În atentia decanilor barourilor

Examene, rezultate, pareri, etc
erikwolder

În atentia decanilor barourilor

Post by erikwolder » 31 Jan 2009, 15:34

Domnilor Decani

Vă salută cu respectul cuvenit câţiva „finalişti” (în vara aceasta) ai unei facultăţi de drept din România.

Modificările aduse anul trecut Legii avocaturii au născut o mică zvonistică legată de modalitatea de desfăşurare a examenelor profesiei de avocat, respectiv examenul de admitere în profesie şi cel de definitivat. Între aceste zvonuri, acela cu privire la posibilitatea (re)organizării lor la Bucureşti, cu convocarea tuturor candidaţilor din ţară la un examen-mamut cu mii de participanţi, este cel mai neliniştitor. Deşi credem că o asemenea idee a venit din greşita interpretare a noţiunii de „examen naţional” prevăzută de lege şi deşi credem că această idee nu poate să (mai) fie luată în calcul de nicio minte rezonabilă, ne declarăm totuşi neliniştea din cauza vehiculării ei şi, atât cât putem, încercăm să sensibilizăm în această chestiune atât pe domniile voastre, cât şi pe toţi colegii dumneavoastră care au un cuvânt de spus în domeniu.

Îi asigurăm, întâi, pe colegii din Baroul Bucureşti de respectul nostru. Dacă avocaturii din România i se poate recunoaşte un motor, acela se găseşte, cu siguranţă, la Bucureşti. Am fi preferat să ne facem studiile de drept la Universitatea din Bucureşti şi ne-ar fi plăcut să putem fi, în viitor, membri ai Baroului Bucureşti. Avem colegi care gândesc la fel. Imposibilităţi de fapt fac, însă, aceste lucruri de nepus în practică, atât pentru noi, cât şi pentru ei. Ne rămâne doar să vrem să ne facem treaba cu cinste la Iaşi, Cluj, Timişoara, Sibiu, Arad şi pe unde om mai fi.
Ideea de a fi chemaţi la Bucureşti pentru un simplu examen de intrare în profesie sau de definitivat ni se pare absurdă. Iată argumentele noastre:
a. Avocaţii din Barourile oraşelor noastre de reşedinţă nu sunt cu nimic mai puţin calificaţi să corecteze lucrări în asemenea examene.
b. Căile traficului de influenţă ori ale corupţiei în Barourile oraşelor noastre nu sunt cu nimic mai bătătorite decât acelea ale Baroului Bucureşti.
c. Am fi obligaţi la călătorii de mii de kilometri cu trenul, la preocuparea pentru un loc de cazare în Bucureşti şi la costurile aferente. E un stress suplimentar pe care, cu prioritate, vă rugăm să îl luaţi în calcul.
d. Baroul Bucureşti ar avea grija unui examen, cum spuneam, mamut, grijă care nu credem că îi lipseşte. Suntem siguri că membrii Baroului Bucureşti au lucruri mai bune şi mai utile de făcut decât să se ocupe de aşa ceva.
e. Avocatura este o profesiune de interes local. Să fii mandatarul ad litem al cuiva nu are nicio implicaţie la nivel naţional. În timp ce o şcoală centralizată de nivel naţional, cu examenele aferente, se justifică perfect pentru SRI, Poliţie, magistratură ş.a., credem că facultăţile de drept din marile oraşe ale României îşi fac treaba suficient de bine, iar membrii Barourilor respective sunt suficient de apţi pentru ca formarea şi examinarea generaţiilor de avocaţi să fie lăsată în mâna lor, chiar şi în condiţiile unui examen unic pe ţară.

Vă mulţumim pentru înţelegere

ariam

Post by ariam » 31 Jan 2009, 17:42

Interesul general este ca in profesie sa aiba acces doar persoane foarte bine pregatite.
Un examen centralizat, corect, foarte bine gandit si foarte bine organizat ar putea fi o solutie.
Cunosc viitori absolventi din provincie care spera ca va exista un astfel de examen, chiar daca va fi dificil pentru ei sa se deplaseze la Bucuresti.
Vor intra numai cei mai buni. N-ar trebui sa intre mai mult de 25-35% din cei care dau examenul, pentru ca pregatirea din facultati lasa foarte mult de dorit.
Si daca s-ar face si niste statistici pe baza rezultatelor obtinute la acest examen si la cel de admitere la INM s-ar putea sti care sunt facultatile care merita sa primeasca finantare de la buget.

erikwolder

Post by erikwolder » 31 Jan 2009, 22:58

Care ar fi argumentele în temeiul cărora ar trebui să credem că un examen organizat de Baroul Bucureşti ar fi mai corect, cum spuneţi, decât unul organizat de oricare Barou din ţară?

Şi care ar mai fi argumentele şi pentru ideea de examen "mai bine organizat", cu mii de oameni, de Baroul Bucureşti, în locul unui examen cu 50-100 de oameni într-un oraş din provincie?

Şi, în fine, dacă "interesul general este ca in profesie sa aiba acces doar persoane foarte bine pregatite", de ce credeţi că Baroul Bucureşti serveşte mai bine acest interes general decât oricare dintre Barourile României?

ignite

Post by ignite » 01 Feb 2009, 01:55

ITI SPUN EU...E MAI BINE SA SE ORGANIZEZE ALTFEL DECAT DE FIECARE BAROU...E MAI SERIOS...

EU AM DAT ADMITERE LA CRAIOVA...NU SPUN CA MI A PLCUT CE AM VAZUT PE ACOLO...INSA...A FOST MULT MAI BINE...DECAT ATUNCI CAND AM DAT DEFUL PE PLAN LOCAL....UNDE AU FACUT SUBIECTE CEI DIN BAROURILE LOCALE, DIN JUDET...IN PRIMUL RAND, CA NICI UNUL NU ERA PROFESOR UNIVERSITAR IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI...ADICA LA STAT...AU IMBARLIGAT NISTE SPETE...TOTAL AIUREA...AU PUNCTAT ABERATII...NU AU OBSERVAT INCIDENTA ANUMITOR INSTITUTII...AU MERS PE OPINII PROPRII ...ASA CUM AU INTALNIT EI IN PROPRIILE DOSARE...INSA FARA SA TINA SEAMA DE CE SPUNE CARTEA...LE AU FACUT VARZA...VARZA...

AU FOST ARANJAMENTE...SI NU MA INTREBATI DE UNDE STIU...CA IN AFARA DE PROSTI...TOTI VAD CU OCHIUL LIBER...

IN PLUS, DUPA CE S A INSTAURAT TREABA CU AUTONOMIA...RUPERE...NU A MAI INTRAT NIMENI CARE SA NU FIE COPIL DE AVOCAT...INTELEGETI? TOTI PROSTII AU INTRAT IN BAROU...S A REVENIT LA VECHILE APUCATURI...SI INAINTE SE INTRA CU PILE...INSA MAI INTRAU SI ALTII...ACUM...CIUCIU.

NU MA CONTRAZICETI...CA NU AVETI CUM....

himera

Post by himera » 01 Feb 2009, 18:44

Stimati colegi haideti sa nu generalizam, cu siguranta faimosul proverb "orice padure are si uscaturi" se aplica cu desavarsire in orice domeniu din Romania, inclusiv in domeniul avocaturii.
Dar aceasta nu inseamna ca toate examenele de intrare in barou care se desfosoara in "provincie" sunt musamalizate si nu se intra decat cu pile.
Eu am intrat in cadrul Baroului Bihor, baroul unde se intra cel mai greu din toata tara, va asigur ca examenul a fost unul cat se poate de drastic, a fost bine organizat si din 44 de concurenti am intrat doar 9 (dintre care 8 suntem copii de oameni obisnuiti, nu avem parinti cu functii), am intrat fara sa dau un leu (pentru ca sincer cu parinti pensionari nu prea iti permiti asa ceva), mi-am gasit maestru fara sa dau vreun leu!!!
Iar facultati de drept in Romania, sunt multe si multe sunt peste cea din Bucuresti (unde se intampla ce se intampla - vezi recenta campanie de la Realitatea TV!!!).
Asadar un examen mamut doar la Bucuresti - sunt perfect deacord dar nu pentru argumentele pe care le-am vazut postate aici!!!

erikwolder

Post by erikwolder » 02 Feb 2009, 00:54

Aş fi curios de aceste argumente.

Pt. Ignite
(de ce scrieţi cu majuscule?)
Examenul va fi naţional, cu subiecte unice, concepute la Bucureşti. Prin urmare, dacă va fi grilă, chiar şi cei despre care vorbiţi vor fi obligaţi să corecteze după un barem comun, la care nu vor avea nicio contribuţie.
A, că unii corectori ar putea fi mai generoşi şi ar putea interveni personal în grile, ca să favorizeze pe cineva? Dar acest lucru este perfect realizabil şi la Baroul Bucureşti.
Acum, domnul Ignite, să nu vă supăraţi pe mine, dar numai pentru că în zona Craiovei lucrurile scârţâie mai rău nu cred că este un motiv suficient pentru ca noi să facem mii de kilometri dus-întors şi să dăm bani serioşi pe trenuri şi hoteluri.

ignite

Post by ignite » 02 Feb 2009, 01:43

voi nu stiti sa cititi sau nu stiu ce aveti.

eu va spun chestii din realitate...si nu sunt doar din baroul unde activez. Nu sunt din Craiova..
nici nu spun ca facultatea din Bucuresti e cea mai tare. A fost...nu mai stiu acum cum e. Oricum, in Bucuresti exista un nivel destul de bun, in aceasta privinta.

Nici sa se organizeze doar in Bucuresti nu sunt de acord...acolo legea o fac anumite societati de avocatura. Se scot materiale care circula numai intr un anumit cerc...in fine...mie nu imi place.

Nu sunt de acord nici ca in Oradea e cea mai tare facultate sau cel mai tare examen de admitere in profesie...si cred ca asta o stie toata lumea. Nici nu are avea cum...toti profesorii mari sunt in alta parte. Nici Timisoara nu e...eu nu vreau sa aud de R. Motica...si de neamul lui. Parca acolo e nu?

Cunosc persoane care au facut facultatea in Oradea si in afara de a impartasi anumite optinuni religioase...in rest, habar nu au. Deci nu cunosc pe nimeni care sa stie mare branza. Ca sunt exceptii sunt convins...insa eu am constatat altceva.

Nici cei din Craiova nu mi se par cine stie ce...sa ne uitam la manualele folosite...la autorii care sunt pe acolo...si ne dam usor seama. Nu ma refer la studenti...eu ma refer la centrul universitar.

in fine...toate astea sunt PARERI PERSONALE...INSA EU AM SPUS ALTCEVA...

SI ANUME: NU IMI PLACE ACEASTA AUTONOMIE...E NEVOIE DE UN SIGUR CONTRAEXEMPLU DRAGA HIMERA FATA DE CEEA CE SUSTII TU...SI OPINIA TA CADE...PENTRU CA SUNTEM INTR UN ANUMIT DOMENIU. POATE BIHORUL E O RARITATE INSA...DOAR ASTA E. SI NICI NU CRED MULT DIN CE SPUI. SI EU AM INTRAT PE BUNE...AM AVUT MAESTRA PE CARE PARINTII NICI ACUM NU O CUNOSC...SI NICI PARINTII NU SUNT NISTE SMECHERI. DAR EU SI INCA CATIVA COLEGI SUNTEM RARITATE DIN PUNCTUL ASTA DE VEDERE, INTELEGI? IN PREZENT...DECAT DACA AI PILE...LA MODUL CA ESTI COPIL DE AVOCAT....NU DE ALTCEVA...TREBUIE SA FII DIN SISTEM...IN REST, NU ARE RELEVANTA ALTCEVA (poti fi de bani gata ... insa daca nu esti dintr o filiera...adios).

EU SPUN CA UN EXAMEN DAT PE ZONE...CU PARTICIPAREA UNOR PROFESORI UNIVERSITARI DIN CENTRE UNIVERSITARE CUNOSCUTE...CA E ORADEA, CRAIOVA, CLUJ, BUCURESTI, SIBIU, IASI...NU ARE RELEVANTA...NUMAI SA FIE, UN ASEMENEA EXAMEN AR FI CEL MAI POTRIVIT.

MIE NU IMI CONVINE CE VAD PE PLAN LOCAL...SI NU NUMAI IN JUDETUL MEU...CUNOSC SITUATIA DIN MAI MULTE LOCURI...SI EU CRED CA STIU CE SPUN.

NU DAU EXEMPLE...CINE STIE ... STIE...

PS. VA ROG, NU VA MAI LEGATI DE CHESTII DE FORMA...CUM AR FI SCRISUL CU MAJUSCULE IN LOC DE MINUSCULE...AM UN LAPTOP...CU ECRAN MIC...ASA CA ... VA ROG SA MA SCUTITI DE COMENTARII.

ignite

Post by ignite » 02 Feb 2009, 01:48

HIMERA...CREDE MA CA NU STII CARE E REALITATEA...CREDE MA...DIN MOMENT CE SPUI CA ESTI STUDENTA SAU AV. STAGIAR...CUM PRETINZI CA STII ATAT DE BINE CARE E SITUATIA?

O SA AJUNGI POATE SA CUNOSTI MAI BINE SITUATIA...SA MERGI SI IN ALTE LOCURI...DECAT BIHOR...SA CUNOSTI OAMENI...SI AI SA TI DAI SEAMA CA NU E ASA CUM SPUI...

TU ESTI EXALTATA, ESTI INCANTATA CA AI LUAT UN EXAMEN...POATE CA TE SIMTI UN PIC PE VAL ... POATE TI SE PARE CA CINE STIE CE EXAMEN AI TRECUT...INSA 9 INSI PE AN...E PUTIN...CREDE MA...DE ACEEA NU CRED CA ATI INTRAT PE BUNE. Mi se pare mica si concurenta...si anume, 44 de persoane.

nu inteleg de ce tii sa afirmi ca e cel mai tare examen...pai daca e cel mai tare...inseamna ca in alte orase sunt mai proaste examenele...adica se intra pe conditii diferite ceea ce nu e corect, nu? SAU DOAR VREI SA SPUI CA PE ACOLO SUNT MAI DESTEPTI OAMENII...A? TE POMENESTI CA ORADEA E NU STIU CE CENTRU UNIVERSITAR. HAI SA FIM SERIOSI! NU SE COMPARA CU CLUJ, IASI, BUCURESTI.

EU CRED CA EXISTA SI UN COMPLEX DE PROVINCIE...PLUS UN COMPLEX DE CRISEAN, BANATEAN, ARDELEAN...SI TOT ASA...VIZAVI DE BUCURESTI...

INCA O DATA...MIE NU IMI PLACE BUCURESTIUL...INSA VA ASIGUR CA ACOLO SE INTAMPLA CAM TOATE.

SPUI DE SCANDALURI...LA BUCURESTI...PAI TOCMAI ASTA E...ACOLO SUNT SCADALURI, IN TIMP CE IN ALTE PARTI NU SUNT PENTRU CA NIMENI NU LE DEMASCA.

NU AI SA VEZI IN ALTA PARTE JUDECATORII DIN BUCURESTI...AVOCATII DIN BUCURESTI (NU MA REFER LA PULIME)... BIBILIOTECILE DIN BUCURESTI...LITIGIILE INTALNITE ACOLO.

SPRE EX. PROPRIETATE INTELECTUALA...NUMAI TRIBUNALUL BUCURESTI...PLUS, TRIBUNALUL BUCURESTI ARE CEA MAI LARGA COMPETENTA DIN TARA, NU?

NU AI SA VEZI ACTIVITATEA UNUI PARCHET DIN BUCURESTI...IN ALTA PARTE...IN PROVINCIE, CAND SE INTAMPLA CATE O ARESTARE MAI SERIOASA...TOATA LUMEA SE PANICHEAZA...

CREDE MA CA NU STII CE SPUI.

ASTEA SUNT NISTE ARGUMENTE INTR UN FEL...PENTRU A NU SE MAI AFIRMA CA BUCURESTIUL E NASPA...CA NU STIU CE...CA NU E CIVILIZAT...SI FAZE DE GENUL...

EU NU SUPORT ORASUL IN SINE....MA ENERVEAZA OAMENII INCREZUTI PE CARE II GASESTI IN BUCURESTI...INSA, CE E... E.

PAI DE 9 E NEVOIE INTR UN JUDET INTREG, PE AN? O CIFRA EXACTA...SI MICA PENTRU UN ASEMENEA BAROU. SI IN BAROUL MEU .. INTRA 4-5 PE AN...ADICA CAT MAI PUTINI SI CAT MAI BINE ALESI...DUPA CRITERII SPECIFICE.

PACAT CA A TRECUT CEVA VREME DE LA DEF UL MEU SI NU AM SUBIECTELE SA TI LE ARAT...CA SA VEZI SI TU CE TAMPITI SUNT...SI CE LOC DE INVARTIT SE LASA.

EU M AM DESCURCAT BINE, AM FOST AL TREILEA DIN VREO 30 SI CEVA...INSA...NU MI A PLACUT CE CRETINI S AU OCUPAT DE EXAMEN SI NICI SUBIECTELE NU AU FOST FACUTE CU CAP. IMI PARE RAU CA NU MA CUNOASTETI PERSONAL...V AS LUA DE MANA SA ARAT CE E DE ARATAT.

Eu mai cred ca voi sunteti incepatori...si aveti fiecare planul lui... si, bineinteles, va convine ca lucrurile sa fie cat mai avantajoase pentru voi.

eu nu sunt de acord cu modul de examinare existent la ora actuala...si am spus ca acum cativa ani, pentru o scurta perioada, lucrurile erau un pic mai serioase. Pe plan local, merg la femeia de serviciu de la barou si intru si imi rescriu lucrarea...sau merg la decana in birou, eu fiind stagiarul decanei/decanului si fac ce vreau eu cu lucrarea mea...si tot asa ... ca sa inteleaga oricine...care nu are minte.

ignite

Post by ignite » 02 Feb 2009, 02:09

erikwolder wrote:Aş fi curios de aceste argumente.

Pt. Ignite
(de ce scrieţi cu majuscule?)
Examenul va fi naţional, cu subiecte unice, concepute la Bucureşti. Prin urmare, dacă va fi grilă, chiar şi cei despre care vorbiţi vor fi obligaţi să corecteze după un barem comun, la care nu vor avea nicio contribuţie.
A, că unii corectori ar putea fi mai generoşi şi ar putea interveni personal în grile, ca să favorizeze pe cineva? Dar acest lucru este perfect realizabil şi la Baroul Bucureşti.
Acum, domnul Ignite, să nu vă supăraţi pe mine, dar numai pentru că în zona Craiovei lucrurile scârţâie mai rău nu cred că este un motiv suficient pentru ca noi să facem mii de kilometri dus-întors şi să dăm bani serioşi pe trenuri şi hoteluri.

e adevarat si ce spui tu cu anumite cheltuieli care se fac...si astea sunt doar o mica parte. ai dreptate.

insa eu spun ca un asemenea argument nu e solid...altele sunt.

Am spus...societatile de avocatura din Bucuresti...care sunt cele mai mari...fac legea...tind sa o faca...cred ca si de aceea sustin treaba cu organizarea unui examen unic...

o sa ajungem sa depindem cu totii de un singur oras...cam cum e in Franta ... unde legea in dosarele mari...o fac cateva barouri...

v am spus...eu optez pentru o solutie de mijloc.

serafim

Post by serafim » 02 Feb 2009, 18:45

Ignite !!!
a scrie cu majuscule pe un forum este echivalentul "tipatului "pai cu noi poti vorbi si in mod rezonabil , linistit fara a fi nevoie sa ridici tonul !!! :grin:

avram

Post by avram » 02 Feb 2009, 20:34

himera wrote:Iar facultati de drept in Romania, sunt multe si multe sunt peste cea din Bucuresti (unde se intampla ce se intampla - vezi recenta campanie de la Realitatea TV!!!).
Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti e cea mai buna din tara. Daca nu esti de acord cu asta inseamna ca nu stii despre ce vorbesti. Nu ai cum sa-ti faci o impresie despre o facultate doar din vizionarea unui reportaj care poate fi tendentios.
Intamplator am cunoscut multi studenti de la facultati din provincie si pot sa spun din ce am auzit de la ei, ca in afara de Cluj e jale. Babes Bolyai intr-adevar e bunicica, dar daca ar fi asa buna de ce toata lumea migreaza inspre Bucuresti?

PS. pentru exemple recente de migratori vezi cazul lui I.Turcu

kinga

Post by kinga » 02 Feb 2009, 20:41

bag seama ca e vorba de banuti... nu????

adica.. altfel sunt lefurile in provincie.. si altceva e capitala..

asta pentru ce icare au stomac de capitala.. :evil: :evil: :evil:

si nu as afirma ca Babes e bunicica... :bye: :bye: :bye:

ai fost student acolo.. ??? nuuuuuuuuuu

vorobesti din auzite.. so.. cu ce esti mai bun decat celalt care se ia dupa stirile TV???

alti actori.. aceleasi poveste..

himera

Post by himera » 02 Feb 2009, 22:02

Nu vreau sa intru in polemica cu persoanele care posteaza pe acest forum, pentru ca am observat ca va place sa divagati si sa va calcati in picioare unul pe altul, nu ma cobor la un astfel de nivel, dar un sfat KINGA

NU MAI VORBI SI NU MAI CARACTERIZA PE ACELE PERSOANE PE CARE NU LE CUNOSTI!!!

piorel

Post by piorel » 02 Feb 2009, 22:11

Centralizarea examenelor de primire/definitvare în profesie nu mi se pare o idee proastă atâta vreme cât se va desfăşura sub egida UNBR. Am dat examen de primire în profesie organizat de Baroul Bucureşti şi examen de definitivat la acelaşi barou, organizat de UNBR. Mi s-a părut chiar interesant examenul de def, un examen mai aproape de profesie şi mai logic. Deci nu cred că ar fi o idee aşa de proastă. Barourile de provincie sunt mai ”speciale” şi se întâmplă lucruri ”speciale” pe acolo. Cât despre cât de buni sunt cei care au terminat la Bucureşti la stat şi cât de buni sunt alţii de prin alte părţi sau care facultate este mai tare... consider că nu îşi au rostul discuţiile astea.

ignite

Post by ignite » 02 Feb 2009, 22:48

precizare: scriu cu majuscule pentru ca am un laptop CU ECRAN / DISPLAY MIC...SI MA DOR OCHII...CARE E PROBLEMA?

SERAFIM: NU TIP...CA DOAR DACA AS TIPA ATAT...ITI DAI SEAMA CA AS OBOSI...NU?

Eu spun asa: trebuie organizate aceste examene la nivel regional, deci nu e musai sa fie organizat in capitala...pentru ca ar foarte greu...si nici la nivel local nu mi se pare corect.

examenul nu a fost niciodata serios petnru toata lumea, indiferent unde s a sustinut, insa mie mi se pare ca e mai bine sa fie organizat ca in perioada 2002-2003, adica la nivel regional, cu comisii in care sunt inclusi si profesori universitari din diferitele centre universitare.

nu are relevanta care centru universitar e mai bun...eu am spus ca e destul de gresit sa afirmi ca Bucurestiul ar fi mai slab (pantru ca cineva a spus ca nu stiu ce reportaj a aparut...eu am spus ca tocmai ca in capitala apar asemenea chestiuni, in timp ce in alte parti...nu exista nimic scandalos... pentru ca nimeni nu e preocupat in acest sens.)...am spus ca in nici un caz nu poate fi admisa chestia asta. Eu am spus ca Bucurestiul este alaturi de Cluj, Iasi...printre centrele bune din aceasta tara...iar restul, mie mi se par mai slabe...avand in vedere manuale, baza de carti, biblioteci, autori, profesori, cum vreti voi...

Post Reply