cumparare apartament, actele nu sunt in regula

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
nestiutor2009

cumparare apartament, actele nu sunt in regula

Post by nestiutor2009 » 17 Jul 2009, 12:09

Vreau sa cumpar un apartament, cum pot fi sigura ca actele proprietarului sunt in regula? de ex, daca proprietarii au peste 65 ani, iar unul din ei e bolnav (vede foarte putin si are sechele dupa zona Zoster), este obligatoriu ca ambii sa prezinte certificat IML care sa ateste ca sunt apti de a semna un contract de vanzarencumparare? Ce valabilitate are certificatul IML? daca nu exista acest certificat, atunci contractul e nul si eu am pierdut banii? Parerile notarilor sunt impartite, unul imi spune ca nu trebuie certificat IML, altul ca e obligatoriu, altul ca nu e obligatoriu, dar asa e mai bine pt mine, caci altfel unul din mostenitori poate ataca contractul de vanzancumparare?
ce alte acte trebuie sa verific? Multumesc!

angel

Re: cumparare apartament, actele nu sunt in regula

Post by angel » 17 Jul 2009, 22:00

nestiutor2009 wrote:Vreau sa cumpar un apartament, cum pot fi sigura ca actele proprietarului sunt in regula? de ex, daca proprietarii au peste 65 ani, iar unul din ei e bolnav (vede foarte putin si are sechele dupa zona Zoster), este obligatoriu ca ambii sa prezinte certificat IML care sa ateste ca sunt apti de a semna un contract de vanzarencumparare? Ce valabilitate are certificatul IML? daca nu exista acest certificat, atunci contractul e nul si eu am pierdut banii? Parerile notarilor sunt impartite, unul imi spune ca nu trebuie certificat IML, altul ca e obligatoriu, altul ca nu e obligatoriu, dar asa e mai bine pt mine, caci altfel unul din mostenitori poate ataca contractul de vanzancumparare?
ce alte acte trebuie sa verific? Multumesc!

Nu este obligatoriu sa prezinte certificat IML, dar e mai bine pt dvs. sa-l prezinte, pentru a nu avea probleme cu mostenitorii pe viitor. Ramane la latitudinea notarului public unde dvs. veti incheia contractul de vanzare-cumparare, daca il cere sau nu.

Sa verificati daca ei sunt proprietari, daca imobilul este liber de sarcini...

Mergeti la notarul public care v-a consiliat cu privire la certificat IML "ca-i mai bine pt. dvs" :grin:

P.S. certificatul IML va atesta, sau nu, capacitatea vanzatorilor de a incheia acte de dispozitie.

asurbanipal

Post by asurbanipal » 19 Aug 2009, 09:59

In primul rand cel mai important lucru sa va linistiti sa nu intrati in panica.
Alegeti/va un notar bun care stie ce are de facut si care o sa va spuna care sunt pasi de urmat. Aveti incredere un bun notar stie ce este de facut in aceasta situatie nu este nici prima nici ultima asemenea situatie cu care se confrunta. Cazul dumneavoastra nu este asa complicat numai nu va precipitati.
1.Notarul va cere un extras de carte funciara autentic prin care se verifica situatia actuala a imobilului care atesta cine sunt propietati daca exista sarcini privitoare la imobil cu alte cuvinte cartea funciara este buletinul imobilului.
2. Legea notarilor spune ca daca notarul instrumentator are indoieli privitoare la discernamintul partilor el poate sa le ceara partilor sa aduca un certificat medico/legal care sa ateste daca partile au sau nu discernamint si pot sa/si dea consimtamintul la incheierea contractului de vanzare cumparare.
dar ramine la latitudinea notarului acest lucru.
3. Deasemenea exista reglementari speciale in legea notarilor in situatia in care una din parti este nevazatoare este o procedura mai speciala dar notarul stie ce are de facut.
4. Mai exista si posibilitatea ca partile datorita varstei sa fie asistate de un reprezentant special al Autoritati Tutelare un curator desemnat special.
Fiti increzator ca totul va fi bine

Post Reply