drept la mostenire al unui copil vitreg

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
Stteffannia

drept la mostenire al unui copil vitreg

Post by Stteffannia » 27 Apr 2009, 16:07

Buna ziua.
Bunica mea din partea tatalui a fost casatorita de doua ori. Din prima casatorie a rezultat un copil, care este fratele vitreg al tatalui meu, iar din a doua casatorie a rezultat tatal meu. Bunica mea a murit in 1993 si a lasat in urma niste terenuri care au apartinut celui de-al doilea sot al ei, adica bunicului meu (tatal tatalui meu), decedat cu mult inaintea ei.
Intrebarea mea este urmatoarea: are drept la mostenire fratele vitreg al tatalui meu, atata vreme cat aceste terenuri au apartinut celui de al doilea sot al bunicii, care nu era tatal lui biologic? Acesta sustine ca are drept la o parte din terenuri si intentioneaza sa faca dezbatere de mostenire.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

observer

Post by observer » 27 Apr 2009, 18:14

Are drept.

Stteffannia

Post by Stteffannia » 27 Apr 2009, 18:24

Multumesc pentru raspuns.
Totusi....Sunteti sigur? Mie mi se pare rational ca, atata vreme cat unchiul meu nu este fiul bunicului meu, acesta sa nu aiba drept asupra bunurilor bunicului.
Legea nu spune ca numai copiii au drept asupra bunurilor parintilor? Aceste terenuri au apartinut bunicului meu (deci tatal tatalui meu, care nu era si tatal unchiului meu).

observer

Post by observer » 27 Apr 2009, 18:45

la moartea bunicului tau , bunica ta in calitate de sotie supravietuitoare a mostenit o cota parte din bunurile acestuia.

La randul lui, unchiul tau mosteneste o cota parte dupa bunica ta, respectiv mama lui.

Stteffannia

Post by Stteffannia » 27 Apr 2009, 19:09

Multumesc pentru raspuns. Asa este.
Sunt unele detalii pe care inca nu le cunosc, iar cand le voi afla voi reveni si voi mai astepta un raspuns. Aceste detalii se refera la faptul ca unchiul meu a semnat in trecut un document prin care renunta la orice pretentii asupra acestor terenuri; insa acum s-a razgandit. Nu stiu inca in ce consta documentul semnat de el; revin intr-o zi.
Multumesc.

Stteffannia

Post by Stteffannia » 29 Apr 2009, 18:40

Se pare ca documentul semnat de unchi se refera la alte proprietati ce au apartinut bunicii, dar nu si la aceste terenuri. In acest caz, trag concluzia ca unchiul are drept de mostenire la aceste terenuri, in virtutea cotei mostenite de bunica. Dar inteleg ca aceasta cota nu este de 50 %, nu-i asa?
Dupa moartea bunicului, bunica a primit 50% si fiul biologic al bunicului (tatal meu) 50%. Iar acum, dupa moartea bunicii, cei 50 % ai bunicii ar trebui sa se imparta la doi intre cei doi copii. Adica, in cele din urma, 75 % pentru unul si 25 % pentru celalalt. Astept raspuns.
Multumesc.

AnulIV

Post by AnulIV » 29 Apr 2009, 20:59

Stteffannia wrote:. Dar inteleg ca aceasta cota nu este de 50 %, nu-i asa?
Dupa moartea bunicului, bunica a primit 50% si fiul biologic al bunicului (tatal meu) 50%. Iar acum, dupa moartea bunicii, cei 50 % ai bunicii ar trebui sa se imparta la doi intre cei doi copii. Adica, in cele din urma, 75 % pentru unul si 25 % pentru celalalt. Astept raspuns.
Multumesc.
Dupa moartea bunicului: bunica(in calitate de sotie supravietuitoare) -25%, tatal tau (in calitate de fiu)-75 %.
Dupa moartea bunicii partea ei de 25% se imparte in mod egal intre cei doi fii ai sai. Tatal tau va avea in final 87.5%. Unchiul va avea 12.5%.

De obicei se utilizeaza fractii, nu procente (1/4, 3/4...). Dar e acelasi lucru...

AnulIV

Post by AnulIV » 29 Apr 2009, 21:17

Nu ne-ai spus cand a semnat unchiul tau documentul prin care renunta la unele terenuri care i-au apartinut mamei lui.

Daca a semnat documentul inainte de moartea bunicii tale acest document este nul absolut. Sunt interzise pactele asupra unei succesiuni viitoare.

Stteffannia

Post by Stteffannia » 30 Apr 2009, 10:22

Documentul prin care unchiul renunta la orice pretentii asupra casei ramase de la bunica (nu unor terenuri) a fost semnat dupa moartea bunicii. In privinta asta, nu exista probleme.
Multumesc pentru raspuns, a fost de mare ajutor. :aplauze:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests