Poate fi atacata o HOTARARE DE VALIDARE a unei popriri prin recurs?
Consider ca singura cale de atac care exista pentru desfiintarea unei hotarari de validare este calea contestatiei in anulare - bineinteles daca sunt indeplinite conditiile de admisibilitate ale acestora.
Dealtfel, in vechea reglementare a Codului de Procedura Civila hotararea de validare era supusa apelului, actualmente aceasta cale fiind exclusa.
Prin faptul ca legiuitorul nu a mai stipulat calea de atac ce poate fi exercitata impotriva unei hotarari de validare ci numai mentiunea ca este un titlu executoriu, o include (hot. De validare) in sfera hotararilor prin care se rezolva in mod irevocabil unele incidente procedurale; ori hotararea de validare in conceptia legiuitorului - prin pronuntarea ei, instanta de validare verifica legalitatea unei popriri, si daca o considera legala o mentine prin VALIDARE.
Altfel spus, raportul de creanta nascut prin hot. De validare are un caracter particular caci el nu a precedat raportul executional ci a luat nastere in cadrul procedurii de urmarire silita - prin adresa de infiintare poprire (ulterior validare). Deci se afirma ca acest raport juridic s-a format in baza unui act procedural si nu a unui act de drept substantial; iar hotararea de validare este o hotarare care rezolva in mod irevocabil anumite incidente procedurale. Impotriva ei se poate exercita doar calea de atac extraordinara a contestatiei in anulare si nu a recursului. Astfel ca instanta de recurs - TRIBUNALUL- nu era competenta sa solutioneze legalitatea hotararii de validare pe calea recursului ci pentru rationamentul susamintit trebuia sa-l respinga ca inadmisibil.
VA ROG AJUTATIMA CU O PARERE .POATE MA AJUTA.
HOTARARE DE VALIDARE A UNEI POPRIRI
Sincer, as vrea sa inteleg de ce spui mereu contestatie in anulare.Eu am crezut la inceput ca este o greseala si ca ai vrut sa spui contestatie la executare.
Am inteles ca esti nemultumit pentru ca tribunalul a admis recursul si nu l-a respins ca inadmisibil, dar daca te gandesti putin, atunci o sa ti se para logic.
Gandeste-te ca titlul executoriu nu a fost obtinut impotriva tertului poprit iar infiintarea popririi se face prin adresa comunicata de executorul judecatoresc tertului poprit.
Hotararea de validare a popririi este singura sentinta opozabila tertului poprit si tu spui ca nu o poate ataca.
Iti recomand sa citesti Decizia Curtii Supreme de Justitie nr.3830/2003 (dosar nr.598/2003-sectia comerciala)-www.iccj.ro
Am inteles ca esti nemultumit pentru ca tribunalul a admis recursul si nu l-a respins ca inadmisibil, dar daca te gandesti putin, atunci o sa ti se para logic.
Gandeste-te ca titlul executoriu nu a fost obtinut impotriva tertului poprit iar infiintarea popririi se face prin adresa comunicata de executorul judecatoresc tertului poprit.
Hotararea de validare a popririi este singura sentinta opozabila tertului poprit si tu spui ca nu o poate ataca.
Iti recomand sa citesti Decizia Curtii Supreme de Justitie nr.3830/2003 (dosar nr.598/2003-sectia comerciala)-www.iccj.ro
Elis are dreptate.
daca lucrurile ar fi stat asa cum spui tu atunci in textul de lege ar fi aparut o formulare de genul "hotararea de validare a popririi nu este supusa nici unei cai de atac" prin cai de atac in acest sens s-ar fi inteles caile ordinare de atac, apel si recurs. Cum insa nu e cazul nu vad nici un motiv pentru care instanta de recurs sa respinga recursul ca inadmisibil. sa nu discutam ca daca lucrurile ar fi stat asa cum vrei tu s-ar fi creat tertului poprit o situatie chiar mai grea decat a debitorului (care are dreptul de a ataca incheierea de incuviintare a executarii silite) lucru care ar fi de nepermis.
daca lucrurile ar fi stat asa cum spui tu atunci in textul de lege ar fi aparut o formulare de genul "hotararea de validare a popririi nu este supusa nici unei cai de atac" prin cai de atac in acest sens s-ar fi inteles caile ordinare de atac, apel si recurs. Cum insa nu e cazul nu vad nici un motiv pentru care instanta de recurs sa respinga recursul ca inadmisibil. sa nu discutam ca daca lucrurile ar fi stat asa cum vrei tu s-ar fi creat tertului poprit o situatie chiar mai grea decat a debitorului (care are dreptul de a ataca incheierea de incuviintare a executarii silite) lucru care ar fi de nepermis.
Merci mult pentru parere. Am studiat in diferite tratate aceasta problema, dar cate am citit atatea pareri am gasit.
In concluzie ,calea apelului este exclusa prin insasi cod pr. civ.( unde este precizat clar hot. de valid.-titlu executoriu, iar pt. a fi titlu executoriu hot. trebuie sa fie definitiva sau irevocabila), problema ramanea cu valabilitatea recursului. Va multumesc inca o data pt. sfaturi.
P.S. Daca mai descoperiti cumva ceva,...MERCI!
In concluzie ,calea apelului este exclusa prin insasi cod pr. civ.( unde este precizat clar hot. de valid.-titlu executoriu, iar pt. a fi titlu executoriu hot. trebuie sa fie definitiva sau irevocabila), problema ramanea cu valabilitatea recursului. Va multumesc inca o data pt. sfaturi.
P.S. Daca mai descoperiti cumva ceva,...MERCI!