drepturile asupra unui imobil dupa divort

Familiei
karinacm

drepturile asupra unui imobil dupa divort

Post by karinacm » 02 Aug 2009, 17:24

Inainte de a ma casatori aveam in proprietate un apartament unde erau trecuti fratele meu si mama mea la habitat. acum doi ani am facut act de donatie catre fratele meu la notar pentru acest apartament, unde figuram si eu ca si co-proprietar. acum un an m-am casatorit si dupa casatorie am cumparat o casa pe numele meu si al fratelui. Casa a fost cumparata cu banii din vanzarea acestui apartament, fara nici un alt credit in plus.

Acum vreau sa divortez. Ce se intampla cu aceasta casa? Sotul este indrepatatit daca vrea sa locuiasca in continuare in ea, avand in vedere ca am cumparat-o dupa casatorie? Este considerat bun comun, tinand cont ca el nu a contribuit decat la cumpararea mobilei? O impartim la trei daca o vindem?

Ce se intampla cu acest bun? care sunt drepturile lui?ce pot face daca nu vreau decat sa impartim doar mobila?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

vulpacris

Post by vulpacris » 02 Aug 2009, 20:27

Nu poate fi considerata ca si fiind bun comun.

Casa a fost cumparata cu banii obtinuti din vanzarea casei fratelui dvs., deci nu cu banii dvs., iar faptul ca fratele dvs. a vrut ca sa fiti inscrisa in calitate de coproprietar al acesteia nu este decat un act de liberalitate facut de acesta in favoarea dvs., sub forma de cadou personal, si nu poate fi considerat ca si un bun provenit din aportul sotilor din timpul casatoriei, pentru a putea face obiectul partajului in urma divortului.

Singurele bunuri pe care le impartiti sunt toate, mai putin aceasta casa.

:cafea:

karinacm

Post by karinacm » 03 Aug 2009, 07:17

Am inteles. Multumesc, o zi buna!

agenda

Post by agenda » 04 Aug 2009, 22:35

vulpacris wrote:Nu poate fi considerata ca si fiind bun comun.

Casa a fost cumparata cu banii obtinuti din vanzarea casei fratelui dvs., deci nu cu banii dvs., iar faptul ca fratele dvs. a vrut ca sa fiti inscrisa in calitate de coproprietar al acesteia nu este decat un act de liberalitate facut de acesta in favoarea dvs., sub forma de cadou personal, si nu poate fi considerat ca si un bun provenit din aportul sotilor din timpul casatoriei, pentru a putea face obiectul partajului in urma divortului.

Singurele bunuri pe care le impartiti sunt toate, mai putin aceasta casa.

nu prea inteleg...adica ea in contract apare in calitate de cumparator si probabil ca este mentionat ca este casatorita cu x.

daca nu dovedeste ca sunt banii proveniti din vanzarea apartamentului fratelui si ca de fapt a reprezentat o liberalitate...cumva fratele a dat banii ei (dar manual) ...

oricum la prima vedere nu pare atat de simplu

agenda

Post by agenda » 04 Aug 2009, 23:59

mai am si eu o intrebare...(ca nu stiu cum ...dar m-am gandit din nou la speta asta)

daca ea figureaza pe contract in calitate de cumparator si este mentionat faptul ca aceasta este casatorita cu x...atunci chiar nu mai are ce sa faca...
pt ca in cazul asta ambii sunt donatari...

e corect ce spun eu aici? de fapt sunt sigura ca este corect.

iar daca nu apare ca fiind casatorita cu x...inseamna ca este donatie doar catre sotie

oare asa o fi?

kynes

Post by kynes » 05 Aug 2009, 20:09

nu este corect... cum naiba sa fie ambii donatari?
nu exista nicio prezumtie ca donatiile facute de un frate altui frate casatorit sunt si in favoarea sotului... indiferent ce a scris notarul in contract...

angel

Post by angel » 05 Aug 2009, 20:28

corect!

subscriu si eu la ce-a zis Kynes.
Chiar daca in contract notarul a scris clar, cumparatoare x casatorita cu y, atat timp cat se poate face dovada clara ca este o liberalitate din partea fratelui...nu-i bun comun neam!

agenda

Post by agenda » 05 Aug 2009, 21:26

pai mai... stai un pic.....ca sunt deja derutata la ora asta.

in contract cumparatorii sunt A cu B casatorita cu X. (sunt trei-A cu X in devalmasie)

pt mine este clar ca este facuta mentiune expresa conform art. 31 lit b din codul familiei : " b) bunurile dobândite în timpul căsătoriei prin moştenire, legat sau donaţie, afară numai dacă dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune; "

adica: conform Art. 30. - Bunurile dobândite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soţi, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soţilor.

bun.

deci fratele A a semnat un contract prin care cumpara si sora B care este casatorita cu X. A recunoaste prin aceasta calitatea de proprietar a lui X. ..mentiune expresa.

unde naibi gresesc iar?

seiza

Post by seiza » 05 Aug 2009, 21:58

Agenda..si eu vad lucrurile la fel. Femeia i-a cedat partea ei de casa fratelui inainte de a se casatori. Banii ei, casa ei, face ce vrea cu ei. Ulterior, dupa ce ea se casatoreste, fratele si ea vor cumpara impreuna o alta casa. Daca nu dovedeste ca toti banii provin din vanzarea imobilului anterior, partea din casa cumparata de femeie e considerat bun comun. Deci se va imparti, dar doar jumatatea ei de casa. Daca va reusi sa dovedeasca faptul ca e cumparata doar cu banii de la fratele sau si sotul nu a avut nicio contributie, atunci nu vor imparti. Dar numai in aceasta situatie. Insa nu e imposibil de demonstrat.:cafea:

agenda

Post by agenda » 05 Aug 2009, 22:33

eu sunt cam incurcata acum in privinta acestei spete. adica eu vad lucrurile putin altfel

daca sora apare ca fiind casatorita cu X atunci cred (din motivele anterior expuse) ca este donatie catre ambii soti.

si daca ulterior fratele va spune ca este doar din banii acestuia si ca a intentionat sa faca o liberalitate doar in favoarea sorei....atunci vad o revocare...iar donatiile sunt in principiu irevocabile.

daca nu este mentionat ca este casatorita...vad si aici o problema. de ce nu este mentionat acest lucru...sau o mentiune despre acest fapt...

ma rog la cat de zapacita ma simt la ora asta este foarte posibil sa aberez :lol:

vulpacris

Post by vulpacris » 05 Aug 2009, 23:03

agenduta :floare: :arrow: :cafea:

Potrivit art.31 Codul Familiei, nu sunt bunuri comune, ci bunuri
proprii ale fiecarui sot urmatoarele categorii de bunuri:
"a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagubae
pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
"

agenda

Post by agenda » 05 Aug 2009, 23:16

vulpacris :floare: :cafea: :arrow:

stiu...am citat si eu art. respectiv mai sus.

tocmai asta spun eu. ca faptul ca fratele a semnat contractul impreuna cu sora... in cadrul caruia s-a mentionat ca este casatorita cu x...reprezinta o prevedere expresa a faptului ca donatia este comuna sotilor.

aici ma incurc eu...si nu stiu cu ce :(

seiza

Post by seiza » 05 Aug 2009, 23:46

"Potrivit art.31 Codul Familiei, nu sunt bunuri comune, ci bunuri
proprii ale fiecarui sot urmatoarele categorii de bunuri:
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune; "

Dispunatorul nu prevede nimic - rezulta ca apartin doar unuia dintre soti, in speta sotia. Singura problema a sotiei e ca trebuie sa dovedeasca faptul ca a cumparat partea ei de casa cu bani de la frate si ca sotul nu a contribuit. Nimic mai mult.
Noapte buna!!!!

vulpacris

Post by vulpacris » 06 Aug 2009, 00:08

agenduta :floare:

Scuze, nu am observat citatul.

Din postarea topicului nu reiese ca s-ar fi facut mentiunea respectiva in contract.

Si eu am verificat acum si, am doua contracte in care este facuta mentiunea dar, am trei contracte in care nu este facuta mentiunea respectiva, si eu apar ca singur cumparator :| sa nu afle sotia :grin:

Deci este posibil ca notarul sa nu fi facut mentiunea, ceea ce nu ar mai fi "mentiune expresa".

Deci ar fi cazul ca cea care a postat sa specifice ce scrie in contract, exista, sau nu, mentiunea ca era casatorita la data intocmirii acestuia.

agenda

Post by agenda » 06 Aug 2009, 00:23

ok. :floare:

si daca este postat ca e casatorita cum e pana la urma?

si daca nu e postat eu una nu inteleg. notarul intreaba intodeauna. cum de nu e mentionat?

ca daca e mentionat necasatorita e si mai grav...

Post Reply