Contract de vanzare-cumparare si de prestari servicii

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
stefanmihaiv

Contract de vanzare-cumparare si de prestari servicii

Post by stefanmihaiv » 22 Dec 2004, 13:29

Daca in urma unui contract de vanzare-cumparare si prestari servicii, mandatarul cumparatorilor nu-si indeplineste ( cu rea- credinta as adauga) obligatia de a incasa pretul/tariful de la cumparator si nici pe aceea de a achita(vira) aceste sume vanzatorului-prestator, atunci cand totusi ele s-au platit de catre cumparatori ( in conditiile in care si-a asumat obligatia de a le incasa si vira prestatorului prin chiar contractul de vanzare-cumparare si prestari servicii, se poate ca, in urma unei cereri de chemare in judecata intentata de catre vanzatorul-prestator, instanta sa pronunte o hotarare prin care sa-l oblige pe mandatar sa incaseze si, respectiv sa vireze acele sume in contul sau? Mai pe scurt, instanta poate sa-l tina sa-si indeplineasca niste obligatii de a face?

Observatie: Subiectul exista si pe forumul nncomercialnn, contractul fiind chiar comercial devreme ce, inspeta, una din parti are calitatea de comerciant, insa, cum forumul nncivilnn are mai multi noaspetin, l-am adaugat si aici.

croc

Post by croc » 22 Dec 2004, 13:52

cum adica contract de vanzare cumparare si prestari servicii?
ce fel de contract este ?

eu am inteles ca exista un contract comercial (vanzare sau prestari), la incheierea caruia cumparatorii au fost reprezentati de catre un mandatar;
deci, mandatarul a semnat in numele si pentru cumparatorii care au achizitionat un bun si si-au asumat obligatia de plata a pretului; plata urma sa se efectueze tot prin intermediul mandatarului;
cumparatorii au dat banii mandatarului, dar acesta nu a platit vanzatorului ci i-a pastrat pentru el;
tu intrebi daca vanzatorul poate sa obtina obligarea mandatarului la plata sumei incasate deja de la cumparatori;
raspunsul meu, daca am inteles corect ceea ce ai postat tu, este ca nu, nu poate vanzatorul sa obtina obligarea mandatarului la plata sumei incasate de la cumparatori;
poate sa oblige pe cumparatori sa-i plateasca, iar cumparatorii se vor indrepta impotriva mandatarului;
este adevarat ca tu ai spus si ca mandatarul si-a asumat obligatia de a incasa si vira banii in chiar contractul comercial, dar daca iau asta in considerare, fie inteleg ca este mandatar al ambelor parti contractante, caz in care da, are dreptul vanzatorul sa-l oblige sa-i vireze banii, fie nu mai inteleg nimic din ceea ce ai postat si te rog sa fii un pic mai explicit.

stefanmihaiv

raspuns

Post by stefanmihaiv » 22 Dec 2004, 14:16

1- Contractul chiar asa e intitulatnncontract de vanzare-cumparare si prestari serviciinn intrucat are ca obiect, pe de o parte, vanzarea unor echipamente( contra unui pret), pe de alta parte montarea lor ( contra unui tarif) si, in fine, un serviciu legat de echipamentele astfel montate ( in speta efectuarea sa de catre specialistii societatii vanzatoare-prestatoare, contra unui alt tarif), toate trei fiind in sarcina vanzatorului-prestator. Ar fi greu sa-ti spun care natura prevaleaza( vanzare-cumparare sau prestarile de servicii mentionate) intrucat contractul se deruleaza pe o perioada mare de timp, cu tarifari sinusoidale etc. Eu zic ca e mai curand de prestari servicii(dca ar fi sa ne oprim la o singura natura), intrucat, in final, cred ca valoarea acestora e mai mare.
2- Partile contractante sunt- vanzatorul-prestator( care si-a executat partea sa de obligatii, respectiv a montat ...)
- o asociatie care ii reprezinta pe cumparatori si care semneaza contractul nnin nume propriu si ca mandatar al acestorann, asociatie ce nu si-a indeplinit obligatia asumata de a incasa si de a vira sumele; pe de lata parte, unii cumparatori au platit ( dar nu s-a virat de catre mandatar), altii nu.
Eu am zis sa chemam in judecata asociatia-mandatara pentru indeplinirea obligatiei de incasare, virare in contul vanzatorului si apoi sa fac cate o cerere de chemare in judecat distincta impotriva fiecarui cumparator rau-platnic. (Sunt avocatul vanzatorului, fireste)

croc

Post by croc » 22 Dec 2004, 14:36

adica asociatia era cumparator (semneaza in nume propriu) si, in acelasi timp, ii reprezenta si pe ceilalti cumparatori.
nu cred ca este admisibila o cerere de chemare in judecata pentru indeplinirea obligatiei de incasare si virare a sumelor; poti sa chemi in judecata pe toti cei care iti sunt debitori: nu ai incasat pretul contractului, indiferent ca au platit sau nu mandatarului; asta in situatia in care nu ai mandatat si tu asociatia sa incaseze banii;
cei care au platit asociatiei se vor intoarce impotriva ei;
daca ai mandatat si tu asociatia, pentru incasarea banilor, atunci, da, poti obtine obligarea sa la incasare si virare;

stefanmihaiv

Post by stefanmihaiv » 22 Dec 2004, 15:36

Situatia nu e foarte simpla. Intr-adevar, se scrie in preambulul contractului ca nnAsociatia incheie in nume propriu si ca mandatar al cumparatorilor-beneficiarinn contractul respectiv, insa cei care trebuie sa plateasca toate serviciile si contravaloarea echipamentelor sunt in fond cumparatorii-beneficiari, ei fiind membri ai asociatiei; aceasta ii reprezinta si ia decizii( inclusiv cu privire la incheierea de contracte ) in urma unui proces-verbal al unei Adunari Generale a membrilor sai. Asociatia are ca obligatii distincte, printre altele, incasarea si virarea sumelor catre prestator-vanzator.
Eu si asa ma gandeam la cate o cerere de chemare in judecata pe care sa o indrept, nominal, impotriva fiecarui membru-beneficiar-cumparator, pentru ca nu pot sa-i chem in bloc pe toti, mai ales ca printre ei se afla si unii care au platit. Separat de asta, doream si o cerere impotriva asociatiei macar pt incasare si virare. Ce zici?
Oricum, in speranta ca am mai clarificat putin speta, multumesc pentru perseverenta de pana acum in tratarea acestui subiect.

croc

Post by croc » 22 Dec 2004, 16:31

cred ca este o eroare pe undeva;
ori a incheiat asociatia (reprezentandu-si evident membrii), ori a incheiat asociatia (reprezentandu-si membrii) +fiecare membru in parte in nume propriu;
dan ce fel de asociatie este ?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 22 Dec 2004, 22:15

eu cred ca poti sa chemi asociatia in judecata pentru neandeplinirea obligatiilor contractuale caci este parte in contract deci datoare sa il respecte. Actiunea este una izvorata din contract.
Poti sa ceri obligarea ei la indeplinirea acestor obligatii si sa soliciti si ca aceasta sa suporte eventualele sanctiuni prevazute in contract in caz de neexecutare culpabila a obligatiilor asumate.
In paralel poti sa chemi in judecata si beneficiarii rau - platnici pentru a-i obliga sa plateasca insa, in baza contractului, ma tem ca instanta ii va obliga sa plateasca asociatiei care are (conform contractului, stiu ca ma repet) obligatia de a incasa banii de la beneficiari si de a-i vira vanzatorului. daca din contract nu rezulta ca acestia ar avea obligatia sa plateasca direct vanzatorului atunci s-ar putea sa ai surpriza ca instanta sa-ti respinga o actiune intemeiata pe prevederile contractuale si care tinde spre o astfel de finalitate (eu asa as face)
Fireste in paralel

stefanmihaiv

Post by stefanmihaiv » 27 Dec 2004, 17:14

Pertinenta si concludenta observatia ta. Oricum, cred ca e mai bine sa chem intai Asociatia, sa astept rezultatul si abia apoi, in functie de acesta, sa-i chem eventual pe fiecare in parte( cu atat mai mult cu cat sunt destul de multi rau-platnici si, prin urmare, riscul de care vorbeai si tu nu e minor).

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests