Cu ceva timp in urma am gasit un apartament pe care intentionam (intentionez) sa-l cumpar. Am discutat cu "proprietara", ne-am inteles la pret, etc.
Apartamentul a fost cumparat de tatal acesteia in timpul casatoriei. La scurt timp dupa achizitie acesta a divortat insa el era deja despartit de sotie (ea fiind plecata in italia). Asadar ordinea ar fi urmatoarea: despartire, achizitie imobil, divort, deces.
Mostenitoarea m-a pacalit ca e totul ok cu mama sa si ca aceasta nu are nimic impotriva ca fiica sa mosteneasca apartamentul, astepdandu-ma ca se rezolva rapid succesiunea la notariat. Pana la urma nu a fost chiar asa simplu si ea incearca rezolvarea mostenirii in instanta.
Toata povestea asta n-a facut decat sa ma incurce, eu vanzand deja apartamentul si avand acum probleme cu cumparatorul meu pt. ca n-am reusit sa eliberez la timp apartamentul.
Intrebarea mea ar fi daca exista o posibilitate de a semna un contract (fie la avocat, fie la notar), ceva prin care sa am garantia ca intr-un final, dupa ce rezolva toata povestea cu mostenirea, imi va vinde acel apartament. Avocata ei mi-a spus ca 200% sigur fata va castiga si va fi singura mostenitoare a apartamentului.
Se poate incheia la avocat un astfel de act si eventual cu niste clauze ca in cazul in care pana la data X daca nu reuseste sa-si rezolve problemele si sa-mi vanda apartamentul sa-mi dea inapoi dublul sumei pe care i-o achit ? Ma sfatuiti ca este in regula sa-i achit chiar si intreaga valoare a apartamentului, sau in nici un caz sa nu risc asa ceva si sa-i dau un avans cat mai mic ?
Multumesc
apartament cu probleme
Antecontract de vanzare-cumparare? Cu cine? Cu posibila mostenitoare?
...ca n-are inca certificat de mostenitor si nici o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
nu-i dati nici un avans sub nici o forma. Nu cunoasteti exact care sunt mostenitorii(decat din povestite).
Daca aparatorul "promitentei vanzatoare" v-a asigurat ca 200/% castiga...lasati-o sa castige.Sa va arate hotararea definitiva si irevocabila si abia dupa aceea va ganditi la un precontract de v-c ,daca va mai fi cazul.
Mai bine va mai cautati un alt apartament, ca nu se stie cu exactitate cat va dura acest proces...
Cu privire la aspectul ca v-a promis, si v-a incurcat...imi pare rau, dar...n-ati avut incheiata nici un fel de conventie :(
La fel de bine, va poate zice, ca nu v-a promis niciodata asa ceva.

...ca n-are inca certificat de mostenitor si nici o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
nu-i dati nici un avans sub nici o forma. Nu cunoasteti exact care sunt mostenitorii(decat din povestite).
Daca aparatorul "promitentei vanzatoare" v-a asigurat ca 200/% castiga...lasati-o sa castige.Sa va arate hotararea definitiva si irevocabila si abia dupa aceea va ganditi la un precontract de v-c ,daca va mai fi cazul.
Mai bine va mai cautati un alt apartament, ca nu se stie cu exactitate cat va dura acest proces...
Cu privire la aspectul ca v-a promis, si v-a incurcat...imi pare rau, dar...n-ati avut incheiata nici un fel de conventie :(
La fel de bine, va poate zice, ca nu v-a promis niciodata asa ceva.
Asa cum vi s/a raspuns nu este indicat sa incheiati un antecontract de vanzare cumparare cu doamna respectiva deoarece ea nu este propietar exclusiv.
Prima data trebuie finalizata mostenirea prin instanta din cate inteleg.
Si daca instanta va atribui apartamentul ambelor parti.
Sa inteleg ca bunul imobil era comun deoarece parinti doamnei nu erau divortati legali ci doar despartiti in fapt.
IN acest caz daca mama doamnei are jumatate din apartament ca bun comun mai poate mosteni dupa sot un sfert asa ca se poate alege cu 3/4 din imobil iar fiica sa ramana doar cu 1/4.
Daca in schimb in procesul privind dezbaterea succesorala fiica ar castiga toata mostenirea tatalui si atunci mama s/ar alege cu jumatate din imobil.
Nu este chiar atat de simplu are sanse de castig 200% dar pe jumatate din apartament cat revine defunctului din imobilul bun comun.
Dar dumneavoastra trebuie sa vindeti intreg apartamentul.
Fiti inteleapta si nu va grabiti poate mai gasiti si un alt apartament.
EU am o vorba cand o usa se inchide nu o fortati sa intrati pe ea se va deschide cu siguranta alta.
Va doresc succes
Prima data trebuie finalizata mostenirea prin instanta din cate inteleg.
Si daca instanta va atribui apartamentul ambelor parti.
Sa inteleg ca bunul imobil era comun deoarece parinti doamnei nu erau divortati legali ci doar despartiti in fapt.
IN acest caz daca mama doamnei are jumatate din apartament ca bun comun mai poate mosteni dupa sot un sfert asa ca se poate alege cu 3/4 din imobil iar fiica sa ramana doar cu 1/4.
Daca in schimb in procesul privind dezbaterea succesorala fiica ar castiga toata mostenirea tatalui si atunci mama s/ar alege cu jumatate din imobil.
Nu este chiar atat de simplu are sanse de castig 200% dar pe jumatate din apartament cat revine defunctului din imobilul bun comun.
Dar dumneavoastra trebuie sa vindeti intreg apartamentul.
Fiti inteleapta si nu va grabiti poate mai gasiti si un alt apartament.
EU am o vorba cand o usa se inchide nu o fortati sa intrati pe ea se va deschide cu siguranta alta.
Va doresc succes