folosinta insa ai putea dovedi prejudiciul prin chiria practicata pe piata imobiliara pentru imobile asemanatoare.
Sigur ca unele instante ar putea spune ca un astfel de prejudiciu nu este cert dar pana la urma, indiferent de modul in care s-ar gandi, nu se poate spune ca nu ti s-a cauzat un prejudiciu.
Cred ca trebuie insistat in instanta pe distinctia dintre prejudiciul cauzat prin imposibilitatea de a culege fructele (si care tine de jus fruendi) si imposibilitatea de a folosi bunul proprietatea ta (care tine de jus possidendi sau chiar de jus utendi).
Prin urmare, in mod cert ai fost lipsit de un atribut al proprietatii: dreptul de a folosi bunul, chiar daca in privinta dreptului de a culege fructele civile (de a inchiria) ar putea fi discutii.
2. In privinta prejudiciului moral pentru lipsa de folosinta a bunului, ai putea obtine despagubiri numai in cazul in care s-ar judeca in echitate (cum face CEDO).
Nu am auzit ca in dreptul nostru intern sa se dea despagubiri morale in astfel de situatii, mai ales ca tu nici nu ai folosit posibilitatile prevazute de codul de pr. civ. pentru a obtine predarea spatiului.

12345

Nu m-ai inteles norocel....

Post by 12345 » 20 Feb 2005, 11:10

Ma refeream ca pot apela la o agentie imobiliara care sa-mi urmareasca un interes-acela de a-mi gasi un chirias. Cand apelezi la o agentie imobiliara, ei iti cer de regula sa inchei un contract de colaborare, care pentru ei inseamna exclusivitate, in sensul de a nu mai apela si la alte agentii. Cu contractul asta puteam sa merg in instanta sa arat ca dupa ce am inscris imobilul in CF, doream inchirierea lui, dar normal ca nu am avut posibilitatea intrucat fostul proprietar nu l-a eliberat.

norocel

Post by norocel » 20 Feb 2005, 11:11

Poti incerca orice!

12345

Re.

Post by 12345 » 20 Feb 2005, 11:20

Pentru asta exista actiunea in judecata.
Pentru ca istanta sa ia in considerare prejudiciul meu, ce sansecrezi ca am? Poti sa raspunzi in procentaj?

norocel

Post by norocel » 20 Feb 2005, 11:28

Depinde de modul in care iti formulezi pretentiile, le intemeiezi in drept si de probele pe care le administrezi.
Asa cum ti-am spus deja, daca insisti pe ideea ca ti se datoreaza despagubiri pentru ca ai fost lipsit de jus fruendi (fructe civile, adica chiria pe care ai incasa-o daca ai inchiria bunul), sansele sunt mai mici decat daca insisti pe ideea ca ai fost lipsit de jus utendi (dreptul tau de proprietar de a folosi bunul in interez propriu).
Sansele depind si de instanta, asa ca nu pot sa fac previziuni.

12345

re.

Post by 12345 » 20 Feb 2005, 11:35

In cazul in care asa cum mi-ai recomandat, as pune accet pe lipsa folisirii bunului propriu, instanta este cea care fixeaza cuantumul prejudiciului?

norocel

Post by norocel » 20 Feb 2005, 11:39

Valoarea obiectului cererii trebuie precizata de tine (la valoarea asta si timbrezi).

12345

re.

Post by 12345 » 20 Feb 2005, 11:46

Am auzit varianta ca daca urmaresti o anumita suma, in instanta trebuie sa ceri cel putin dublu intrucat instanta nu iti accepta niciodata suma ceruta de tine si o micsoreaza substantial? Stii ceva de chestia asta?

norocel

Post by norocel » 20 Feb 2005, 11:51

1. Nu, instanta de obicei da cat zice expertul (de regula se face o expertiza pentru evaluarea prejudiciului).
Daca ai cerut o suma mai mare, pierzi diferenta de taxa de timbru.
Discutii interesante sunt insa in legatura cu evaluarea daunelor morale pentru care chiar nu exista criterii.

2. Ar fi bine sa stii si ca o contestatie la executare nu suspenda de drept executarea.

12345

re.

Post by 12345 » 20 Feb 2005, 11:59

Stiu ca o contestatie la executare nu suspenda de drept executarea, dar .... Eu am introdus un dosar de executare silita la executor, iar el la judecatorie a ointrodus contestatia..bun? Acum cand executorul il va soma pentru a-l instiinta de ziua in care urmeaza sa-l evacueze din imobil, daca e putin istet va cere pe cale de ordonanta presedentiala, suspendarea executarii pana la rezolvarea litigiului . In cazul asta iar ma apuca nervii ca va trebuii sa mai stau cateva luni aiurea. El nu urmareste altceva de cat prelungirea sederii lui in imobil.

norocel

Post by norocel » 20 Feb 2005, 12:18

Desi parerile sunt impartite, din cate stiu eu opinia majoritara este in sensul inadmisibilitatii suspendarii executarii pe calea ordonantei presedintiale, daca nu exista un capat de cerere privind suspendarea executarii in contestatia la executare.
De altfel, prin ordonanta s-ar supenda executarea numai provizoriu, pana la data la care se va pronunta instanta in dosarul in care se judeca contestatia la executare (si numai daca exista capat de cerere in acest sens).

12345

re.

Post by 12345 » 20 Feb 2005, 12:20

Sunt novice... :oops: :oops: defineste-mi si mie nitiunea de capat de cerere, te rog .

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest