Executare silita - Documente

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
Lucasart

Executare silita - Documente

Post by Lucasart » 25 Nov 2008, 21:13

As dori cateva lamuriri cu privire la procedura legala a operatiunii de executare silita.
1. Executarea silita sa efectuat pe baza unui titlu executoriu definitiv.
Paratul nu a fost citat la adresa corecta, cea din cartea de identitate, si cea la care figureaza apartamentul in Cartea Funciara. In loc de Strada Tomis Bl. B1 Ap XX, toate citatiile au fost trimise pe Strada Abrud Bl. B1 Ap XX.(Strazile sunt la mica distanta, dar corect este Str. Tomis)
Modul de citare a paratului este gresit pe toata perioada procesului intentat de reclamant. Constituie acest motiv, citarea gresita a partilor, motiv serios de recurs pentru anularea executarii silite ?
2. Executarea silita sa realizat in lipsa paratului, de fapt sa verificat programul de lucru al acestuia,executorul organizand operatiunea in lipsa.
Este legal sau nu ?
3. Bunurile din apartamentul executat au fost transportate catre alta locatia in custodia unei persoane. BEJ refuza sa elibereze orice document legat de aceasta executare, inclusiv adresa unde sunt depozitate in custodie, bunurile din apartamentul executat silit. Motivul invocat de acesta este contestatia si recursul intentat de parat la operatiunea de executare silita. Ce documente legale trebuie sa furnizeze BEJ, paratului in cauza ?
Cine intocmeste procesul verbal de custodie pentru bunurile din imobilul executat silit ?. In prezenta cui se incheie acest proces verbal, cine raspunde de eventualele bunuri care nu se vor regasi, dupa predarea lor catre parat. La predarea bunurilor catre parat, BEJ nu trebuie sa asiste la verificarea si predarea bunurilor din procesul verbal ?
Cum se poate actiona legal fata de refuzul BEJ ?
Va multumesc pentru orice raspuns competent cu privire la aceasta speta.

ursu

Post by ursu » 25 Nov 2008, 22:16

Pur si simplu, eu credeam ca...dupa atatea modificari ale proc.civ,. si dupa cate pregatiri fac executorii jud., nu mai este posibil sa se faca chiar asa mari gafe in executarea silita!
In fine...

1. Adica, sa inteleg ca paratul nu a fost niciodata citat corect pe tot parcursul judecarii procesului din care provine titlul executoriu??? Reclamantul a indicat aceasta adresa?
Spune/mi te rog, prin ce faze a trecut aceasta hotarare care a fost investita cu titlu executoriu? A ramas definitiva prin nerecurare...sau cum?
Spune-mi exact ce obiect a avut actiunea in baza careia reclamantul a obtinut acest titlu executoriu? Mai concret, pentru ce v-ati judecat?

Pe calea contestatie la executare , daca este vb despre un titlu provenind hotarare judecatoreasca , nu mai poti invoca chestiuni legate de fond. Faptul ca nu ai fost legal citat pe toata perioada desfasurarii procesului nu constituie un motiv pentru anularea executarii silite.
In cadrul contestatie la executare tu, in calitate de debitor nu poti invoca decat chestiuni aparute dupa punerea in executare a titlului executoriu, cum ar fi incalcarea formelor de proc. prev. sub sanctiunea nulitatii (citarea gresita a paratului la judecarea actiunii din care provine titlul).
Singura sansa este, daca hotararea a ramas def. prin nerecurare, sa introduci recurs cu repunere in termen ( dar vezi ca esti conditionat de un anumit termen pt a putea face asa ceva, mai exact ai 15 zile de la incetarea impiedicarii, art.103 cpc)

2. Cf. proc. civ, daca debitorul din executarea silita (caci acum nu mai ai calitate de parat ci de debitor) nu plateste suma datorata in termen de 1 zi de la primirea somatiei, executorul are voie sa intre in casa debitorului (respectand intocmai proc. prev de art.411 si urm din cpc).
3. Da, si in aceasta situatie executorul a procedat corect, prin lasarea bunurilor sechestrate in custodia altei persoane.
Nu, executorul nu are voie sa nu predea si debitorului cate un proces-verbal dupa toate actele de executare pe care le intocmeste.

4. Concret:

a). contestatia la executare este mijlocul proc. cel mai bun pentru indreptarea actelor de executare intocmite de executor cu nerespectarea disp. ref. la executarea silita (de fapt unicul mijloc proc. prin care se poate indrepta o executare silita)
In acelasi timp, tu in calitate de debitor, copleseste-l cu adrese facute in 2 exemplare, un exemplar al tau, dupa ce executorul il stampileaza ca a primit acea adresa de al tine, si unul care ramane la Bej. Acesta este obligat ca in termen de 5 zile sa-ti raspunde la orice adresa, cerere,...care o faci catre el.
In acest fel poti proba f usor ca ai fost diligent si ca de fapt executorul nu si-a indeplinit corect atributiile de srviciu, si nu a efectuat acte de calitate in executarea silita.
Pe langa prev. cpc in privinta comunicarii actelor de executare silita partilor din dosarul de executare vezi si prev.art. 5o al.1 si 2 din Legea 188/2000 (obligatia executorului de a comunica celor interesati copii dupa p-v intocmite in acel dos. de executare);

b). plangerea impotriva executorului judecatoresc pe care o adresezi Camerei executorilor judecatoresti inati la nivel local apoi la nivel central (la Bucuresti UNEJR):

c) plangerea penala formulata impotriva executorului jud. pt. abuz in serviciu (aici este discutabil...functie de multe aspecte);

d) plangerea cf. art. 100 (parca..caci din pacate nu mai sunt la pc si pe laptop nu am programul legislativ instalat!) din Regulamentul de aplicare al legii nr.,188/2000, care o adresezi Corpului de Control al Ministrului Justitiei.

cleopatra71

Post by cleopatra71 » 25 Nov 2008, 23:29

Poti face doua lucruri :
1. Contestatie in anulare in temeiul art.317 alin 1 punctul 1C.Proc.Civ. respectand dispozitiile art.319 C.Proc.Civ. referitoare la termen.
2.Daca reusesti ca anulezi titlul vei suspenda si executarea inceputa.
Citeste bine si consulta un coleg avocat specializat si foarte bine pregatit in domeniu.
Cu informatiile de pe forum nu vei obtine decat 50% informatii bune.
Multa bafta si succes! Am avut cazuri ca al tau dar nu pot da un sfat mai bun ca acesta.

ursu

Re: Executare silita - Documente

Post by ursu » 26 Nov 2008, 08:18

Lucasart wrote: Motivul invocat de acesta este contestatia si recursul intentat de parat la operatiunea de executare silita.
Cleopatro din 71...pai, daca omun este in recurs deja, pt ce sa faca contestatia in anulare?
Si chiar daca instanta va anula titlul, suspendarea executarii silite nu este conditionata de acest lucru!!
Suspendarea legală a procedurii execuţionale intervine DOAR în cazurile ANUME prevăzute de lege, legea făcâd distincţie între suspendarea de drept a procedurii execuţionale (art.397 al.1 şi 2,) şi suspendarea legală facultativă, care poate fi dispusă în cadrul contestaţie la executare (art. 403 al.1, 3, 4 Cod proc.civilă). De asemenea, suspendarea legală facultativă poate avea loc şi in cazul exercitării unor căi legale de atac (art.300 al.2,art.319 indice 1, art.325, Cod proc.civilă).

Cleopatro, Cleopatro, ..te-ai grabit sa citesti mai mult ce am scris eu decat ce zice omul, de aici si confuzia ta legata de calea de atac!
Te interesez tare!!!!
Plus ca justitiabilul vrea solutii si in privinta actelor si refuzului executorului!!!
Hai Cleopatro da solutii, ca doar ai mai avut asa cauze! (opsss..de fapt "cazuri", cum..."juridic" te-ai exprimat!)

@Lucasart:
Daca ai promovat deja contestatia la executare fara a cere suspendarea provizorie pana la judecarea cererii de suspendare din cadrul contestatiei la executare, daca nu contesti un nou act de executare, nu ai cum sa mai suspenzi executarea(doar daca o ceri in calea de atac...recurs sau contestatia in anulare, si instanta o admite dupa darea unei cautiuni).

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests