[ndiviziune

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
mirel

[ndiviziune

Post by mirel » 28 Jan 2009, 09:16

Salut,

sper sa gasesc o rezolvare la situatia pe care o voi relata:
sunt mostenitor a 3/8 din casa parintilor mei impreuna cu mama si sora mea dupa decesul tatalui meu si vreau sa stiu cum pot sa-mi delimitez clar proprietatea si ce sanse am sa intru in posesia ei, mai ales ca relatiile dintre noi nu sunt cele mai bune. Locuiesc acolo de 20 ani si am modernizat o parte din casa, pt.care detin facturi, chitante, precum si constructia unor anexe la care nu am documente.

Sfatuiti-ma!

P.S. Nu stiu daca atunci cand s-a dezbatut mostenirea a fost luat in calcul si terenul ce constitue curtea casei cca. 1400mp-cum se procedeaza?

sansiro

Post by sansiro » 29 Jan 2009, 20:11

Buna ziua.
In cazul in care s-a dezbatut mostenirea, va trebui sa faceti demersurile necesare pentru iesirea din indiviziune. Iesirea din indiviziune se va face apeland la o expertiza cadastrala de dezmembrare in mai multe loturi, potrivit intelegerii partilor, urmand ca fiecare dintre mostenitori sa cada de acord asupra carui lotului care va intra in stapanirea de fapt a fiecarui mostenitor. Daca "relatiile nu sunt prea bune" dupa cum v-ati exprimat, va sfatuisc ca demesurile sa le indepliniti apeland la asistenta unui avocat, care va va sustine interesele in fata instantei, daca va fi nevoie. Din moment ce va puneti problema de a dovedi "cu chitante si facturi", probabil ca in final veti ajunge la proces.
Va doresc succes

mirel

Indiviziune

Post by mirel » 30 Jan 2009, 09:02

Buna ziua.

Multumesc pt. amabilitate si daca nu cer prea mult doresc sa ma lamuresc concret asupra unor lucruri:
-inteleg ca in urma iesirii din indiviziune fiecare isi poate delimita si folosi proprietatea, putand locui in continuare in casa?
-prin proces unul dintre mostenitori va trebui sa devina proprietar, iar ceilalti vor fi despagubiti de acesta?
-daca niciunul dintre mostenitori nu doreste sa renunte la partea lui, din experienta dumneavoastra care va fi solutia?
Eu doresc sa-i despagubesc daca printr-o forma sau alta se va hotari ac. lucru, deoarece am investit destul de mult in ac. casa, in conditiile in care eu detin 3/8, sora mea 3/8, iar mama 2/8. Ce sanse am?

Multumesc mult!

Nestiutoru

Post by Nestiutoru » 04 Feb 2009, 23:47

Buna ziua.
Concret:
1. fiecare isi poate delimita proprietatea si poate locui in continuare in casa, in conditiile in care structura imobilului o permite: acces la strada, acces la utilitati, acces la dependinte (comune sau separate) etc. Asta se va stabili de judecator, pe baza documentatiei cadastrale si a unui ceritifcat de urbanism pentru dezmembrare (a imobilului). Aceste doua acte sunt cerute si de notar daca va intelegeti si daca notarul constata ca se poate partaja imobilul in trei. Daca partile nu se inteleg pana la final, va hotari judecatorul. Daca imobilul nu se poate imparti fizic in trei parti, cu respectarea normelor de convietuire mentionate mai sus, atunci cineva va fi despagubit si cineva va ramane proprietar. Asta tot judecatorul va stabili, functie de mai multe criterii obiective (sunt destul de multe si nu putem sa le enumeram aici).
In ceea ce priveste investitia Dvs, daca puteti sa o justificati cu acte, veti fi despagubit de ceilalti.
Succes!

Post Reply