suntem obligati sa facem actul de succesiune?

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
mona

suntem obligati sa facem actul de succesiune?

Post by mona » 15 Nov 2008, 23:36

vreau sa stiu daca exista vreo lege care ne obliga pe mine si pe fratii mei sa facem actul de succesiune?

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 17 Nov 2008, 15:54

Nu va obliga nici o lege,cu atat mai mult ca sunteti descendenti si sunteti proprietari chiar fara intabulare.
Dar dupa vreo 6 luni, s-ar putea ca unora din frati sa nu le convina ca pot fi declarati ca nu au acceptat in termen succesiunea - daca e vorba si de alte bunuri decat casa in care stati...
Sau tocmai asta-i scopul?

kontrast

Post by kontrast » 02 Dec 2008, 22:48

Succesiunea se poate realiza in doua forme:
- succesiunea expresa, realizata prin dezbaterea propriu zisa a succesiunii sau inregistrarea unei / unor declaratii autentice (la notar) de acceptare a succesiunii data de cei care au vocatie succesorala (calitate de mostenitori) in termen de 6 luni de la data decesului si
- succesiunea tacita, prin preluare de bunuri, realizata prin comportarea ca adevarati mostenitori de catre cei indreptatiti sa vina la succesiune, succesori care nu au dezbatut succesiunea in termenul de 6 luni (si care nu au dat nici declaratie notariala), dar care au folosit bunurile proprii ale defunctului (defunctei) dupa decesul acestuia (acesteia) ca niste adevarati proprietari.
Raspunsul pe scurt: nu exista lege care sa va oblige sa dezbateti succesiunea si nici sa o acceptati, in cazul in care alti mostenitori sunt interesati de dezbaterea ei.

Nestiutoru

Post by Nestiutoru » 16 Jan 2009, 22:44

... este insa foarte indicat sa o faceti. Asta va scuteste de neplaceri ulterioare cu alti succesibili (rude). Este o chestiune relativ simpla, se termina in cateva zile la notar... Statul va scuteste si de impozitul datorat cf Codului fiscal daca faceti succesiunea in max doi ani de la deces. Legea fie cu tine!

piorel

Post by piorel » 14 Feb 2009, 15:33

Hm... interesant subiect. Chiar acum studiez problema acceptării tacite a moştenirii. Pentru un apartament de 2 camere şi 9 hectare arabile, toate situate la un oraş mic din Constanţa, a plătit cineva acum câteva zile 1800 de lei, sau ceva de genul.

Nu ar fi mai simplu să vină la avocat, care face un contract de iertare de datornicului X (datornic al lui de cujus) sau o dare de dată certă a returnării datoriei, în care cei care iartă/primesc sunt toţi succesorii legali ai lui de cujus? Apoi o acţiune în instanţă (la un preţ modic de 500-600) de lei prin care să se constate că s-a acceptat moştenirea? :)

liloo

Post by liloo » 14 Feb 2009, 15:50

Si daca instanta respinge actiunea, pe motiv ca nu s-a urmat procedura succesorala notariala?
Ce zici?
N-a pierdut omul nostru banii?
Nu cumva cu "nimic" cumperi tot "nimic"?

piorel

Post by piorel » 14 Feb 2009, 16:37

1. actul de iertare/acceptare de datorie ar fi făcut în cele 6 luni de acceptare iar acţiunea după cele 6 luni.

2. nu văd o argumentaţie juridică logică, pentru ca instanţa să respingă pentru motivul ”neparcurgerii procedurii notariale.

3. în condiţiile în care datoria de la punctul 1 ar fi reală... de ce ar trebui să se accepte succesiunea la notar?

Discuţia este ipotetică, nu e un caz de speţă, în principiu :)

liloo

Post by liloo » 14 Feb 2009, 17:21

Sa o luam logic.
Mona a intrebat daca exista vreo lege care sa o oblige sa dezbata succesiunea.
A mai aratat ca sunt mai multi mostenitori.
Tu vii si spui ca ai o solutie sa ocolesti procedura notariala apeland la avocat si instanta.
Eu ti-am spus ca s-ar putea sa ai o surpriza.
Noi avem un principiu constitutional care se cheama principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.
Prin urmare, atat timp cat o persoana are la indemana o procedura administrativa eficienta, trebuie sa urmeze aceasta procedura si numai in cazul in care intampina un impediment care trebuie inlaturat intr-o procedura judicaiara, se poate adresa instantei.
Altfel, instanta emite o hotarare judecatoreasca care poate duce la un conflict de natura constitutionala, si CC, poate interveni spunand ca nu se aplica, asa cum a mai facut :-D

ariam

Post by ariam » 14 Feb 2009, 18:15

In principiu este asa cum spui tu, Liloo.
Dar in cazul procedurii succesorale prezentarea la notar nu este obligatorie, partile putandu-se adresa direct instantei.
Atata doar ca dupa terminarea procesului in care instanta stabileste tot (mostenitorii, cotele, bunurile ce revin fiecaruia) partile sunt totusi obligate sa mearga la notar pentru a li se emite certificatul de mostenitor, pe baza hotararii instantei.
Parerea mea este ca legea ii protejeaza pe notari, astfel incat acestia sa nu piarda nici un (niciun :-x ) onorariu, chiar daca n-au muncit defel in cauza respactiva.

liloo

Post by liloo » 14 Feb 2009, 19:29

Lucrurile in practica inca nu sunt chiar cum spun eu dar vor fi pentru ca sistemul juridic are probleme serioase, determinate, printre altele, si de supraincarcarea cu dosare care nu ar avea ce sa caute pe rolul instantelor.
Exista o Recomandare a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, nr. R (86) 12 A din 16 septembrie 1986, referitoare la masurile de prevenire si reducere a volumului excesiv de activitate a instantelor in care se recomanda statelor membre sa ia anumite masuri pentru ca datorita supraincarcarii instantelor sa nu se aduca atingere dreptului la un proces echitabil.
In anexa la aceasta recomandare sunt enumerate cateva activitati non-judiciare care nu ar trebui sa fie lasate in sarcina judecatorilor nici macar in statele in a caror legislatie se prevede competenta exclusiva a instantelor in domeniu.
Lista include si urmatoarele activitati:
- Operarea ca notar public
- Măsuri relative la patrimoniul persoanelor decedate

Acum, fata de situatia dezastruasa determinata de faptul ca Romania a luat trei condamnari pentru deficiente grave de sistem (vezi Viasu c. Romaniei, Faimblat c. Romaniei si Katz c. Romaniei), situatie fara precedent in aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului (in cauza Katz Curtea spune ca este pus in pericol mecanismul de aplicare a Conventiei), iti spun sigur ca in momentul in care vor incepe sa se aplice masurile generale dispuse de Curtea Europena a Drepturilor Omului, se va pune ordine in sistemul judiciar daca mai vrem sa fim stat membru al Conisliului Europei si nu se vor mai amesteca lucrurile.
Daca exista o procedura administrativa, va trebui urmata si judecatorii nu-si vor mai permite sa incalce atributiile altor puteri (notarii tin de puterea executiva).

ariam

Post by ariam » 14 Feb 2009, 20:05

liloo wrote:Exista o Recomandare a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, nr. R (86) 12 A din 16 septembrie 1986, referitoare la masurile de prevenire si reducere a volumului excesiv de activitate a instantelor in care se recomanda statelor membre sa ia anumite masuri pentru ca datorita supraincarcarii instantelor sa nu se aduca atingere dreptului la un proces echitabil.
Nu are legatura cu subiectul, dar e bine ca aflu ca nu este numai o impresie de-a mea faptul ca in Romania, datorita volumului foarte mare de munca al judecatorilor, se incalca dreptul la un proces echitabil.

Legea notarilor prevede ca indeplinesc o functie publica autonoma. Nu cred ca se poate spune ca fac parte din puterea executiva. Procedura succesorala notariala, in cazul in care partile se inteleg, este o procedura necontencioasa, trecuta in competenta notariatelor de stat prin 1950-1960.

Daca ar fi dupa mine, as trece-o inapoi in competenta instantelor. Dificultatea, miza si posibilitatile partilor de a se frauda una pe alta (cu concursul sau/si din neglijenta si indiferenta notarului) sunt mlt mai mari decat in cazul divorturilor, de exemplu.
De multe ori se ajunge in instanta pentru anularea certificatelor de mostenitor.
In plus, cum onorariile notarilor sunt foarte mari, partile nu-si fac succesiunile generatii in sir si se ajunge practic la scoaterea temporara a unor imobile din circuitul civil. Iar in cazul succesiunilor succesive complicate, chiar daca partile se inteleg, notarii le "sugereaza" oricum sa mearga in instanta, deci tot judecatorii ajung sa-si bata capul...

piorel

Post by piorel » 14 Feb 2009, 20:19

Mda ariam... cam asta e marea problemă: lipsa de solicitudine a notarilor. Am acum un caz în care i-am îndrumat pe clienți să meargă la notar să facă dezbaterea (la mai bine de un an de la deschidere). Față de faptul că unul dintre succesibili nu vrea să participe la această dezbatere, soluția notarului a fost extrem de interesantă: INSTANȚA!

În alt caz în care nu există un titlu de proprietate asupra terenului pe care de cujus l-a lăsat și pe care l-a dobândit printr-un CM din 1983 (în care se precizează că nu s-a prezentat titlu de proprietate pe teren), succesorului i s-a recomandat o acțiune în instanță (uzucapiune) de către notar. Liloo, fără să te jignesc, dar parcă nu ai ști că notarii fug de succesiuni, chiar și acum în perioada asta în care terenurile sunt cam moarte. Părerea mea subiectivă și total dezinteresată de vreun câștig personal, este că ar trebui prelungit termenul de opțiune succesorală sau creată o prezumție relativă de transmitere a succesiunii către succesibilii legali -later edit - (ambele soluții tinzând la stabilitatea și continuitatea circuitului civil). Ideea cu acceptarea pe care o ziceam eu.... nu este atât o ”speculă” cât o încercare de a rezolva succesiuni pe care notarii refuză să le rezolve.

ariam

Post by ariam » 14 Feb 2009, 22:43

Piorel wrote:Ideea cu acceptarea pe care o ziceam eu.... nu este atât o ”speculă” cât o încercare de a rezolva succesiuni pe care notarii refuză să le rezolve.
Acceptarea expresa a succesiunii o poate face in termenul de 6 luni orice succesibil, la orice birou notarial sau la ambasadele sau consulatele Romaniei, printr-o simpla declaratie care sa fie autentificata de notar. Daca face lucrul asta evita orice discutii ulterioare pe tema acceptarii succesiunii.
Declaratia se taxeaza cu un tarif acceptabil, cred ca in jur de 50 lei. Notarii au declaratii tip de felul acesta, deci de obicei nu refuza sa faca actul, chiar daca sunt foarte "ocupati".
Mai departe, dezbaterea succesorala, este cu totul alta poveste...

ariam

Post by ariam » 14 Feb 2009, 22:54

Daca ma gandesc mai bine, declaratia de accepatre se poate face si in fata unui notar strain.
Si mai importanta e data certa decat forma autentica, deci cred ca ar fi suficienta si o declaratie careia un avocat sa ii dea data certa.

serafim

Post by serafim » 15 Feb 2009, 00:50

poti sa accepti succesiunea la orice notar din tara !!!
Mai nou se comunica si se centralizeaza la nivel de capitala toate acceptarile/renuntarile la succesiune.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests